Maria og Gert bliver præstepar i Vrå Baptistkirke

Maria og Gert Bjørsted.

Maria og Gert Bjørsted bliver den 20. august indsat som præstepar i Vrå Baptistkirke.

Det betyder, at Maria og Gert Bjørsted og deres to døtre, Maja og Nanna, nu er ved at flytte tilbage til Nordjylland.

– I sin tid var vi ansat i projekt Kirkeekspressen ud fra Evangelisk Frikirke Danmark i Brovst. Det var i den daværende Zionkirke, hvor Maria var vokset op, fortæller ægteparret.

Børnearbejde i Brovst

– Vi var unge og ugifte og havde startet Kirkeekspressen, som var en lille rejseteamtrio, der tog rundt i distriktets menigheder og bistod børne- og ungdomssamlinger. Vi ville til Norge for at studere teologi på Ansgarskolen Kristiansand under Det Norske Missionsforbund. Men en genetableret ungdomsflok var i vækst, så vi valgte at blive lidt længere i Brovst. Vi har begge siden de tidligste teenageår oplevet en stærk tilskyndelse til at forkynde, især blandt teens og unge.

Ungdomsarbejde

På grund af præstemangel blev parret sendt ud for at prædike i Evangelisk Frikirke Danmarks menigheder allerede før, de fik en teologisk uddannelse.
Her gjorde især Gert sine første erfaringer som prædikant og lovsangsleder, og ægteparret begyndte at holde tværkirkelige vinterlejre for teens og unge i tæt samarbejde med afgående Alternaelever fra Nordjylland.

– Under teologistudierne i Norge lå der en dag en forespørgsel fra Danmark, om vi ville overveje at sige ja til en tjeneste i Den Evangeliske Frikirke i Randers. Gert blev så assisterende præst med ansvar for unge. Maria blev senere ansat som visionsbærer for en værestedsklub kaldet Azusa på initiativ af Jens Henrik Kirk.
Visionen var at skabe en ramme for marginaliserede unge i Randers igennem Frikirkens unge. Det blev til otte spændende år, hvor vi i dag især glæder os over ungdomskirken Skywalk. Dette arbejde samlede mange unge omkring cellegrupper, missionsrejser, musikudgivelser, eget ungdomshus med teen-klub og ungdomsgudstjenester down-town, fortæller Maria og Gert Bjørsted.

Trafikuheld

Et trafikuheld kom dog til at vende op og ned på ægteparrets travle liv i Randers. Maria skulle ud som bibelstudieleder på en menighedslejr, men nåede aldrig frem pga. et trafikuheld. Efterfølgende fik hun kronisk hovedpine, så tempoet måtte sættes kraftigt ned.

– Så endnu mens Gert knoklede videre i Frikirken med et nyansat ungdomsteam, fik Maria et fleksjob som skolemor på Mariager Efterskole. Børnene var små, og Skywalk havde vokset sig stort. En dag valgte vi at stoppe, mens legen var god. Gert blev ansat som teamleder på efterskolen Alterna med ansvar for team-Sydamerika, men kunne ikke rigtig slippe kirkearbejdet. En regnfuld dag i Paraguay, hvor jeg sad og tænkte over en kommende jobsamtale om ny præstegerning, var det som om Gud kom med en motiverende opfordring til at give musikken endnu mere plads end før, fortæller Gert.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gert Bjørsted har i mange år optrådt med sang og musik både i og uden for kirken.

Frikirkelig musik-præst sang i folkekirken

Kort efter udgivelsen af cd-en Himmelvendt – som blev en stor succes – stod Bjørsted-parret i Vestermarks-kirken i Grindsted med et lovsangsband.

– I Vestermarkskirken blev jeg assisterende præst og startede ungdomskirkearbejdet Grow, som var lidt i tråd med Skywalk. Maria var ansat som bedemand, og her skete det af og til, at de ledte efter en sanger til at synge ved begravelser. Det blev så hendes syngende frikirkepræst/spillemand, der troppede op i folkekirken med anlæg og guitar og sang afdødes yndlingsmusik. Hvilket snart i det lille lokalsamfund skabte åbne døre for en guitarmand. I ti år har familien nu boet i Grindsted, og både mand og kone har været ansat i nabobyen Blåhøj ud fra Betania Kirkecenter under Mosaik. Maria har været PA for den ledende præst på kontoret samt ansvarlig leder for børnekirken som fleksjobber. Gert har både været medpræst og efterskolelærer på Skovlund Efterskole ved Ansager. Også Sydvestjyllands Efterskole har haft bud efter Gert, som fik ansvar for skolens musikliv kort tid før en teateruge… I Blåhøj sagde en kollega samtidig: Gert, hvorfor agerer du ikke en kristen version af Niels Hausgaard med din guitar? Siden Vestermarkskirken har du jo alligevel taget ud og optrådt med sange og anekdoter ved fester og arrangementer i sing-alongstil.

Tilsyneladende har mennesker ikke svært ved
at åbne op om deres liv i mødet
med en syngende præst ude i bodegamiljøerne…

Må præsten spille op til dans?

– Religiøsiteten i mig var bange for misforståelser. For kan en præst bevare troværdigheden, hvis han spiller op til dans? Det krævede store overvejelser. Men en dag var det, som om Gud stoppede mine bekymringer med ordene: Gert, hvis du vil ære mig, vil jeg velsigne dig. Og det giver en helt anden åbenhed og samtale, når man som præst tager ud og hejser flaget iblandt mennesker i et lille lokalsamfund. Tilsyneladende har mennesker ikke svært ved at åbne op om deres liv i mødet med en syngende præst ude i bodegamiljøerne, fortæller Gert, som også optræder med fx. Kim Larsen-numre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– I Næstved, da jeg var ung, var det helt almindeligt, at vi med gospelkoret stod frem på torvet og sang og vidnede. Af og til gik vi med præsten på værtshusmission med guitaren som redskab. Efterfølgende satte man sig så ud ved bordene for at tale med mennesker, tilføjer han.

Musik og heste som indgang i Vrå

– I Vrå håber jeg virkelig, vi må få lov til at være et fællesskab på en relationel, udadrettet måde, så nye må få lyst til at træde ind i det kristne fællesskab. Her kan musikken igen blive et vigtigt redskab, mener Gert Bjørsted.

– Vrå Baptistkirke bliver noget helt nyt for os. Vi har en god mavefornemmelse. Vi fornemmer en meget harmonisk menighed, der trofast kører et stort spejderarbejde med over 100 deltagere. Det må da siges at være udadvendt. Kirken ligger lige ved siden af en helt nybygget skole i en lille by, hvor man lader til at kende hinanden. Vi smiler over, at byen har anlagt den nye skole lige op ad Baptistkirken med parkeringspladser os imellem. Menigheden har også nævnt Byens Bryghus, som er et socialt eksperiment, hvor en tidligere præst selv spiller med i stedets husorkester. Det kan jo noget helt særligt, hvis de kristne tør den slags.
Maria og ungerne er i fritiden bidt af heste. Det har været godt for Marias smertehåndtering. Men hvor opstår der også bare mange gode ting omkring hesteinteressen rent socialt i mødet med børn og deres forældre. Derfor har vi også lejet en stor gård til den slags i udkanten af Vrå. Er du i området så kig forbi, menighederne ligger dejligt tæt i Nordjylland, slutter Gert Bjørsted.

Vrå Baptistkirke på Idræts Allé 4 holder indsættelse og fest for den nye præstefamilie under gudstjenesten og den efterfølgende frokost den 20/8.


Artiklen fortsætter efter annoncen: