Ung kristen dødsdømt efter Pakistans blasfemilov

”I visse områder skulle jeg som dansker lægge mig på gulvet i bussen,” fortæller Samuel Nymann Eriksen fra Dansk Europamission.

Samuel Nymann Eriksen fra Dansk Europamission er her på besøg i en landsby nær Lahore, hvor befolkningen har modtaget nødhjælp.

Endnu engang er en kristen blevet dødsdømt i Pakistan. Denne gang er de omstridte blasfemilove blevet anvendt mod den 22-årige Noman Masih.

Dødsdommen blev afsagt i en retssal i Bahawalpur i Punjab-provinsen den 30. maj, men der er absolut ingen beviser imod Noman Masih, mener hans advokat Lazar Allah Rakha, ifølge Morning Star News. ”Jeg er ekstremt skuffet over dommen, for der var absolut ingen sag,” siger Rakha til Morning Star News. ”Der var ingen beviser mod Noman, og ingen af ​​politiets vidner kunne bekræfte beskyldningen om blasfemi mod ham.”

Noman Masih blev arresteret fra sit hjem, selv om politiet påstår, at han delte muhammedtegninger i en park kl. 3.30 om natten. Foto: Morning Star News via forsvarsadvokaten.

’Dette er justitsmord’

Masihs retssag sluttede i januar, men retten udsatte gentagne gange dommen under forskellige påskud, sagde Rakha. Masih blev dømt for bespottelse af profeten Muhammed, hvilket medfører en obligatorisk dødsdom i henhold til paragraf 295-C i Pakistans blasfemivedtægter.

”Der er så mange modsigelser i sagen, at jeg ikke fatter, hvorfor Bahawalpurs Additional Sessions Judge Muhammad Hafeez Ur Rehman valgte at dømme Noman i stedet for at frikende ham. Dette er justitsmord,” siger Rakha.

Advokaten tilføjede, at retten ville afsige sin skriftlige dom i løbet af et par dage. Derefter ville han selv appellere dommen til Bahawalpur Bench i Lahore High Court inden for den obligatoriske syv-dages periode.

Løgnagtig anklage

Nomans far, sanitetsarbejder Asghar Masih, siger ifølge MSN, at familien er chokeret over dommen, men at de står fast i troen og ”ser hen til Gud for Nomans frihed.” Asghar fortæller, at sønnen blev anholdt den 1. juli 2019 ved en natlig razzia. Det skete kun få timer efter, at den unge mands fætter, Sunny Waqas, blev varetægtsfængslet 174 kilometer væk af Bahawalnagar-politiet på grund af en anklage for blasfemi den 29. juni 2019.

”Beskyldningerne i begge First Information Reports (FIR’er) er grundløse,” siger Asghar Masih til Morning Star News. ”Noman sov i huset, da han blev anholdt, men politiet påstår, at han befandt sig i en park, hvor han viste blasfemiske billeder til 9-10 mennesker kl. 03.30.”

Presset familie

De seneste fire år har været meget svære for familien, både følelsesmæssigt og økonomisk. ”Nomans mor og jeg længes efter ham hver dag. Men vores tro på Kristus er urokket, og vi stoler på, at Gud vil redde os fra denne lidelse,” siger Asghar til Morning Star News. Familien har også haft flere ekstraudgifter, fortæller Nomans far.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Lige siden Nomans fængsling har jeg oparbejdet en enorm gæld, fordi jeg skal sørge for hans fængselsudgifter ved hvert besøg,” fortæller Asghar Masih, der er medlem af den anglikanske kirke i Pakistan. Han udtrykker sin taknemmelighed over for advokaten Rakha, som nu arbejder for at hjælpe begge de to unge mænd.

Forbudte tegninger?

Politiet i de to forskellige distrikter nævner ”hemmelig information” både i sagen mod Noman og hans fætter Waqas. Det skulle angiveligt dreje sig om blasfemiske tegninger af profeten Muhammed, som fætrene skulle have delt på de sociale medier. Tidligere i år, den 17. januar, tillod LHC-retten i Bahawalpur kaution til Waqas, men han blev først løsladt den 3. februar på grund af vanskeligheder med at rejse den hidtil uhørte kaution på hele 4 millioner rupees (næsten 100.000 danske kroner).

Farligt for danskere

Pakistans berygtede blasfemilove blev i begyndelsen af 2023 strammet yderligere, så det nu ikke kun er ulovligt at tale fornærmende om Mohammed, men også hans hustruer, nære familie og kaliffer. Det viser, hvorledes blasfemilovene i Pakistan vinder over sekulære rettigheder som ytringsfriheden,” fortæller Samuel Nymann Eriksen, der er generalsekretær i Dansk Europamission. Han har fortalt Udfordringen om en særlig oplevelse under et besøg i Pakistan:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Jeg har rejst i Pakistan, hvor mine kristne rejseledsagere bad mig lægge mig på minibussens gulv, når vi kørte igennem bestemte områder. I disse områder var der radikale mullaher, der måske ville blive vrede, hvis de fandt ud af, at jeg var dansker – fra landet, hvor en avis havde bragt fornærmende tegninger af Mohammed. Det viser også, hvor skrøbelig en stat Pakistan er, når myndighederne ikke er i stand til at sikre ro og orden, da ekstreme grupper i civilsamfundet kan gribe til vold mod almindelige mennesker.”

Pakistan er nummer syv på Open Doors’ 2023 World Watch List over de lande, hvor kristne forfølges mest. Pakistan er rykket op på listen fra ottendepladsen året før.