De kloge ryster på hovedet

Simon Thidemann. Ansvarshavende redaktør

Det er sommer i Danmark – og det er tørt som sjældent før. Ikke bare i Danmark, men i store dele af Europa. I Sydeuropa er der igen i år voldsom tørke, og det er allerede inden, den i forvejen tørre sommer er kommet. Der er derfor med rette indsat et væld af restriktioner i de berørte områder for at nedsætte vandforbruget. Samtidig hører man om landbrug og gartnerier, der laver ulovlige vandboringer for at skaffe vand til deres afgrøder og grøntsager.

Der er helt forståeligt en stor desperation over de enorme konsekvenser, tørken har. Den anden dag hørte jeg så et mellemlangt nyhedsindslag i radioen om netop tørken i Sydeuropa. Indslaget begyndte med, hvad der formentlig skulle opfattes som et humoristisk indslag, hvor værten fortalte om, hvordan nogle kristne i Spanien havde gjort noget så ikke-vestligt som at arrangere fællesbøn i byen for at bede Gud om regn.

Efter den kulørte indledning kunne interviewet med klimaforskeren begynde, så vi kunne få nogle mere seriøse og brugbare bud på, hvad vi kan gøre for at løse tørken og klimaudfordringerne i Sydeuropa. Klimaforskeren var sådan set meget fornuftig at høre på, men han havde helt åbenlyst ikke nogen løsninger, der kunne skaffe vand til Sydeuropa.

Så måske var de kristne i Spaniens løsningsforslag ikke så dårligt alligevel? Det er klart, at man ikke beder Gud om hjælp, hvis man ikke tror på ham, det kan vi ikke anklage nogen for. Men alle os, der faktisk tror på Gud, os, der har hørt bibelfortællinger fra det Gamle Testamente, hvor Gud tydeligvis både styrer tørke og regn, os, der med stor begejstring læser om, hvordan Jesus gik på vandet og fik stormen til at lægge sig, har vi husket, at Gud ikke kun findes i vores indre tempel, men at han stadig har magt til at gøre alt?

Uanset hvad Gud har planer om at gøre eller ikke gøre, så er vi, i en tid hvor mange kæmper med klimaangst for fremtiden, enormt privilegerede som kristne, fordi vi trygt kan regne med Gud. Jeg er personligt overbevist om, at vi er nødt til at behandle naturen bedre og bruge ressourcerne væsentligt mere fornuftigt, end vi gør i øjeblikket. Men jeg er også overbevist om, at den mest effektive løsning på klimaudfordringerne er at gøre som de kristne i Spanien.

Også selvom de kloge ryster lidt på hovedet. Det gjorde de også af Jesus.