Kærligheden vinder, selv når det er mørkest

Lynn Austin har skrevet et utal af bøger, og alligevel er dette den første bog, jeg har læst (men nok ikke den sidste).

Romanen ”Hvis jeg var dig” foregår dels under 2. verdenskrig og dels i 1950. Historien handler om 2 piger, Audrey og Eve, som til trods for deres meget forskellige liv bliver veninder.

Audrey bor på Wellingford Hall, et stort herresæde i den lille landsby i England af samme navn. Hun er en del af overklassen og bor i et hjem med tjenestefolk og guvernante. Hun har et fint værelse med alt, hvad et barn kan ønske sig, men det er et kærlighedsløst hjem, hvor der ikke er meget kontakt med mor og far.

Eve Dawson bor i et lille hus i Wellingford Hall sammen med sin mor og bedstemor. Eves mor arbejder på Wellingford Hall, mens bedstemor Maud tager sig af Eve efter skoletid. Eves far døde under 1. verdenskrig. Eves hjem og hverdag er totalt modsat Audreys, men fyldt med kærlighed og omsorg.

En dag mødes Audrey og Eve i skoven. Eve har hørt en masse om Audrey og familiens liv fra sin mor, og hun er misundelig over det liv, Audrey lever. Så da Audrey inviterer Eve til te på Wellingford Hall, siger hun af nysgerrighed ja tak. De to piger begynder at se hinanden, og et venskab bliver skabt på trods af klasseforskellen. Audrey beundrer Eve, for at hun er så modig og fri, mens hun selv er stille og forsagt. Eve lærer Audrey at være modig og turde at gøre det, hun vil, men misundelsen over hendes liv ligger stadig og lurer.

I krig i England

De to piger går ind og ud af hinandens liv, men da Anden Verdenskrig bryder ud, kommer de til at kæmpe side om side og ser og oplever lidelser og grusomheder, som forandrer deres liv totalt. De bliver ambulanceførere i London og står ansigt til ansigt med døde og sårede hele tiden. Det er ikke længere et spørgsmål om at turde være modig – de er begge nødt til at støtte hinanden og være det.

Under krigen møder de nogle amerikanske soldater, som er kommet til landet for at hjælpe. For Audrey er det mødet med sit livs kærlighed, Robert, mens det for Eve er en forbudt flirt med en gift mand. Deres møde med kærligheden får afgørende konsekvenser, da de begge bliver gravide. De to veninder mister kontakten, da Eve rejser, for igen at mødes i Amerika i 1950, hvor Audrey opdager, at Eve har taget hendes identitet og skabt sig en hverdag i den verden, som skulle have været Audreys.

Spændende karakterer

Romanen er på 432 sider, men den er god og gribende og ikke svær at komme igennem. Jeg kan godt lide bøger med mennesker med karakterer, jeg kan dykke ned i og blive en del af, og Lynn Austin er super god til at skabe nogle spændende, levende karakterer, som jeg kan identificere mig med. Det er nemt at komme til at holde af de to meget forskellige piger og at følge de ting, der møder dem i livet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En anden kvalitet er den historiske viden, jeg får ved læsningen. Jeg har fået langt større indsigt i, hvad der skete i England under 2. verdenskrig. Forfatteren har lavet rigtig god research, og jeg bliver en del af en verden med krig, beskyttelsesrum, lyden af bomberne, synet af de mange døde osv. Jeg forstår godt, at al den død og ødelæggelse, de to piger ser, er ved at kvæle dem.

Så er der den måde, Gud og den kristne tro bringes på banen på en meget naturlig måde. Emner som tro, tvivl, tillid, tilgivelse og Guds kærlighed er gennemgående temaer, som en rød tråd, uden at det bliver for meget. Det er ikke en ”over-kristen” roman, som peger på Gud hele tiden, men som viser hen til ham undervejs. Det giver stof til eftertanke hos både kristne og ikke kristne.

Historien springer lidt i tiden mellem tiden før krigen, gennem krigen og til 1950, hvor Audrey og Eve mødes igen. Så hvis man bedst kan lide at læse bøger, hvor tingene sker kronologisk, kan den godt være forvirrende. Men jeg synes, det har været nemt at følge med, og jeg har følt mig godt underholdt – og var helt ked af at skulle sige farvel til Audrey og Eve, da bogen var færdig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lynn Austin: Hvis jeg var dig
432 sider. 249 kr.
Forlaget Scandinavia