Rivers-roman om en ung kvindes liv i slutningen af 1800-tallet

Francine Rivers nyeste roman er en gedigen kærlighedsroman med temaer som kvinders rettigheder og samfundsansvar i USA i slutningen af 1800-tallet. ’Mere værd end guld’ er skrevet under Corona-nedlukningen, og med bogen har Rivers ønsket at give sine læsere et pusterum fra den alvor, der kendetegnede denne periode.

Historien tager sin begyndelse i USA i 1875. Den unge Kathryn Walsh er faldet i unåde hos sin stedfar og sendt med enkeltbillet til Calvada, en mineby godt gemt væk i Sierra Nevada-bjergene, for at gøre krav på en arv fra en ukendt onkel. Hun vikles hurtigt ind i de barske skæbner, hun møder og kommer i problemer, da hun som kvinde sætter sig for at fortsætte sin onkels avis.

Francine Rivers malende beskrivelse af den primitive rejse med diligencen vestpå, og det kulturchok, der møder en velstillet ung kvinde fra de højere samfundslag i mødet med en primitiv mineby, sætter gang i eventyret. Vil det lykkes den unge heltinde at ændre det lovløse samfund, der møder hende? Kan en enkelt person blive katalysator for at ændre en hel by?

Minebyen Calvada er styret af stærke pengemænd, og de fattige arbejdere og deres familier er overladt til deres nåde og forgodtbefindende. Kathryn forarges over tilstandene og bruger sin stemme og den nyerhvervede trykpresse til at sætte ord på uretfærdighederne. Som ung, smuk og kultiveret kvinde bliver hun hurtigt genstand for adskillige frierier i en by, hvor kvinder er en mangelvare.

Men Kathryn har ingen planer om at opgive de få rettigheder, hun som kvinde har og med et giftermål helt vil miste. Mod sin vilje tiltrækkes hun dog af hotelejeren Matthias Beck, der selv spiller en vigtig rolle i byen som en af de stærke pengemænd. Samtidig er den indflydelsesrige borgmester og mineejer Morgen Sanders fast besluttet på at gøre Kathryn til sin.

Er man ikke til kærlighedsromangenren, kan den noget stereotype fremstilling af hovedpersonerne og indbyrdes relationer dog nemt blive en tand for meget. Men bogen er, som altid fra Rivers hånd, underholdende og velskrevet og giver et fint historisk indblik i tiden efter den amerikanske borgerkrig.

Tro er naturligvis også et tema i Rivers roman. Andre menneskers handlinger i troens navn kan såre, og i bogen møder vi to forskellige reaktioner på dette. Lader man andres handlemåder påvirke ens personlige tro, eller holder man sig nær til Gud uanset?
Bagerst i bogen er der et fint oplæg til diskussion over flere af bogens temaer.

Francine Rivers: Mere værd end guld.
446 sider. 299,95 kr.

Forlaget Scandinavia


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kan også bestilles på Hosianna.dk