Klosterdrama vinder Gabriel Filmprisen 2023

På billedet ses juryen samt sekretariatschef for Landsforeningen af Menighedsråd, Torben Lauridsen. Foto: Henrik Petit.

Det blev det danske kloster-drama ’Den store stilhed’, som vandt den folkekirkelige filmpris Gabriel Filmprisen i 2023.

På Landsforeningen af Menighedsråds årsmøde den 2. juni blev vinderen af Gabriel Filmprisen 2023 kåret, og det blev ’Den store stilhed’, der er instrueret af Katrine Brocks. Katrine Brocks voksede op i et kristent bofællesskab, hvor hun opfattede Gud som både kærlig og beskyttende, men også streng og dømmende. ’Den store stilhed’ er blandt andet hendes bearbejdning af det, og hun siger selv om sin film:

”Filmen giver ingen præcise svar, men jeg håber, den kan føre til en samtale om, hvad der kan ske, når der sker store, tragiske hændelser i livet. Måske kan filmen få folk til at tænke og reflektere, og jeg håber, at den kan inspirere til mange spændende samtaler i sognegårde landet over.”

Mulighed for forsoning

Flere medlemmer af juryen bag filmprisen var til stede ved prisoverrækkelsen. Jurymedlem Carsten Fledelius sagde: ”Det er en film, der viser, at der er mulighed for forsoning, selv når tingene ser svære ud. Det er en film for ikke blot kristne og troende, men for alle, som lever i et menneskeligt samfund.”

Pris for dybe oplevelser

Gabriel Filmprisen blev etableret i 2002 på initiativ af Landsforeningen af Menighedsråd. Hensigten med prisen er at gøre opmærksom på film, der på et højt kunstnerisk niveau formår at gengive og skildre menneskelige vidnesbyrd, der er i samklang med evangeliet, og som giver tilskuerne en dybtgående oplevelse af åndelige, menneskelige eller sociale ideer og værdier.

Bag prisen står Landsforeningen af Menighedsråd og en række andre kirkelige organisationer, bl.a. Kirke og Film. En jury bestående af medlemmer fra både kirkens og filmens verden finder vinderfilmen blandt de nordiske film, der det seneste år har haft premiere i en dansk biograf.

’Den store stilhed’ af Katrine Brocks vandt Gabriel Filmprisen 2023. Pressefoto.

’Den store stilhed’

’Den store stilhed’ handler om 29-årige Alma, der lever et stille liv i et moderne katolsk kloster og skal til at aflægge sine evige løfter som nonne, da hendes storebror Erik uventet opsøger hende efter mange års adskillelse. Erik vil have sin del af arven fra deres afdøde far, men hans tilstedeværelse åbenbarer en mørk hemmelighed, som Alma har gjort alt for at skjule.

I takt med at ceremonien nærmer sig, bliver Alma hjemsøgt af minder og tvivl, og hun har pludselig svært ved at mærke den Gud, som hun har satset på skulle frelse hende. Blandt de medvirkende er: Kristine Kujath Thorp, Elliott Crosset Hove, Karen-Lise Mynster og Diêm Camille. Fem andre film var nomineret til Gabriel Filmprisen. Det var: ’Resten af livet’, ’Bamse’, ’Kysset’, ’Meter i sekundet’ og ’Holy Spider’.


Artiklen fortsætter efter annoncen: