Er kristenforfølgelser et af verdens største problemer?

Kristenforfølgelse er et langt større problem, end vi er klar over, og end vestlige regeringer vil anerkende og handle på, mener den amerikansk-egyptiske historiker Raymond Ibrahim. Han har skrevet en række bøger om islam og kristenforfølgelser, heriblandt “The Sword and Scimitar” og “Defenders of the West”. Den 13. november var han i Danmark.

Raymond Ibrahim bliver i nogle kredse anset for at være en kontroversiel skikkelse, og han menes også at have forbindelse til den islam-kritiske bevægelse Counter-Jihad.

Den 13. november gæstede han København, hvor han skulle tale i Trykkefrihedsselskabet om, hvorvidt kristenforfølgelser er et af verdens største problemer.
I den forbindelse har Udfordringen snakket med Raymond Ibrahim om samme emne.

”Samlet set er forfølgelsen af kristne på verdensplan højere end nogensinde før med 360 millioner troende, der udsættes for høje niveauer af diskrimination og vold. I 2022 blev 5.621 kristne rundt om i verden dræbt af trosrelaterede årsager. Yderligere 4.542 kristne blev ulovligt tilbageholdt eller anholdt, og 2.110 kirker blev angrebet, mange ødelagt,” fortæller Raymond Ibrahim.

Tallene kommer fra World Watch List 2023, som for nylig blev offentliggjort af den internationale humanitære organisation Open Doors. Hvert år giver rapporten et overblik over de 50 nationer i verden, hvor kristne er mest forfulgte på grund af deres tro.

Kigger man nærmere på tallene, viser rapporten, at gennemsnitligt en ud af syv kristne (14%) forfølges rundt om i verden. I Afrika vokser dette tal til en ud af fem (20%), mens det i Asien er så meget som to ud af fem – hvilket betyder, at hele 40% af alle kristne forfølges der. Rapporten viser, at kristne oplever ekstreme niveauer af forfølgelse i de 11 lande, som ligger øverst på listen over de 50 nationer. Dette indbefatter overfald, voldtægt, fængsling eller drab for eksempel på grund af deltagelse i gudstjeneste, ofte i underjordiske kirker.

På den senest offentliggjorte liste ligger Nordkorea som nummer et, derpå følger lande som Somalia, Yemen, Eritrea, Libyen, Nigeria, Pakistan, Iran, Afghanistan, Sudan og Indien. Ifølge Raymond Ibrahim udspringer størstedelen af kristenforfølgelsen fra islamiske lande eller fra lande, hvor islam dominerer. “Størstedelen af den ekstreme forfølgelse, der rettes mod kristne i 9 ud af de 11 nationer, hvor forfølgelsen topper, kommer enten fra islamisk undertrykkelse eller finder sted i lande, hvor islam dominerer.

Dette betyder, at cirka 80% af den absolut værste forfølgelse globalt set foregår i islams navn. Jeg ved, at det ikke er politisk korrekt at sige det højt, men denne tendens gælder for hele listen, ikke kun de 11 øverste lande. Den forfølgelse, som kristne oplever i 39 ud af de 50 nationer, kommer også enten fra islamisk undertrykkelse eller i lande, hvor islam udgør majoriteten.

Disse lande styres af forskellige former for islamisk lov. Den kan enten være direkte håndhævet af regeringen eller samfundet. Men det kan være familiemedlemmer, der forfølger deres egne slægtninge. Selvom Nordkorea er det land, hvor forfølgelsen er værst og ikke er islamisk begrundet, så er der i det mindste et håb for kristne om, hvis Kim Jong-uns regime styrter sammen, så vil kristenforfølgelsen også straks stoppe.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kristenforfølgelse i muslimske lande er derimod en del af islams historie, doktriner og den sociopolitiske struktur. Derfor er den sværere at få bugt med,” siger Raymond Ibrahim. Raymond Ibrahim har forsket i forholdet mellem islam og kristendom i mange år. Da han både læser og forstår arabisk, har han gransket utallige historiske kilder og følger dagligt nyhedsstrømmen også på arabiske medier. Derfor kender han også en del til den daglige konkrete forfølgelse, som kristne lider under:

”I muslimske lande behøver det ikke kun at være officielle myndigheder eller professionelle terrorister, der forfølger, det kan også være enkeltpersoner. Det kan være, at en muslimsk person har en uoverensstemmelse med en kristen og så anklager ham for blasfemi. Eller en muslimsk kriminel forbryder sig mod en kristen, fordi han ved, at myndighederne vil se med mildere øjne på sagen, end hvis han gik efter en med muslimsk tro.

En kristen kan blive anklaget for at date en muslim eller bygge en kirke. Ofte forbyder myndighederne kirker eller begrænser kirkegangen, hvilket gør det næsten umuligt at opføre eller vedligeholde kirker,” siger Raymond Ibrahim. Hvis det, Raymond Ibrahim siger, er sandt, så må det også være naturligt at undre sig over, hvorfor de vestlige regeringer tilsyneladende er så tavse, hvad angår kristenforfølgelser.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Til det svarer Raymond Ibrahim:

“Der er flere grunde til, at den vestlige verden stort set intet gør for at stoppe forfølgelserne. Mange vestlige sekulære hader kristendommen og mener, at kristne, der forfølges, kun får, hvad de fortjener; andre kan slet ikke forestille sig, at kristne bliver forfulgt. For dem er de eneste mennesker, der bliver forfulgt rundt om i verden, ikke-kristne.

Disse er de samme mennesker, der ikke tror, at kristendommen overhovedet eksisterer uden for Vesten. Andre i Vesten ved godt, at der er forfølgelser, men opfatter dem ikke som rigtigt kristne, fordi de er ortodokse, katolske eller ikke en del af den vestlige evangelikale verden. Derudover er det heller ikke politisk korrekt for moderne frisindede at støtte kristne, fordi det lugter af kolonisering og den hvide mands herredømme at være støttende over for ens egen historiske kristne rødder.

I stedet fokuserer man på at støtte minoriteter og mennesker fra andre kulturer og religioner, som for eksempel en muslim, buddhist eller enhver anden eksotisk minoritet.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge Raymond Ibrahim bør de vestlige regeringer gøre langt mere for at bevare den kristne kultur i verden.

”De fleste vestlige politikere er jo en del af samme kultur som de frisindede, som i disse år nærer et større og større had til deres egen kulturelle og religiøse baggrund. Derfor de samme blinde punkter. Af en eller anden grund støtter Amerika næsten altid muslimske regeringer, heriblandt også de radikale og ekstreme som for eksempel Saudi-Arabien, hvor ikke en eneste kirke har lov til at eksistere. Hvis kristendommen med dens budskab om tilgivelse og næstekærlighed bliver udryddet og måske helt forsvinder i mange lande, hvis udviklingen fortsætter, hvilken indvirkning vil det så have på den generelle geopolitiske situation, især i Mellemøsten,” spørger Raymond Ibrahim og giver selv sit eget bud på et svar:

”Verden ville simpelthen falde tilbage til sin førkristne hedenske tid med et mere brutalt samfund. Magt vil skabe ret. Den kultur og civilisation, vi kender, hvor alle mennesker har værdi, vil hensygne. Kvinder vil igen blive det svagere køn. Verden, som vi kender den i dag, vil ikke eksistere mere. Vi tager det for givet, at alle mennesker har værdi, men sådan var det ikke, før kristendom kom ind i verden, og vil heller ikke være det, hvis kristendommen udryddes.”

Raymond Ibrahim har også en holdning til den nye danske koranlov, der gør det forbudt at brænde Koranen af:

“Eftergivenhed virker aldrig, men kan faktisk forværre situationen, da muslimer ser eftergivenhed som et tegn på svaghed, hvilket kan føre til endnu mere aggressiv adfærd. Som sagt ved jeg, at det er politisk ukorrekt at sige det, men jeg har fulgt kristenforfølgelser i muslimske lande i mange år, og jeg må desværre konstatere, at kirker ikke kun bliver brændt af på grund af koranskændinger, men som en del af en generel kristenforfølgelse, som bare bliver værre og værre hele tiden,” mener Raymond Ibrahim.

Open Doors bekræfter

Også hos Open Doors Denmark, der arbejder blandt forfulgte kristne, oplever man, at jihadisme er årsag til en stor del af forfølgelsen. På spørgsmålet om, hvad hovedårsagen til kristenforfølgelser på verdensplan er, svarer generalsekretær for Open Doors i Danmark Jens Kristian Lund Jensen:

“Der er flere faktorer. I Afrika syd for Sahara er det islamiske jihadister som for eksempel Boko Haram, der forfølger og dræber kristne. Det er de samme islamistiske grupper, der forfølger kristne i Mellemøsten. Men i Sydøst-Asien er der også andre grupper på spil. I Indien er det nationalistiske hinduer og i Kina foregår en massiv overvågning fra den kommunistiske stats side. Men jeg kan sige uden at blinke et sekund, at jihadismen står for en meget stor andel af kristenforfølgelser – og særligt i Afrika er tendensen desværre, at denne islamiske ideologi breder sig og truer kristne mere og mere,” siger Jens Kristian Lund Jensen.