Pragtfuld samtalebog

Af og til sker der noget helt særligt i en anmelders dagligdag. Som nu fx denne ret pragtfulde bog for børn og barnlige sjæle; den største (og egentlig eneste) anke, man kan fremkomme med overfor den, er den lidt poppede titel, for hvad er en himstregims nu lige? Umiddelbart kom jeg til at tænke på Pippi Langstrømpe, der går rundt i den lille bys butikker på jagt efter spunk. Det viser sig at blive en større opgave!

Ordbogen definerer himstregimsen som en genstand, det kan være svært at karakterisere nærmere, og som man heller ikke kender eller husker navnet på. Sådan er det også med Merete Bandaks bog. Den er en mangesidet størrelse.

Den tager udgangspunkt i den kristne kultur-ballast, som har været en vigtig del af forfatterens egen åndelige kapital fra barnsben af, og barren kan ikke sættes meget højere: hun ønsker med bogen at henvende sig til intet mindre end alle danske børnefamilier!

Lykkes det så?

Det gør det. Godt hjulpet på vej af Dorte Klingberg-Nielsens varme, poesifyldte, kærligt medfortællende (kort sagt: ret så charmerende) tegninger, som det er en glæde at lade sig indfange af.

Vi kommer rigtig vidt omkring, og der blev sat mange tanker i gang hos anmelderen. Både børn og voksne vil finde stof til inspiration og indsigt. Bogen giver sig god tid til at komme rundt om emnerne, og den er smuk i sin ligefremhed, og så taler den virkelig i øjenhøjde og bliver intetsteds bedrevidende. Aldersklassen er 6-12 år.

Det er en samtale-bog, og alle kan komme med input, for alle kan forholde sig ikke alene til de ”tunge emner” (døden, angst, følgeskab, kærlighed, lydighed), men også helt jordnære begreber som lykke, corona og mobning.

Nu både kender og husker jeg så Merete Bandak. Ligesom jeg vil holde et vågent og venligt øje med, hvad der fremover måtte komme fra dén front. Det er et godt bekendtskab. Jeg tænker på ordene sidst i filmatiseringen af Hodja fra Pjort (1985): ”Troen kan hæve dig højt over denne jord”.

En løftestang kan dog altid være en god hjælp. Jeg kan næsten ikke sige det pænere. Det skulle da lige være ved at citere hendes egne slutord i bogen: ”Jeg synes, det er godt at tænke på, at Gud ikke nøjes med at tale om andre. Han gør noget. Han inviterer. Han vil have os med indenfor i varmen. Sådan vil jeg også gerne være”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Merete Bandak: ”Gud, ord og himstregimser. En samtalebog om kristendom i familiehøjde.” Illustreret af Dorte Klingberg-Nielsen.
432 sider. 300 kr. Lohse.