Yom Kippur-krigen og Golda Meir på film

I rollen som den israelske premierminister Golda Meir ses den anmelderroste skuespiller Helen Mirren. Fotos: Scanbox Film Distribution

Helen Mirren spiller Israels jernkvinde Golda Meir som en superstjerne og bringer dermed den virkelige person til live 50 år efter, hun døde.

Jom Kippur krigen er måske en af de voldsomste historier i Israels generelt meget dramatiske historie. Landet, der blev erklæret ’Eretz Israel’ den 14.maj 1948, angribes fra alle de omkringliggende lande, anført af Egypten og Syrien. Det sker i oktober 1973 midt under den store forsoningsfest og fejringen af denne som national helligdag. Her står den kvindelige premierminister Golda Meir for at skulle sikre amerikanernes hjælp og sit folks overlevelse.

Filmen bygger på den autentiske historie, hvilket er typisk for instruktøren Guy Nattiv, som i øvrigt selv er jøde. Med ”Golda” dykker han ned i sit hjemlands historie med et portræt af Golda Meir, der tjente som premierminister fra 1969 til 1974. Krigen førte til den ustabile fredsaftale, som stadig dikterer forholdet mellem Israel og Palæstina.

Filmen om den israelske kvindelige premierminister Golda Meir og Jom Kippur krigen havde premiere op til 50-året for den historiske krig, hvor Israel blev angrebet af de omkringliggende lande.

“Golda” er en film, der rejser vigtige etiske og moralske spørgsmål om lederskab, ansvar og menneskelig skæbne. Gennem fortællingen om Golda Meirs rolle som Israels premierminister under Yom Kippur-krigen gives seerne mulighed for at reflektere over nogle dybe aspekter af den menneskelige erfaring.

I filmen ser vi Helen Mirren i rollen som Golda Meir, og hendes præstation er bemærkelsesværdig. Kritikere anfører, at det er et stereotyp, når hun udstyres med en ekstraordinær stor næse for at understrege de semitiske træk, men Helen bærer filmen. Liev Schreiber spiller Henry Kissinger, den amerikanske forsvarsminister, der ikke har lyst til at blive involveret i Israels forsvar, selvom han også er jøde.

Der er i øvrigt en sjov ordudveksling mellem ham og Golda, hvor han siger: ”Husk, at jeg først og fremmest er amerikaner, dernæst forsvarsminister og for det tredje jøde”, hvortil Golda nøgternt replicerer: ”Du glemmer, at i Israel læser vi fra højre mod venstre. Historien om Yom Kippur-krigen og dens menneskelige omkostninger – ikke mindst de tusinder af dræbte – minder os om, at der er dybe historiske sår i forholdet mellem Israel og de arabiske naboer.

Filmen forholder sig ikke rigtigt til palæstinenserne og det, at de bliver de største tabere i den efterfølgende historie. Som kristne er vi kaldet til at være fredsskabere og arbejde for at løse konflikter på fredelig vis. Men vi må ikke blive historieløse, når vi skal forstå, hvorfor had og mistro er så vanskelige at komme til livs.

På et dybere niveau får filmen os til at overveje spørgsmålet om, hvordan magt og ansvar er en byrde for en politisk leder. Golda Meir lider af dårligt helbred og personlige udfordringer samtidig med, at hun skal tage afgørende beslutninger for sit land. Det lykkes hende at redde folket og landet, men til hvilken pris? Perspektiveret til nutidens politiske ledere, bliver vi mindet om vigtigheden af at bede for disse og forstå, at de også er mennesker med svagheder og fejl.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Med nutidens Ukraine-krig in mente bliver Israels særlige position tydelig. Igen og igen har det land og det folk kæmpet – alene – for sin overlevelse. Igen og igen er storpolitik, oliehensyn, andre landes sikkerhedspolitiske prioriteringer osv. kommet i vejen for at stille sig bag det eneste fungerende demokrati i Mellemøsten. Det betyder imidlertid ikke, at verden er sort/hvid.

Israel, Ukraine, Danmark … eller et hvilken som helst land er ikke uden problemer, ej heller fri for skyld forbundet med mennesker, som har lidt under politiske lederes bevidste eller ubevidste fejlgreb. Alligevel er det tankevækkende, hvor ofte Guds udvalgte folk har stået på randen af udryddelse. At de stadig eksisterer, er på den måde et tegn på Guds nåde og kald, som han er sen til at fortryde. Det er en tanke, som jeg finder opmuntrende for os alle.

Film: Golda
Spilletid: 100 minutter
Premiere: 7. september 2023
Aldersgrænse: Fra 11 år
Scanbox Film Distribution


Artiklen fortsætter efter annoncen: