Løsesummen Jesus

”Evangeliet – det glade budskab – har et bagtæppe. Vi er på vej mod fortabelsen. Guds vrede hviler tungt over enhver synder. Det er menneskets lod at dø én gang og derefter dømmes (Heb. 9,27). Budskabet om den korsfæstede Jesus er den eneste mulighed for redning” s.72

Sverre Bøe, er professor ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole og forfatter til bogen ”Løsesummen Jesus – 55 betragtninger over påsken”. En fin bog der lægger sig imellem en andagtsbog og en prædikensamling, med tekster som er lidt længere end det typiske andagtsstykke og lidt kortere end den typiske prædiken. Samtidig får vi det bedste med fra begge genrer. Sverre reflekterer igennem de 55 tekster over forskellige vinkler på påskens betydning.

Korsets budbærer eller stand up- komiker?

Midt i bogen er kapitlet: Korsets budbærer eller stand up- komiker?… hvorfra det indledende citat stammer. Sverre stiller sine elever på højskolen spørgsmålet: kan man gøre stand-up-rollen kristen? Altså kunne man forestille sig en forkyndelse af evangeliet som stand up? Eleverne svarede konsekvent nej til dette spørgsmål, da de mente, at stand-upperens mål og midler var uforenelige med evangeliets budskab.

Svarre er enig, men stillede alligevel spørgsmålet, fordi det er bedrøvende, at verdens bedste budskab nogle gange opleves trist, tørt og uden liv. Humor er et godt virkemiddel, også for forkynderen, men der er en grænse. Med Søren Kierkegaards historie om klovnen, der fik folk til at vælte ned af stolene af grin mens cirkusforestillingen foregik, men ikke kunne trænge igennem med budskabet om den brand, han netop havde set i kulissen under pausen – så er evangeliets bagtæppe den barske realitet, at det går ad Helvede til… men den som tog imod ham… (Joh. 3.16). Denne konsekvente forkyndelse af et evangelium, der ikke er forfladiget, fordi det skal please alle, men netop forholder sig både alvorligt og begejstret til påskens budskab, kan jeg vældig godt lide.

Evangeliet er ikke blot Det Nye Testamente

Det fornægter sig heller ikke, at Sverre er bibellærer og teolog. Han giver nemlig en væsentlig plads til den røde tråd i Bibelen. Den profetiske linje, der er fra Første Mosebog og frem til Johannes Åbenbaringens sidste vers, viser, hvordan Gud arbejder som kunstneren med det store lærred eller vægmaleriet. Det er betagende, fascinerende og trosstyrkende, når vi får øje på, at Jesu død på korset og opstandelsen påskemorgen, sammen med et væld af andre forudsigelser i Gammelt Testamente, maler et billede af en Gud, som har en plan om at redde sin elskede skabning.

Det er fra først til sidst den samme kærlige, men også hellige og retfærdige Gud vi møder, hvilket for alvor bliver tydeligt i påsken. Alt i alt en skøn bog til refleksion og inspiration over troen og påskens betydning for denne.

Sverre Bøe: Løsesummen Jesus – 55 betragtninger over påsken. 216 sider. 199,95 kr. Lohse