Kender vi den skjulte sandhed om yoga?
Yoga er meget andet og mere end uskyldige gymnastiske øvelser, fastslår kronikøren.
I skal kende sandheden, og sandheden skal sætte jer fri, sagde Jesus. Men det er kun den sandhed, vi kender, som kan sætte os fri.
Er det at dyrke yoga så enkelt og ligetil, som folk siger, det er? Yoga præsenteres som afslappende øvelser, der afstresser trætte og stive muskler og beroliger et stresset og overbebyrdet sind. Det beskrives, som om kontrol over ens sind gennem fokus og koncentration kan give os sindsro og fred.
Men hvis man dykker lidt ned i baggrunden for yoga, forstår man hurtigt, at det ikke er helt så tilforladeligt, som det fremstilles. Yoga beskrives ofte som en forening af krop, sind og ånd. Det siges at være en måde, hvorpå man opdager og kommer i kontakt med sin egen krop gennem balance, de rigtige strækøvelser, åndedræt, meditation og fokus på sind og ånd. Sådan er det med yoga – eller er det?
Ødelæggelsens ånd
Vidste du, at målet med yoga er at forene den menneskelige ånd med Shivas ånd? Shiva er intet mindre end hinduernes gud for ødelæggelse. Det er den ubesmykkede sandhed.
Yoga er det ene af seks systemer i den vediske filosofi. En hinduistisk tekst definerer yoga med ordene “i dette system er yoga foreningen mellem selvet og Herren”. Denne herre er Shiva. Hinduernes treenighed består af guden Brahma – Skaberen, Vishnu – Opretholderen, og Shiva – Ødelæggeren.
Shiva er også kendt som den første Yogi, fordi han ifølge hinduismen var den første, som praktiserede yoga. Shiva opfattes derfor som protektor-gud for yoga og meditation. I forbindelse med den rejse, der går fra fysiske øvelser over sindelagskontrol til åndelig overgivelse, vil Shivas ånd gøre sig til et med den person, som praktiserer yoga.
Fra øvelser til tilbedelse
Det hele starter med enkle gymnastiske øvelser, som gradvist overtager sindet og til sidst forbinder udøverens ånd i et åg sammen med Shivas ånd, ham, som er yogaens protektor-gud.
Det er interessant, at ordet yoga som verbum betyder at “forbinde sig til”, eller “tilslutte sig”, mens navneordet betyder “seletøj” eller “åg”!
Den negative sandhed om yoga viser sig nemlig først efter en tid: Man begynder med at tilslutte sig – og ender med at bære et åg.
Bibelen advarer os mod at bære “ulige åg”. Selv hvis en kristen begynder at udføre yoga-øvelser for kroppens skyld, kan det være en vej, som ender med det, Bibelen kalder for et “ulige åg”. I Rigveda findes den første brug af roden for “yoga” i en sang til den opstigende sol-gud. Hinduernes hellige bog, Mahabharata, definerer formålet med yoga som det at forene den enkeltes ånd med den universelle Brahma, som gennemtrænger altet.
En anden af hinduernes hellige bøger, Gita, består af 18 kapitler med 700 vers. Hvert af kapitlerne er opkaldt efter en bestemt form for yoga. Nogle eksperter opdeler Gita i tre dele: De første seks kapitler handler om karma yoga, de mellemste seks om bhakti yoga og de sidste seks om jnana yoga. Men elemeneter af alle disse tre findes i hele bogen.
I traditional hinduisme opfattes Patanjali, der er yogaens far, som en reinkarnation af den guddommelige slange, Shesha. Yogasana er en sammenstilling af to ord på sanskrit. Yuj betyder forene og asana betyder stilling. Her er fokus på det fysiske og det, at forskellige stillinger tilsyneladende øger smidighed og lindrer fysiske skavanker.
Der er mange stillinger med forskellige betegnelser som fx kobra- eller skorpionstilinger. I lotus-stilingen eller padmasana sidder man med krydsede ben i en stilling, som ofte bruges til meditation i de hinduistiske eller buddhistiske traditioner. Hatha-yoga er en mindre åbenlys åndelig form for yoga, som man kan lære i mange fitnesscentre.
Selv i dette format bruges der dog stillinger, som er i modstrid med Guds Ord. For eksempel lærer man den stilling, som kaldes at “hilse solen”. Det er en stilling, som ofte bruges i starten af yogatimen for at vise ærbødighed overfor den hinduistiske solgud. Lyden “om“, som bliver messet i mange yogaklasser, har til formål at bringe eleverne ind i en trance, så de kan blive et med universets sind. Ordet “namaste”, som ofte bruges på yogahold, betyder: “Jeg bøjer mig for guden inde i dig.”
Yoga i kirkerne
De senere år er flere og flere kirker og fitnessklubber begyndt at praktisere yoga. I kirkerne bliver det fx kaldt “Kristen-yoga” eller “yoga for kristne”, og i disse programmer prøver man at forene de fysiske fordele ved yoga med en kristen spiritualitet. Men er det virkelig muligt, at yoga kan blive forvandlet til en øvelse for kristne?
Doug Groothuis, som er Assistant Professor of Religion and Ethics på Denver Seminary og forfatter til Confronting the New Age, har sagt, at fortalere for “Christian yoga” ikke bare selv er vildledte, men oven i købet leder andre vild. “‘Christian yoga’ er et oxymoron. Yoga har sin rod i hinduismen og kan ikke adskilles fra den,” siger han.
“Der er ikke noget forkert i at strække sig og få en afslappet vejrtrækning. Men det er i virkeligheden ikke det, yoga handler om; målet er i stedet at forvandle et menneskes bevidsthed, så det oplever hinduguden, som er en falsk gud.”
I en “kristen yoga-klasse” vil man ofte høre, se eller opleve disse ting: Ord på Sanskrit: Det er typisk ord, som man bruger for at ære hinduguder. Metafysisk jargon: Udtryk som “ånd den positive energi ind, og ånd den negative energi ud”, “fokuser på det tredje øje», og “kom i kontakt med det guddommelige i dig selv”.
Det er altsammen udtryk, som har New Age-implikationer. Projektion: Man kan blive bedt om at tømme sit sind eller gå ud af kroppen.
Men Bibelen opfordrer os til at lade vores sind blive fornyet gennem Guds Ord – ikke til at tømme vores sind.
Man kan føle sig utryg: Tag det alvorligt, hvis du føler dig utryg eller utilpas. Selv hvis du ikke kan præcisere, hvorfor du føler dig utilpas, er det Helligåndens måde at advare dig på. Undersøg sagen og find ud af, hvad det handler om.
Det er umuligt at fjerne hindu-spiritualiteten fra yoga. En ledende medarbejder fra Classical Yoga Hindu Academy i New Jersey skrev til en kristen, som ville advare andre kristne mod de hinduistiske rødder i yoga: ”Al yoga er hinduisme. Det er fakta, som enhver skal være opmærksom på.”
Yogier lavede en ’rationel tolkning’
Både begreberne og praksis i forbindelse med yoga opstod i Indien for flere tusinde år siden. Grundlæggerne blev opfattet som store helgener og vismænd. De store yogier repræsenterede en rational fortolkning af deres oplevelser med yoga. Det har fået yoga til at fremstå som noget uskyldigt, en praktisk metode, som alle kan være med til.
I vor tid er yoga ikke længere begrænset til eremitter, helgener og vismænd. I stedet er det noget, der forekommer i vores daglige liv, og der er i de seneste årtier kommet en verdensomspændende “vækkelse” og accept af fænomenet yoga.
Udbredt i Danmark
37 millioner mennesker verden over dyrker yoga. Også i Danmark bliver yoga dyrket som aldrig før. Den 8. Internationale Yoga-dag blev fejret med stor entusiasme flere steder den 21. juni 2022. I København foregik det både i Nyhavn og ved den ikoniske bygning Industriens Hus. Det foregik også andre steder i Danmark, nemlig i Aalborg, Aarhus, Vejle, Vedbæk, Birkerød og Sønderborg i et samarbejde med lokale indere og yoga-grupper.
Udtryk som “ånd den positive energi ind,
og ånd den negative energi ud”,
“fokuser på det tredje øje»,
og “kom i kontakt med det guddommelige i dig selv”.
Det er altsammen udtryk, som har New Age-implikationer.
Yoga-entusiaster samledes også ved det idylliske Frederiksberg Slot i København og udførte yoga “i harmoni med naturen”. For første gang nogensinde blev International Day of Yoga også fejret i verdens største ø, Grønland, selv om det faldt sammen med selveste Grønlands nationaldag.
Også Rådhuspladsen i København var fyldt med yoga-dyrkere, som med stor entusiasme demonstrerede deres asanas og pranayam for at fejre yogadagen.
Certificerede instruktører
Yoga-volontører kan opnå en certificering, som kræver fire grader af træning gennem 36 timer på 24 dage. Med denne certificering kan disse yogavolontører gå ud i al verden og forkynde, hvordan man dyrker yoga for – om muligt – endda at indfange bekendende kristne. Hvor mange af os kristne vil så kunne stå imod det og sige: Nej, ellers tak!?
Se også disse link for mere information om Yoga:
Ex-yoga instructor talks abt yoga
Ex yoga teacher explains why Christians should not practice yoga
Interview by Indian Christian: Why yoga is not for Christians