En nomade finder et hjem i Danmark

Carolyne Kaddu Rasmussen: Hovedet i himlen og fødderne på jorden.

Carolyne Kaddu Rasmussens selvbiografi er fyldt med mange spændende beretninger, hvor hun kæmper for at være sig selv. Da hun kom til Danmark, fandt hun et hjem og en støttende kirkefamilie.

To fælles temaer er vævet ind i Carolynes selvbiografi, identitet og status. Det er tydeligt at mærke i hendes barndom. For det først er der flere begivenheder, der tvinger hende til at flytte fra det ene sted til det andet. Da hun kommer ud for en meget farlig situation på sin skole i Uganda, er hun nødt til at skulle kunne forstå to meget forskellige kulturer.

Når hun bor i landsbyen med sin farmor, møder vi mennesker, der ikke bader, fordi de er bange for, at en løve kommer og spiser dem. Når hun bor med sin mormor, er hun nødt til at være forsigtig,fordi hun er bange for, at porcelænet går i stykker. Selvfølgelig holder hun mest af livet i landsbyen, hvor hun føler sig mere hjemme, og hvor hun kan være sig selv.

En bog, som man kan spejle sig i

Jeg har interviewet andre afrikanere, som flyttede til Danmark. Begge oplevede også krig i deres hjemlande, ligesom Carolyne. Det spændende ved bogen er, at jeg kan gå mere i dybden med disse spændende historier igennem det at læse hendes bog. Som udlænding kan jeg relatere til hendes fortællinger om hendes første oplevelser her i Danmark.

Kulturen her er noget tredje i forhold til hendes to oprindelige kulturer i Uganda og Kenya, og sproget er svært at mestre. Kulturen i Kenya minder mig også meget om kulturen i USA, da jeg var ung.

Racismen er i spil, og det hænger også sammen med temaet om kampene med identitet. Nogle mennesker vil ikke acceptere hende, lige meget hvad. På den måde kan hun ikke læne sig op ad nogen af de to kulturer, som hun er vokset op med.I den første del af bogen skriver hun ikke så meget om kristendommen i Afrika. Hun nævner kun, at hun går i kirke.

Kristendommen spiller en stor rolle i hendes beretninger senere i forbindelse med hendes kamp med den danske kultur og tilpasning i samfundet. Flere kirkemedlemmer modtager hende som en af deres egne. Disse danske kristne bliver som en familie for hende. Forleden kom jeg forbi en stor plakat, der reklamerede for hendes bog, som jeg går ud fra var fra Bog og Idé.

Endnu en påmindelse om, at bogen er både for kirkelige og ukirkelige. Carolynes selvbiografi er meget berigende. For det meste flyder bogen og er let at blive fanget af at læse. Hun blander lidt af sine egne to sprog og engelsk. Bogen er en god påmindelse om, at når vi fortæller vores livshistorie til andre, og hvad Gud har gjort i vores liv, så flyder evangeliet helt naturligt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Carolyne Kaddu Rasmussen: Hovedet i himlen og fødderne på jorden. 200 sider. 249,95 kr. Lindhardt og Ringhof

Carolyne Kaddu Rasmussen: Hovedet i himlen og fødderne på jorden.
200 sider. 249,95 kr.
Lindhardt og Ringhof