Nu kan kristne få høje uddannelser

Endelig plads til veluddannede kristne i Nordnigeria. Første lutherske universitet grundlagt.

Ærkebiskop Musa Filibus med rød hat og hvid kjole nedlagde grundstenen for det nye kristne universitet, hvor alle kan læse.

Første skridt er taget på vejen mod et universitet, der rummer kristne studerende på længerevarende uddannelser.

Den lutherske kirke i Nigeria LCCN har i mange år drømt om at etablere deres eget universitet for de 3 millioner medlemmer. I december blev grundstenen lagt i Demsa, få kilometer fra kirkens hovedkvarter i Numan, hvor den første danske missionær Brønnum fra Sudanmissionen (nu Mission Afrika) kom i 1913.

– Siden staten i 1973 overtog kirkens skoler og sundhedsinstitutioner, er der sket et drop i standarderne. Desuden er antallet af ansøgere så stort, at det er vanskeligt at blive optaget for ansøgere i landdistrikterne i nord. Desuden har kirkens folk ikke haft mulighed for at komme ind på de højeste uddannelser som læge, ingeniør, økonomi, ledelse og advokat, fortalte ærkebiskop Musa Panti Filibus i sin tale ved nedlæggelsen af grundstenen.

Indirekte forfølgelse

Mange unge nigerianere har derfor måttet rejse udenlands for at tage længerevarende uddannelser, og ofte blev de der efter endt uddannelse. Det har været en skjult forfølgelse af de kristne.

– Vores passion er at få sund undervisning drevet af troende til vores unge. Vi skal sikre uddannelse til dem, så de kan få kvalifikationer til job og karriere. Den lutherske kirke vil danne borgere, der har gudsfrygt i deres hjerter og høj integritet, sagde ærkeiskoppen, der var i Danmark for at tale på Dansk Oases SommerOase sidste sommer. Det har været en lang proces med tykke planer og rigtig mange godkendelser i det offentlige undervejs. Kirken håber, at de første studerende allerede begynder undervisningen til sommer. Der vil komme tre fakulteter med mindst 15 programmer.

– Jeg appellerer til regeringen, at de vil støtte og samarbejde med os i denne noble sag, hvor vi udvikler mennesker i vores land, slutter ærkebiskop Musa Panti Filibus fra den lutherske kirke i Nigeria.