Påske i Danmark – før og nu

Ekspert i middelalderhistorie viser os rundt i påskens danske traditioner.

Påske i Danmark er superhyggelig. Vi maler påskeæg, klipper gækkebreve, pynter med kyllinger, drikker påskeøl og spiser påskelam. Fra starten var påsken jo ellers forræderi, korsfæstelse, død, lidelse og opstandelse.

Hvordan er det egentlig gået til, at påskens drama i dag er blevet til dansk hygge? Den opgave sætter ph.d. og historiker Torben Svendrup sig for at løse gennem sin nye bog ’Da påsken kom til Danmark’ fra Kristeligt Dagblads Forlag.

Påskefejring gennem tiderne

Man får mange interessante facts ved at læse bogen. Vidste du fx, at traditionen med at spise påskelam er forholdsvis ny? Den startede først, da det blev muligt at fragte frosne lam til Danmark fra New Zealand. Derimod er påskebryg en meget gammel tradition og ikke opfundet af nutidige bryggeriers markedsføringsafdelinger. Således bliver man gennem bogen meget klog på de forskellige påsketraditioners oprindelse, udtryk og udvikling.

Som historielærer er det interessant med en lang og grundig gennemgang af påskefejringen gennem tiderne lige fra første påske i Jerusalem til nutidens påske. Vi får naturligvis også et indblik i, hvorfor man overhovedet holdt påske på Jesu tid, og hvad det var for en fest. Der er mange spændende oplysninger, man kan trække frem, men især synes jeg, at sekulariseringen er godt beskrevet.

Torben Svendrup, født 1953, er ph.d. i middelalderhistorie og har skrevet en lang række bøger og artikler om middelalderen. Foto: Warny Mandrup.

Hvordan kirkens betydning for folket aftager, men påsken finder nye veje, og kirkerne finder gode måder at møde tiden på ved fx at holde familiegudstjenester eller nadvergudstjenester. Fastelavn får også god plads, for det var i middelalderen en skik, der indvarslede den mådeholdne fastetid. Derfor var fastelavn en dag, hvor man spiste og drak i rigelige mængder og gjorde grænseoverskridende ting såsom tøndeslagning med en levende sort kat.

Den tradition lever som bekendt videre i dagens Danmark – dog i en mere dyre- og børnevenlig udgave. Forfatteren nævner også, at nutidens fastelavn er truet af den importerede Halloween – og her får vi en af bogens meget få værdidomme, for forfatteren er træt af amerikanisering af den danske skik. Fastetiden bliver også grundigt beskrevet på en relevant måde, da mange kirker jo i dag stadig indarbejder elementer fra traditionen. Faste er stadig aktuelt og her er der gode vaner og trospraksisser, der kan inspirere os i dag.

Grundig bog fra solid forfatter

Vores guide gennem denne kulturelle tidsrejse gennem påskens historie er Torben Svendrup. Han er født 1953, er ph.d. i middelalderhistorie og har skrevet flere bøger og artikler om middelalderen. Måske kender du ham som tv-ekspert fra ”Mord i middelalderen” eller ”Ingemann og kongerækken”. Bogen er udkommet på Kristeligt Dagblads Forlag og er i familie med hans tidligere bog: “Da julen kom til Danmark”.

“Da påsken kom til Danmark” er en utrolig grundig, gennemarbejdet og velresearchet bog. Det er en påskebog med masser af fakta og historisk videnskab. Der er masser af kildehenvisninger bagerst i bogen, men flere gange undervejs i læsningen begrundes påstandene bl.a. med kalkmalerier fra forskellige af landets kirker.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vores rundviser i påskens historie er klart rundet af sin akademiske middelalderbaggrund, men han formår at skrive på et forholdsvis letforståeligt og flydende sprog. Dog er det et stort stofområde, han vover sig ud i, så den kronologiske og detaljerede stil kommer til at virke noget forelæsende og opremsende. Jeg kunne ønske mig lidt færre detaljer og mere fordybelse ved særlig udvalgte tendenser, traditioner eller pudsigheder. Det er en bog, der hellere vil undervise end underholde og er mere oplysende end opbyggende.

Hvis du er kirkeligt og historisk interesseret er det en bog lige for dig, men den kræver noget af sin læser, for den er seriøs og grundig. ’Da påsken kom til Danmark’ er bedre egnet til studerekammeret end som læsning i sofaen påskesøndag, mens lammestegen ligger i ovnen, og solen skinner dejligt gennem ruden.

Torben Svendrup: Da Påsken kom til Danmark – En fortælling om liv og håb
200 sider. 249,95 kr.
Kristeligt Dagblads Forlag


Artiklen fortsætter efter annoncen: