Tegn på at Ararat var oversvømmet

Og nye studier tyder på, at mennesket spredte sig fra Ararat-området og ikke fra Afrika.

Dr. Ted Wright med pude-lava fra Ararat.

– Denne forstening ligner en menneskehjerne, men det er en en forstening af lava, som er sket under vand, fortæller Ted Wright.

Den amerikanske arkæolog Ted Wright var blandt deltagerne på den videnskabelige Ararat-ekspeditionen, som 4 danskere også var med på.
Forsteningen fra Mt Ararat er blandt de udstillede fund i Parasuts lille museum på hotellet i Noahs Ark Village, Tyrkiet.

– På Mt Ararat finder man ofte denne såkaldte pude-lava, som ser anderledes ud end almindeligt størknet lava, fordi den er størknet under vand. Det er et indicium på, at jorden var oversvømmet helt op i disse højder, som Bibelen fortæller, siger Ted.

Arkæologen Joel Klenck har tidligere bedømt alderen på en del af disse artefakter (Et udsnit findes bl.a. i Update-hæftet til Noahs Ark-bogen.) Og professor dr. Randall W. Younker, som leder den arkæologiske afdeling på Andrews University i USA, er også igang med en vurdering.

– Det er nogle interessante ting her. Før vi kan sige, hvor gamle de er, har vi brug for at sammenligne med lignende fund her i området og andre steder, forklarer Ted Wright.

Redskaber, som er fundet i hulerne på toppen af bjerget.

– Sidste år tog dr. Yonker og jeg rundt til flere museer i regionen – i Van, Kars, Erzerum – for at sammenligne stilen i potteskår fra forskellige tider og regioner. Tingene her ser ud til at stamme fra Uruk-2, som er i jernalderen, op til den ottomanske periode. Hvis dette er stedet, hvorfra menneskeheden bredte sig, så vil håndværket have udviklet sig herfra. Der er to teorier om, hvorfra mennesket bredte sig. Den ene er fra Afrika, den anden er herfra. Og flere nye studier af DNA, landbrug og sprog fra verdslige universiteter peger samstemmende på, at mennesker bredte sig her fra Anatolien. Og det passer også med Bibelens fortælling, bemærker Ted Wright.