Quick Banko til glæde

I begyndelsen af november var der Ydre Missions Basar i Esbjerg for vist nok 114. gang. Jeg stod for Quick Banko. De andre boder bød på lotteri, lykkehjul og salg af hjemmelavede sokker, huer, marmelade, brød, saft m.v. Og der var salg af genbrug, kunst og eksotiske varer. Og så var der caféen, med smørrebrød, tarteletter, fiskefilet og kaffe/kage.

Det var alt sammen en frivillig indsats til fordel og glæde for Ydre Mission i Asien og Afrika under Danmission, Mission Afrika og ASSIST/Banglakids. Den samlede omsætning lå på godt 100.000 kr. på 9 timer. Bankospillet gav kun et par tusinde kroner, men det var med til at skabe en glad og festlig dag.

Jeg hørte engang en missions-generalsekretær, som ved åbningen af en genbrugsbutik lovpriste frivillig-arbejdet. Hans tema var: ”Til glæde”. Han sagde, at alt det, der foregår i forbindelse med genbrug, altid er til glæde for nogen:

– Til glæde for dem der får ryddet op, og afleveret det, de ikke har brug for, i genbrugens container.

– Til glæde, når butikkens medarbejdere åbner sækkene og sorterer og prissætter alle de anvendelige varer.

– Til glæde, når kunderne finder lige det, de mangler, til en minimal pris.

– Til glæde, når medarbejderen gør kassen op og kan sende en beløb til den organisation, de støtter.

– Til glæde, når organisationerne sender penge ud i verden til kirker og hjælpeprogrammer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Til glæde, når mennesker i det fjerne får del i evangeliet eller får praktisk hjælp.

– Til glæde i Himlen, når Guds engle ser alle de frivillige og de gode intentioner, og at hjælpen når frem til nødlidende.

På samme måde var basaren i Esbjerg til glæde. Et sandt opbud af frivillighed både på selve dagen og forud. Og et vidnesbyrd om fællesskab mellem mennesker, kirker og kontinenter. Næstekærlighed til ukendte i fjerne lande. Når man åbner øjnene for perspektiverne, giver det mening at strikke sokker, servere smørrebrød, sælge marmelade eller råbe bankonumre og at bruge penge i boderne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Men kunne vi ikke bare have givet de penge som gave? – Jo, og det gør vi jo også. De frivillige, og sikkert de fleste af kunderne, er også gavmilde på andre måder. Men der kommer flere penge ind, jo flere initiativer der tages. Og en traditionsrig basar er med til at holde sagen varm.

– Ud over at være til glæde var basaren også et kristeligt mødested. Dem er der brug for mange forskellige af, for mennesker er forskellige. Tag nu bare sådan én som mig, jeg går aldrig til banko, men jeg nød at stå og råbe numre og møde venner og bekendte fra vores Esbjerg-tid over bankopladerne. Nogle var rutinerede bankospillere. Andre anede ikke, at de skulle lægge brikker på numrene, men de spillede med for den gode sag, legen og hyggen.

Der er nok nogen, som undrer sig over, at man kan spille banko på en basar, men det var Quick Banko. Der er kun 4 numre på pladerne og kun 6 plader á 10 kr. i spil pr. omgang. Den, der først får banko, får lov at kaste en terning. Hvis det bliver en 6-er, er præmien en juleand. Jeg har selv opfundet spillet for mange år siden og kan sende reglerne, hvis nogen er interesseret.

Konklusion: Hvor er det godt, at så mange vil gøre en frivillig indsats til fordel for mission. Og hvor er det godt, at mange vil lege med.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Basaren indledtes med morgensang og bøn og sluttede med en kort andagt og aftenbøn. Denne gang fik jeg lov at slutte. Jeg kunne ikke lade være med at minde om Bibelens ord: ”Det er saligere at give end at få” Apg. 20,35. Alle kunne jo ikke vinde en and  … men alle fik glæden ved at give til Guds riges arbejde.