1400 lys i mørket

I flere byer samledes danskere mod jødehad og for at mindes ofrene for terror i Israel.

Krystalnatten den 9. november blev mindet både i København og Aalborg, og i flere andre byer blev dagen i år markeret med taler og optog. 

Til mindehøjtideligheden i Aalborg havde vi tændt 1400 lys for at mindes ofrene for terroren i Israel d. 7.10.2023.  Mange af de ca. 300 fremmødte bar fakler, der symboliserede, at der stadig er 242 gidsler i Gaza: Bedstemødre, mødre, fædre, spædbørn, unge kvinder og mænd, piger og drenge.  I Aalborg var der også masser af Israelske og danske flag. Vi ønskede at vise støtte til danske jøder, men også til et Israel, som lider under jødehad og terror, og som nu er trukket ind i en krig.

Hadets marcher

Samtidig med at grusomhederne ved terrorangrebet den 7. oktober begyndte at gå op for os med fotodokumentation fra Hamas-terroristernes bodycams og de undslupnes historier, dukkede der også palæstinademonstrationer op i flere og flere europæiske byer. Den britiske indenrigsminister Suella Braverman kaldte dem ganske modigt for had-marcher… inden hun blev fyret.

Tilhængerne i disse optog for Palæstina ikke bare benægtede krigsforbrydelserne den 7. oktober, men de søgte behændigt at vende det skete på hovedet. Det var skam Israel, der var krigsforbrydere, lød det. Med en blanding af trusler mod jøder, benægtelse, og retfærdiggørelse forsøgte man at vende rædslerne til egen fordel. Jihad-slagord blev åbent proklameret også i danske byer.

Vi må gøre noget

For mig og mange andre blev det dråben.  Samtidig følte jeg også, at vi er ved et definerende øjeblik i historien og et stort ønske om at kunne gøre noget. Ikke kun pga. den rendyrkede ondskab, men også fordi sandheden efter nogle få dage blev sat under mere og mere pres af den manipulerende del af pressen.

Minister for digitalisering og ligestilling, Marie Bjerre (V), holdt tale i Aalborg på vegne af Søren Gade.

Formanden

Minister for digitalisering og ligestilling, Marie Bjerre, var dog frisk og hoppede på et fly, selvom hun var nødt til at flyve tilbage umiddelbart efter mindehøjtiden. Hun holdt Folketingets formand Søren Gades tale:

”Når jeg står her, er jeg glad for at have hele Folketinget i ryggen i solidariteten med vores jødiske medborgere. Og i fordømmelsen af diskrimination og chikane.  Vi ser desværre, at jøder bliver truet, chikaneret og hånet for at være det, de er – nemlig jøder.  I det seneste opgjorte år var 57 procent af de religiøst motiverede hadforbrydelser rettet mod jøder. Det skal ses i forhold til, at der er cirka 7.000 jøder i Danmark – eller 0,1 procent af befolkningen…  Samtidig foregår der en digital kamp om, hvordan vi skal forstå begivenhederne og krigen i Gaza.  Lad os kalde tingene ved rette navn. Hamas begik et frygteligt terrorangreb den 7. oktober.  Der er ikke noget andet ord for drab på 1400 civile mænd, kvinder og børn…Når nogen rykker frem med had, bør vi andre som civiliserede mennesker rykke sammen om vores jødiske medborgere i Danmark.”

Magisk atmosfære

Mindehøjtideligheden blev holdt foran Domkirken, der sammen med Aalborgs nye Budolfi Torv skabte en perfekt ramme. Der var en magisk atmosfære, som blev understreget med jødiske sange og saxofonspil af Birger Henriksen.   Man fornemmede freden og den forbøn, der havde været for arrangementet.  Vibeke Gamst, som er med i menighedsrådet i domsognet, samt regions- og kommunalpolitiker i Aalborg, talte om at kæmpe for freden:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Freden er aldrig vel forvaret. Den skal forsvares hver eneste dag.  Men at det skulle komme dertil, at jødiske borgere, familier, der har boet her i landet gennem generationer, atter skulle opleve at blive udsat for had, for trusler, som gør deres liv i Danmark utrygt. Det havde vi dog aldrig troet… Lige nu har danske jøder mere end nogen sinde brug for, at danskerne viser, at godheden og kærligheden stadig er livets stærkeste kræfter, som ikke blev henlagt på arkivet 4. maj 1945.”

85-året for Krystalnatten i Nazityskland blev markeret i flere danske byer den 9. nov.

Tæt på terroren

Nick Hansen fra ICEJ (Den Kristne Ambassade i Jerusalem), var selv i Israel under terrorangrebet,  og han fortalte, at han havde været på besøg i en kibbutz kun få dage før borgmesteren var blevet myrdet. Henrik Chievitz, der er formand for Fælleskomitéen for Israel, fortalte i sin tale om chokket og kom med en opfordring:

”Israel vågnede lørdag den 7/10 op til et frygteligt mareridt, hvor hele familier med børn, unge og gamle blev dræbt i et terrorangreb uden lige, over 1300 dræbte, over 150 børn, kvinder og mænd kidnappet, samt flere tusinde sårede Israelere… Husk, at vi alle kan være med til at gøre en forskel – udvis mod og vilje til at ville imødegå antisemitisme og had ved at konfrontere det. Husk, at når vi går herfra, så er det med en viden om antisemitismen, der viser sit uhyggelige ansigt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvor er Kirken?

Selvom jeg er stolt over det officielle Danmark og mange gode menneskers fremmøde både i København og Aalborg, bekymrer det mig også at se, at kirken er blevet taget på sengen. Meget få kirker har meldt noget ud. Foreningen ”Ordet og Israel” er en af undtagelserne – må Gud velsigne dem! De tog sammen med 2 præster initiativ til et hyrdebrev mod antisemitisme, som dog kun kunne mønstre 200 + præster, dvs. ca. 10 %.

Markeringen ”Krystalnat mindehøjtidelighed mod jødehad” den 9. november blev arrangeret og støttet af Solsidekirken, Aalborg Menighedscenter, Aalborg Citykirke, Apostolsk Kirke Aalborg, Nordjyske venner af Israel, Fælleskomitéen for Israel, ICEJ Danmark og lokale præster i Aalborg.