Hvor mange farver er der i regnbuen?

Af Anne Manning- Pedersen. Kandidat i teologi, bibellærer og -rådgiver

Hvilken betydning har et navn? Nok en hel del mere, end vi forestiller os. Regnbuen har altid fascineret mig, lige fra jeg var barn. Hvor kom den fra? Hvordan blev den til? Og hvorfor så vi denne smukke, farverige bue smykke himlen lige efter et regnvejr? Jeg fik at vide, at regnbuen var Guds tegn på himlen, der skal minde ham om aldrig mere at udslette jorden, som det skete under syndfloden i den onde tid, da Noa levede.

Som barn elskede jeg at tegne regnbuen. Jeg ville gøre det helt rigtigt, så jeg lagde mærke til, at mine forældre og lærere lagde vægt på, at jeg skulle vælge syv bestemte farver, og at buerne med hver af farverne skulle tegnes i en bestemt rækkefølge. Jeg kunne ikke bare vælge syv tilfældige farver. Nej, det skulle være syv helt bestemte farver i den rigtige rækkefølge. Jeg måtte heller ikke vælge hverken flere eller færre end syv. Hverken seks eller otte. Altid syv.

Jeg stillede det barnligt nysgerrige spørgsmål hvorfor – og fik at vide, at det ville jeg forstå, når jeg blev ældre. Og barnligt tillidsfuld som jeg var, accepterede jeg det. Da jeg blev lidt ældre, lærte jeg om det videnskabelige fænomen, som skaber regnbuen, denne fascinerende farvestrålende bue på himlen. Jeg lærte, hvordan regndråber formes.

De mange små vanddråber på en solrig regnvejrsdag er som små prismer på himlen. De bryder det tilsyneladende farveløse sollys og splitter det op i syv komponenter. Når jeg ser på dette brudte lys, foregår der et andet naturvidenskabeligt fænomen, som kaldes total intern reflektion inden i mine øjne, så jeg kan se den smukke regnbue med dens syv farver – buen på himlen, som minder mig om Guds løfte. Dermed forstod jeg ikke bare hvorfor, men også hvordan.

Jeg har lært mine egne børn, hvad der er rigtigt og forkert om regnbuen. Jeg er også begyndt at lære mit barnebarn om det. Det er videnskabelige fakta sammen med Bibelens sandhed, og det er en sikker grund, som har overlevet i mange generationer. Men for nylig har mit lille barnebarn, som er ganske kvik, spurgt mig, hvorfor nogle regnbuer kun har seks farver.

Jeg undersøgte sagen for at finde svaret. Og jeg blev overrasket, for at sige det mildt, da jeg læste, at den menneskeskabte regnbue har alt fra 6 til 10 forskellige farver. Åh nej! Hvad sker der lige! Det er at ødelægge de fakta og sandheder, som er blevet overleveret gennem generationer, tænkte jeg, og det bekymrer mig. Hvad kan jeg nu lære mit barnebarn om den seks-farvede regnbue? Hvad kan jeg lære ham, som han en dag kan give videre til sine egne børn, og de til deres børn engang i fremtiden?

Mit barnebarn kan finde på at sige: Jeg har en ide. Skal vi ikke kalde de 6- eller 8- eller 10-farvede stribede ting noget andet? De er alligevel ikke rigtige regnbuer. De er ikke dannet af brydningen af lys gennem små vanddråber, der danser i atmosfæren og opfører sig som prismer hængt op på himlen i en kort tid, før de falder ned til jorden. De er ikke et tegn fra himlens Gud.

Hvorfor ikke bare kalde dem farverige, stribede flag? Det navn ville passe bedre til dem, for det er det, de er. Det er flag, som en eller anden har designet for at illustrere noget, der er noget nyt og forbigående. Lad være med at forvirre den næste generation ved at kalde det farverige, stribede flag en regnbue. Lad dem fortsat lære, hvad der er fakta og sandhed, som jeg gjorde det i sin tid. Vil I ikke nok?


Artiklen fortsætter efter annoncen: