Fiona var den første kvinde ved Ark-fundet

Hun var kendt som filmstjerne i Hong Kong, da hun blev opfordret til at tage på ark-ekspedition. Hun ville ikke, men følte at Gud kaldte...

– Jeg er skuespiller for Herren, siger Fiona Leung, som vendte tilbage til Ararat efter 14 år. Her står hun ved en lille kopi af arken i Noahs Ark Village.

Allerede i 2008 forsøgte den kinesiske gruppe at nå op til det fund, som den kurdiske guide havde fortalt om. Men dårligt vejr forhindrede dem. I 2009 lykkedes det dog de seks ark-jægere fra Hong Kong. Fire af dem blev firet ned i et af de underjordiske rum, hvor der var fundet rester af en stor træstruktur – måske fra selveste Noahs Ark. Blandt de fire første var kvinden Fiona Leung.

Under den danske ekspedition til Mt Ararat i oktober 2023 fik jeg mulighed for at tale med Fiona, som efter 14 år igen var med på det kinesiske hold.

– Hvorfor blev netop du valgt til at tage med på ekspeditionen?

– Gud valgte mig, svarer Fiona Leung med en selvironisk latter og forklarer:

– Først ville jeg ikke, fordi jeg havde et problem med et skadet ben efter en bilulykke. Jeg var fundraiser for NAMI-gruppen, og i 2008 havde vi brug for at skaffe mange penge, så Panda Lee – som den første – kunne rejse til Tyrkiet og bekræfte, at det var rigtigt, hvad Parasut fortalte om fundet. Vi havde kun 4 timer, og det syntes umuligt. Jeg fastede og bad de første to timer, og pludselig fornemmede jeg, at Gud sagde: Det er alt klaret. De næste to timer lykkedes det virkelig at skaffe 600.000 Hong Kong-dollars ved at ringe til vores støtter, fortæller Fiona begejtret.

– Herefter begyndte jeg at tænke på, om jeg selv kunne tage med og bestige Mt Ararat, selv om mit ben var skadet. En morgen i min stille time i bøn og bibellæsning sagde jeg til Gud, at hvis det var hans vilje, så måtte jeg høre nogen sige tydeligt: You must go! (Du skal tage afsted.) En uge efter kom der en kvinde og sagde: Gud talte til mig om dig og sagde, at ”you must go!” Så var jeg overbevist, ler Fiona

Hun er forkølet og har feber efter den hårde tur i dagene forud. Desuden har hun astma.

– Derfor var jeg skræmt og bange for at tage med i 2009. Jeg ville ikke bede, for jeg var bange for, at Gud ville berøre mit hjerte. Det her vedkommer ikke mig, sagde jeg til ham. Men en dag ringede lederen Andrew og opfordrede mig til at bede for Parasut, som skulle udføre noget farligt. Så var jeg nødt til at bede. Jeg frygtede, at nogen skulle dø under vores ekspedition. Men så viste Gud mig et syn af Jesus, der gik foran mig. Og han sagde: Fiona, jeg sender dig! Nej, sagde jeg. Nogen vil dø! Men han svarede tre gange til mig med rolig stemme: Fiona, jeg sender dig! Jeg græd og græd af frygt. Men til sidst sagde jeg: Jeg gør det. Og det gik bedre, end jeg havde troet. Turen i år var faktisk hårdere end turen i 2009. Dengang tog vi en anden rute og kunne ride på små heste fra camp 1 og meget langt op, så der kun var tre timers gang til camp 2, husker Fiona.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– I år var der meget længere, og der var regn og sne. Derfor var der mange af os, som ikke kunne gennemføre i år.

– Hvad husker du fra 2009?

– Da jeg blev firet ned, var jeg overrasket over at se en trappe, der var hugget ud i en stor træstamme. På videoen kan man høre mig udbryde: Wow!
Da jeg kom længere ned, lagde jeg mærke til, at den ene side i hulen var af træ under isen. Jeg bankede på den, og man kunne høre, det var træ. Jeg kiggede opad og fik øje på træbjælker.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Kan du huske, om stedet udefra så sådan ud? spørger vi og viser hende et foto, som den danske gruppe tog på det tilisede sted, de så i 2021.

– Nej, jeg husker slet ikke, hvordan landskabet så ud. Jeg var bange for højderne og kiggede kun på mine fødder for ikke at træde forkert. Det hele var jo sten og sten. Alt så ens ud.

– I fik fremstillet en film dengang, da I sammen med kurderen Parasut afslørede fundet. Jeg har hørt, at I bruger filmen til at missionere?

– Ja, og fordi Fiona er en meget kendt skuespiller, bliver hun tit spurgt om at komme ud og fortælle om det, hun har set, supplerer Angela, som er tolk og støtte for Fiona.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vores organisation driver også et bibel-museum. Og når der kommer gæster, deler vi også vores oplevelser om arkfundet med dem, tilføjer Fiona.

– Jeg vil gerne fortælle sandheden til alle. Jeg tror på Bibelen, og derfor tror jeg, at arken strandede på Ararat.

– Du har en stærk relation til Gud, og du hører Guds stemme. Har Gud bekræftet for dig personligt, at det er Noahs Ark?
– Nej.

– Alligevel er du overbevist om, at det er Noahs Ark, der ligger deroppe i hulerne?

– Ja! Hvad ellers? Jeg så træbjælkerne og en lang væg af træ.

– Kan træet være anbragt af Parasut, som nogle påstår?

Fiona Leung var sammen med bjergbestigeren Panda Lee med til at præsentere ark-fundet ved pressekonferencer i Kina, Tyrkiet og Holland i 2010.

– Nej, det er alt for svært at anbringe så meget træ helt deroppe og grave det ned under jorden. Det er umuligt, ler Fiona.

– Kommer I alle fra den samme evangeliske kirke i Hong Kong?

– Nej, vi kommer fra forskellige kirker i Hong Kong og i Malaysia, Australien m.fl., men vi er sammen i én organisation: Noahs Ark Ministry Internatioanal.

– Er du stadig skuespiller?

– Ja, jeg er skuespiller for Herren, ler Fiona Leung.