Familienetværket i Odense holder jul hele året

Da John og Ulla Østergaard Nielsen vendte tilbage til Danmark fra Grønland skulle de lige lande – og så være efterlønnere – med masser af tid, troede de. Men sådan gik det ikke.

– Vi havde i løbet af foråret 2019 set, hvordan et Familienetværk i Aalborg fungerede med ”foodbank” og andre aktiviteter. Det var noget vi rigtig gerne ville starte op i vores egen by. I slutningen af 2019 indgik Jacobskirken et partnerskab med Blå Kors Danmark om at oprette et Familienetværk i Odense i kirkens lokaler. De havde også tidligere i flere år uddelt julehjælp til trængende familier i og omkring Odense, fortæller John Østergaard.

Start før coronatiden

John Østergaard Nielsen og hustruen Ulla var gennem 30 år missionærer i Grønland. Nu leder de et stort Familienetværk ud fra Jacobskirken i Odense.

Vi kom godt i gang med de første samlinger i starten af 2020 – før corona-tiden næsten helt lammede det nye projekt. Familienetværkerne er et mødested for familier, der savner et netværk og måske også er udsatte socialt og økonomisk. I Odense står hele 12 frivillige medarbejdere klar hver anden tirsdag for at lave en hyggelig eftermiddag/aften for gæsterne.

Inden gæsterne kommer kl. 16, har der været gang i mange forberedelser. De frivillige gør lokalerne klar, sætter blomster på bordene og forbereder middagen og aktiviteter til senere. Vi byder indenfor til en kop kaffe og småsnak. Enkelte af gæsterne er også begyndt at komme tidligere for at give en hånd med i forberedelsen af middagen. Efter kaffen er der forskellige frivillige aktiviteter, og der tilbydes noget til både børn og voksne. Men nogle af gæsterne har også bare behov for at sidde og snakke med ”en voksen” – og det er også vigtigt.

Nyttige foredrag

Nogle gange har vi haft besøg af interessante foredragsholdere, fx en bankrådgiver, der kunne hjælpe med at lægge budget. Det blev en god oplevelse for flere af gæsterne, som fx fik omlagt kviklån. Der blev pludselig plads til både oplevelser og ferie i en trængt økonomi! En økonoma gav gode råd om kostplaner og madpakker.

Én talte om børns trivsel og en fjerde om parforhold og samliv. En aften var der fokus på ”De 5 kærlighedssprog”efterfulgt af udbytterige samtaler. En foredragsholder fortalte om ”Moodlings bolde” – små farvede bolde, som man kan bruge, når man ikke kan udtrykke sine følelser med ord. En mor fortalte, at hendes lille dreng en dag havde grebet to af de farvede bolde og afleveret dem til hende. Så forstod hun, at han var ked af det og havde brug for særlig trøst og omsorg.

Middag og Fadervor

Efter aktiviteterne samles alle til en dejlig middag, som de frivillige har forberedt. Det er virkelig et højdepunkt at kunne spise sammen. De frivillige kokke laver simpelthen middag til 50 personer, selv om det kræver meget plads og gode faciliteter. Og det kniber med pladsen. For vi er ofte 60 deltagere nu. Familienetværket i Odense har vokseværk!

Familienetværket er udviklet af Blå Kors, så det er en samling på et kristent grundlag. Aftenerne afsluttes med en frivillig andagt, som mange vælger at deltage i efter middagen. Vi synger også sange eller salmer og slutter ofte med et Fader Vor. Under corona begyndte de frivillige at stille op på ugebasis og udlevere ”take away mad”. Det blev et hit, så flere kom til i netop den periode, og børnearbejderne arrangerede ”on-line” bingo, ”on-line” bibelfortælling og andre spændende ting.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Oplevelsespuljen

Efter corona kom regeringen med en såkaldt ”oplevelsespulje”, og også familienetværkerne fik via Blå Kors støtte til at afholde mange spændende arrangementer og events. Så 53 personer fra Netværket kom på bustur til Københavns Tivoli med alt betalt samt udsøgt buffet på DalleValle. Den dag vil vi sent glemme! Der har også været ture til Givskud løvepark, Morud bisonpark og Lego House i Billund – og billetter til en ægte gospelkoncert med et kor fra New York i en stopfyldt Skt. Hans kirke i Odense.

Her var 25 fra familienetværket med til en uforglemmelig koncertoplevelse. Disse oplevelser har været til stor glæde for både gæster og frivillige.

Glade gæster og frivillige

Nu kører familienetværket i Odense på sit 4. år, og der er en stor gruppe glade gæster, som kommer trofast tirsdag efter tirsdag. I starten var det hovedsagelig etniske danskere, men nu kommer der flere muslimske familier. Også frivilliggruppen er glade over at se de mange gæster og opleve, at deres engagement giver så god mening, slutter John Østergaard.


Artiklen fortsætter efter annoncen: