– Vi skal turde tale om fred i Ukraine

Generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen i ruinerne i en ukrainsk by. Foto: Sofia Busk

Krigen i Ukraine er en ufattelig menneskelig og økonomisk katastrofe, der nu har stået på i et år. Intet tyder på, at konflikten nærmer sig en afslutning. Tværtimod.

Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen er dybt bekymret for udviklingen.

Til forhandlingsbordet

”Jeg insisterer på, at nogen skal turde tale fredens sag i Ukraine – velvidende, at det nærmest opfattes som forræderi mod Kyiv at række en hånd frem mod Moskva. Men jeg kan ikke se, at der er et reelt alternativ til at afsøge den vanskelige vej til forhandlinger, siger Birgitte Qvist-Sørensen fra Folkekirkens Nødhjælp på etårsdagen for krigen i Ukraine. Folkekirkens Nødhjælp har været til stede med humanitær respons fra krigens start og har i alt hjulpet mere end 120.000 ukrainere. Hjælpen går til internt fordrevne og værtssamfund, støtte til minerydning og oplysning om miner og ueksploderet ammunition samt juridisk hjælp og dokumentation med henblik på retsforfølgelse af de skyldige for overgreb på civilbefolkningen.

Kun tabere

“Det er ikke et spørgsmål om, hvem der vinder eller taber krigen. For krigen har kun tabere, mens alle vinder freden. Historien taler sit tydelige sprog,” siger generalsekretæren, der i efteråret besøgte Ukraine og nu opfordrer til, at der skrues ned for krigsretorikken og op for forsøget på at tale våbenhvile og fred.

“Intet tyder på, at konflikten nærmer sig en afslutning. Putin og Vesten skruer kraftigt op for retorikken og våbenleverancerne til Ukraine.

”Jeg er meget bekymret for den ubetingede tro på, at vi kan slå Putin ved at opruste. De røde linjer rykker sig hele tiden. Der er kun en vej frem; verden skal til forhandlingsbordet,” mener hun.