Mand i fyrrerne: ’Jeg lider meget af frygt’

Man is sad and depressed, his wife is consoling him.

Kære Orla Lindskov

Jeg tror, at du kan hjælpe mig. Jeg er en kristen mand i fyrrene. Jeg tilhører Folkekirken og er medlem af menighedsrådet i vores sognekirke. Jeg har hustru og 3 børn. Mit spørgsmål til dig er: – ”Hvorfor går mit liv så dårligt.”

Min hustru kan ikke forstå, hvorfor jeg taler negativt om mit liv og om alt og alle. Hun siger, at hver gang jeg kommer hjem fra menighedsråds-møde, taler jeg negativt om enten præsten eller de andre menighedsråds-medlemmer. Jeg synes ikke, det er så slemt, som hun siger.

Hun mener, jeg bør stoppe i menighedsrådet, når det hele er så dårligt. Men det vil jeg nu ikke, for jeg føler et ansvar for vores menighed. Jeg kommer ofte hjem fra menighedsråds-møderne angst og forvirret. Forvirret over alt det, de andre sagde. Og angst for om jeg rigtigt forstod det, de andre sagde. Også angst for om de andre forstod mig rigtigt. Jeg er meget utryg og forvirret over mig selv.

Når jeg kommer hjem fra menighedsråds-møderne, oplever jeg tvivl og frygt. Derfor er jeg begyndt at tænke negativt om de andre i rådet. Det sker, at jeg taler negativt om menigheds-rådet og om præsten. Men så siger min hustru, at det vil hun ikke høre på.

Det er, som om vores kvindelige præst slet ikke hører efter, når jeg siger noget. Hun går hurtigt videre i mødet. Det bekymrer mig meget, hvorfor hun er på den måde overfor mig. Jeg føler, at jeg bliver ignoreret.

Der er flere i menigheden, der har klaget til mig over, at de ikke får noget ud af vores præsts prædikener. Det har jeg prøvet at sige til hende høfligt. Men hun var tavs og så på mig med nogle underlige øjne. Siden den dag undgår jeg hende. Jeg frygter, at hun helt har misforstået mig.

Jeg skriver også til dig, fordi jeg er begyndt at føle mig syg. Jeg føler mig syg, når menighedsråds-møderne nærmer sig. Jeg lever i frygt for at miste mit gode helbred, for jeg har så mange mærkelige symptomer. Mest slem er hovedpine og mærkelige smerter i kroppen. Smerterne flytter sig. Jeg lever i frygt for kræft.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg er blevet grundigt undersøgt. Men lægen siger, at alle prøverne er OK. Men jeg skal komme igen om 3 måneder. Hvorfor mon det, når alt er OK? Lægen har sendt mig til psykolog, og der har jeg været nogle gange nu. Psykologen siger, at jeg skal tænke positivt om fremtiden. Det siger min hustru også.

En af vores venner er for nyligt død af kræft. Jeg lider meget af frygt. Frygt for at blive alene. Frygt for mørket. Det er jeg flov over. Hverken min hustru eller mine børn ved om det. Jeg har hørt meget om din forbøn. Vil du bede lidt for mig.

Med venlig hilsen
Den frygtsomme.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Frygt kan skyldes negative tanker og ord

Kære frygtsomme mand

Du trænger til den fred og hvile, som man kun kan få hos Jesus. Jesus kender vores behov for fred og hvile. Derfor er der i Matthæus-ev. kap. 11, vers 28 en indbydelse fra Jesus netop til folk som dig:

– ”Kom hen til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile.”
Den hvile fra Jesus trænger du til, både til dit legeme; men også til dit indre.

Nu til dags bliver mange mennesker slået omkuld af frygt, angst og bekymring. Frygt, angst og bekymring er også blevet en trussel mod dit helbred.
Frygt, angst og bekymring kommer ofte sammen med negative tanker og negativ tale. Derfor er det nødvendigt, at der sker en forandring af både dine tanker og af din tale.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Du lider ifølge dit brev af flere former for frygt: – Frygt for at miste dit helbred. Frygt for at blive alene. Frygt for mørket. Frygt for at blive misforstået. Du skal vide, at konstant frygt, angst og bekymring påvirker dit legeme i dårlig retning. Hvordan det?

Jo, frygt, angst og bekymring skader dine organer, også dit immunforsvar. Din krop risikerer at miste sit gode helbred. Mange læger, både danske, men også amerikanske, taler om disse sammenhænge. Det opleves ofte, at frygt kommer af negative tanker og tale. Derfor skal du passe på med, hvad du siger. Kong David bad om englevagt ved sin tunge.

Du forstår ikke, hvorfor dit liv går så dårligt, skriver du. Men hør så her:

Der findes usynlige kræfter i universet, som altid arbejder enten for os eller imod os. Vi tiltrækker selv disse kræfter. Guds usynlige, gode kræfter kommer til os fra Helligånden. Helligåndens kræfter opbygger os og styrker os. Det er de livs-bevarende kræfter fra Gud.

Ordspr. 18, 21 advarer os med disse ord: ”Død og liv er i tungens vold.” Det betyder, at man kan tale sig til en for tidlig død. Tænk og tal positivt, som din hustru og psykologen siger.

De negative kræfter nedbryder os. De kommer fra Guds modstander, djævelen, som også er din modstander, ja, alle menneskers modstander.
Mange tiltrækker de onde kræfter, selv om de ikke er klar over det. Men Ordsprogenes Bog kap. 18, vers 21 advarer os med disse ord: – ”Død og liv er i tungens vold.”

De ord er en alvorlig advarsel. De betyder, at man kan tale sig til en for tidlig død. Man kan faktisk tale sig selv og også andre, som lytter, ned i graven. Alligevel bruger mange mennesker negative ord fra morgen til aften, og så beder de om en forklaring på, hvorfor deres liv går dårligt.

Lyt til din hustru og til din psykolog. De har faktisk fat i noget sandt og godt. De advarer dig mod at tænke og tale negativt. Tænk og tal positivt, siger de.

Med venlig hilsen
Orla Lindskov.