Roman over livet i Apostlenes Gerninger

I bogen “Englenes Brød” forsøger forfatteren Tessa Afshar at give os et indblik i, hvordan det kunne have været at stå midt i Apostlenes Gerninger på de første kristnes tid i Lilleasien.

Hovedpersonen, Lydia, er kendt fra Bibelen og er den første europæer, der bliver kristen og døbt. Bemærk, at det er en kvinde, der har den plads i verdenshistorien. Lydia vokser op i Thyatira i datidens Grækenland. I forfatterens fortolkning flygter hun til Filippi efter megen drama. I bogens start er hun en ung, usikker, naiv og frygtsom pige, men ender som en stærk og succesfuld forretningskvinde.

Især frygten fylder for Lydia, bla. fordi hun har mistet sin mor på en traumatisk måde. Hovedpersonen ender i Fillipi, hvor hun kæmper sig til at være en driftig farver og klædehandler. Vi følger Lydia gennem mange år, og det bliver skelsættende for hende, da hun møder Paulus og lader sig døbe.

Titlen “Englenes brød” refererer til beretningen fra Det Gamle Testamente om mannaen til israelitterne i ørkenen. Lydia og hendes gode ven, Rebekka, erfarer gennem bogens dramatiske handling, at Gud sørger for dem i rette tid. Hovedpersonens indre udvikling beskriver dels hendes vej fra frygtsom til afklaret og hendes omvendelse.

Bevæget og klogere – men ikke imponeret

Jeg havde glædet mig meget til at læse bogen, for jeg elsker, når Bibelens velkendte historier bliver genoplivet i en roman eller på en film. Det fremstilles ikke altid, som jeg forestillede mig begivenhederne, men næsten hver gang oplever jeg aspekter, som jeg ikke før havde været opmærksom på. Det gælder helt fra “Men jeg så ham dø” til streaming-serien “The Chosen”.

Det kan være meget trosstyrkende og inspirerende at læse fra denne hylde både for folk, der kender historierne godt, og de, der stifter bekendtskab med dem første gang. Genren er en slags bibelsk fan fiction, eller som forlaget kalder det – en bibelhistorisk roman. Det er også en svær genre, der nogle gange bliver banal og forudsigelig.

Jeg blev bevæget flere gange, blev klogere og blev grebet af historien, og det er vel egentlig meget godt for en bog at opnå. Alligevel er jeg ikke imponeret over bogen. Coveret siger meget om bogen. Når man får bogen i hånden og kigger på omslaget, så ser man et enkelt design med to-dimensionelle figurer og et ansigt uden træk eller karakteristika. Bag dette cover gemmer sig en bog, der består af flere flade karakterer, forudsigelige begivenheder og simple plot.

Jeg synes, at bogen til tider bliver melodramatisk og banal. Hele pointen omkring Lydias frygtsomhed, synes jeg, bliver utroværdig. Her burde forfatteren benytte antydningens kunst og anvende det gode forfattermantra: “Show – not tell.” Den dramatiske handling foregår over mange år, og jeg synes, der går længe, før vi møder Paulus.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Selve sproget flyder ikke så formfuldendt, synes jeg. Min læsning bliver ofte forstyrret af anakronistiske ord. Det er for eksempel lang tid siden, jeg har hørt nogen blive anklaget for at være en snydepels eller læst om en smuk ung mand, der beskrives som en Adonis. Det er ikke helt lykkes at få dialogerne til at flyde, så det både bliver realistisk og læsevenligt, men det er heller ikke helt nemt at beskrive fortiden med nutidens ord.

”Englenes brød” leder mine tanker over mod bøger som “Jordens søjler” og “Uendelige Verden” af Ken Follet, der også beskriver succesrige og stærke kvinder, men her flyder sproget bare betydeligt bedre. Andre kender måske Francine Rivers, der skriver i samme stil, men hun kan sit håndværk bedre end Tessa Afshar. Hvis du er glad for Rivers’ serie “Løvens Mærke”, vil du helt sikkert også synes om “Englenes Brød”.

Forfatteren Tessa Afshar er fra Mellemøsten, men udvandrede først til England og derefter USA. Hun er opvokset som muslim, men konverterede til kristendommen tidligt i sit voksenliv. Hendes øvrige bøger har fået gode anmeldelser, solgt mange eksemplarer og vundet priser. “Englenes brød” er i familie med “Tavshedens Land”, der tidligere har fået gode anmeldelser i Udfordringen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Selvom bøgerne er beslægtede, kan de sagtens stå alene. Forfatteren har på Lohses forlag udgivet flere bøger i samme stil. Flere endda med forslag til arbejdsspørgsmål, der kan hentes gratis på nettet og benyttes i en læseklub. “Englenes brød” er en god bog, hvis du accepterer præmissen. Brug den som del af din andagt eller læs den i de kommende feriedage. Det er oplagt letlæselig ferielitteratur, og den vil fungere godt på en rejse – måske allerbedst i flyet på vej mod Grækenland.

Tessa Afshar: Englenes brød
344 sider. 299,95 kr.
Lohse