Læs salmerne fra et nyt perspektiv

Dan Hessellund tænder læserens lyst til bøn med inspiration fra salmerne. Hessellunds undervisning i bogen er meget relevant til læseren med nye friske idéer til en bedre bønsliv.

Udfordringer med salmerne

Når man begynder at læse salmerne, bemærker man, at de indholder mere end bare skøn poesi. Salmister udtrykker deres taknemlighed over for Gud, men der findes også salmer, som Hessellund kalder for hævnsalmer. Her introducerer han læseren for den interessante ide, at vi som troende har fjender. Det kan se ud, som om salmisterne modsiger sig selv, når de blander både de positive og negative følelser, men det kan være en fordel at udtrykke vores negative følelser, især over for Gud. Når vi taler til Gud om vores vrede for eksempel, kan Gud hjælpe os med at løse konflikter.

Indimellem skifter salmisterne også emner midt i en salme, og de gentager også nogle sætninger. Derfor kan nogle salmer være forvirrende for læseren.
Ovennævnte kan distrahere os, når vi prøver at forstå den rige skat, som salmerne er for læseren.

Hessellund gør et godt stykke arbejde med at forbinde Det Gamle og Det Nye Testamente, og hans forklaringer belyser læseren rigtig meget. Hessellund minder os også om, at tidligere i kirkehistorien brugte de troende salmerne som vejledning for bøn. Som forfatteren forklarer, så brugte ledere som Dietrich Bonhoeffer og Martin Luther dem. Han minder også læseren om, at troende i Apostlenes Gerninger også brugte salmerne til bøn.

Dan Hessellund er uddannet fra Luthersk Missions missionsskole i 2001 og har siden været prædikant i LM.

Klar til at læse igen

Nogle af de spørgsmål, vi har, når vi læser salmerne, kan føre os til en dybere forståelse og oplevelse med Gud i bønnen. Som forfatteren forklarer, så opnår vi et dybere bønsliv ved at stille disse spørgsmål til Gud. Jeg er fascineret af hans forklaring på, hvorfor skrevne bønner nogle gange kan være mere effektive end spontane bønner.

Mange tror det modsatte, men han har en pointe i, at skrevne bønner holder os på sporet, og de inspirerer os, når vi bliver ved med at bede de samme bønner igen og igen. Jeg indrømmer dog, at jeg ikke er enig med ham i tanken om, at vi kan “bede med Jesus”. Jeg er enig med ham i, at ord i salmerne som fx, “Herren” og “Kongen”, henviser til Jesus. Men jeg er ikke enig med ham i idéen, at det betyder, at vi beder de her bønner sammen med Jesus.

I Johannesevangeliet 16, 26, siger Jesus “og jeg siger ikke til jer, at jeg vil bede til Faderen for jer, “. Dvs. som mellemmand. Jesus giver os ret til at gå direkte til Gud. Bogen er så berigende, at jeg var nødt til at læse den langsomt for at udnytte alt det gode indhold. Selvom jeg har læst salmerne flere gange, er mange af mine spørgsmål angående salmerne blev besvaret i denne bog.

’Himlen åben’ er en velskrevet bog, som fornyer den troendes lyst til at læse salmerne igen med friske øjne. Jeg kan klart anbefale bogen til dem, som ønsker et mere effektivt og tilfredsstillende bønneliv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dan Hessellund:
Himlen åben
335 sider. 225 kr.
LMBE Forlag