En af de gode eller en af de onde?

Da jeg modtog bogen “En læge i Waffen-SS-uniform” var jeg spændt. Jeg er nemlig både historie- og tysknørd – og derudover elsker jeg gribende og virkelige historier om folk, der må vælge mellem godt og ondt og navigere i konsekvenserne af deres valg.

Bogen så ud til at have det hele, og hurtigt kunne jeg se, at forfatteren var grundigt inde i sit stof. Netop forfatterens grundighed og sans for detaljer er nok bogens styrke, men det bliver så afgjort også svagheden.

I bogen beskriver Hans Hauge den tyske læge Joachim Mrugowsky (1905-1948), der var en af de såkaldte nazi-læger. Han arbejdede især med sygdommen plettyfus, der slog tusindvis af soldater ihjel under krigens rædsler. Han arbejdede med at skabe en vaccine, der kunne redde liv og blev dømt til døden og hængt efter krigen. I 2021 blev hans forskning fundet frem igen og fik anerkendelse i faglige kredse.

Hvor går grænsen?

De virkelige begivenheder er i udgangspunktet spændende og indeholder flere medrivende dilemmaer. Vi får en grundig indføring i hovedpersonens ungdom og valg, der ender med at føre ham langt ind i det inderste af koncentrationslejrenes grusomheder. Det er altid en vedkommende diskussion at vurdere, hvor langt man samarbejder med det onde, før man selv bliver en del af det.

Derudover er det jo også et vanskeligt etisk spørgsmål, hvor meget man kan tillade sig at anvende den forskning, som de såkaldte nazi-læger udførte med menneskeforsøg. For at belyse disse spørgsmål beskriver forfatteren meget grundigt hvilke strømninger og personer, der er i det tyske samfund, og hvordan de præger vores hovedperson.

Det kræver et godt kendskab til både historie og tysk for at følge med. Flere af citaterne og begreberne er fx ikke oversat fra tysk til dansk. Alting underbygges med et stort noteapparat, der nærmest er uoverskueligt og forstyrrende – medmindre man er en meget seriøs og interesseret læser. Man skal stå på tæerne for at kunne fuldføre læsningen af bogen, for det er en bog, der kræver noget af læseren.

For mange detaljer og retoriske spørgsmål

Den spændende historie om Joachim Mrugowsky drukner fuldstændig i historiske detaljer, retoriske spørgsmål, sidespor, noter eller formodninger. Hans Hauge springer frem en gang imellem og vil hele tiden gerne fortælle os flere interessante, fascinerende og sikkert vigtige detaljer. Ingen tvivl om, at her er tale om et seriøst historisk arbejde, men underholdningsværdien for bogen er lav. Der mangler en rød tråd og en klar og tydelig struktur gennem bogen.

Det er, som om Hans Hauge glemmer den gode, gribende og medrivende fortælling. Den personlige beskrivelse udebliver, og derfor bliver Joachim Mrugowskys historie ikke vedkommende for læseren. Er du typen, der elsker seriøs historisk forskning om 2. verdenskrig, så er denne bog muligvis noget for dig, men hvis du vil underholdes, opbygges eller berøres, så skal du vælge en af de mere klassiske biografier fra krigen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hans Hauge: En læge i Waffen-SS-uniform
170 sider. 249 kr.
Forlaget Hovedland