Erik får energi af at sælge stjerner med mening

Det er mere end ti år siden, Erik Baun fra Børkop begyndte at sælge de berømte Herrnhuter adventsstjerner i Christiansfeld. Det giver mening for ham, fordi overskuddet går til at forbedre sundheden for nogle af verdens fattige og udsatte.

”Stjernen symboliserer Morgenstjernen, som viser sig lige før solopgang som symbol på, at natten er til ende, at dagen er nær, og at lyset altid vinder over mørket,” forklarer Erik Baun.

Du er 75, du er lidt træt og du vil gerne have en ”farfar”. Hvad gør du? Sætter dig hen i en stol og trykker på fjernbetjeningen?

Nej, ikke Erik Baun fra Børkop. Han har en passion, der giver mening: Adventsstjerner fra den tyske by Herrnhut. Ikke en helt almindelig passion, men en type, der har en særlig historie og en særlig mission. Det er godt ti år siden, han sammen med de første frivillige i Brødremenigheden Danske Mission i Christiansfeld talte om, hvorvidt en bestilling på 300 stjerner var for voldsom.

I dag sender han og makkeren, Carsten Bruhn-Lauritsen, over 30.000 stjerner af sted om året til privatkunder og over 60 forhandlere landet over. I rekordåret 2021 blev det til 40.000 stjerner.

Overskuddet går til velgørenhed

Men det handler i grunden ikke om stjerner i forskellige farver af papir eller plast. Det handler om mening. For det er meningen, der giver den aldrende pensionist energi til året rundt og især i årets fjerde kvartal at pakke og sende titusindvis af stjerner ud at lyse i de danske hjem.

”Jeg synes i den grad, det er meningsfyldt arbejde. I de godt ti år har vi sammenlagt omsat for 30 millioner kroner. Heraf er 10 millioner gået til velgørende arbejde gennem Brødremenighedens Danske Mission i Tanzania, DR Congo, Albanien og på Vestbredden,” fortæller Erik Baun stolt. ”Og så er stjernerne meget smukke,” forklarer han.

Erik Baun er gift med Astrid på 51. år, som han har fire børn og ni børnebørn sammen med. Alle hans drenge har fået drengebørn. Det er derfor Erik Baun tager sig en farfar og ikke en morfar en gang imellem.

En matematisk finurlighed

Men hvor kommer stjernerne ind henne?

De allerførste stjerner blev produceret ikke langt fra den tyske by Herrnhut, som i 1700-tallet blev tilflugtssted for en forfulgt kirkelig bevægelse, Brødremenigheden. En matematiklærer i Brødremenighedens skole i nabobyen Niesky, lavede omkring 1860 en stjerne i karton og hængte den op i skolestuen med lys i – til stor beundring fra eleverne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En dag fik læreren en idé. Han ville udfordre eleverne til at begribe, hvordan matematikkens gåde kunne omsættes til geometriske former. Eleverne fik til opgave at lave stjerner med 25 spidser, 17 med en firkantet fod og otte med en trekantet. Og således var Herrnhuter Adventsstjernen skabt – med lige bredde, højde og dybde – og bliver i dag solgt til glæde og gavn for millioner af mennesker fra Grønland til Sydafrika.

Sundhedsarbejde

Det er her, arbejdet med at pakke og sende stjerner giver mening for Erik Baun. Blot sidste år blev der solgt omkring 30.000 stjerner i Danmark, så han kunne overføre 3,4 millioner til Brødremenighedens Danske Mission. Erik Baun har tidligere selv været generalsekretær for organisationen og ved, at overskuddet fra salget af Herrnhuter-stjerner gør gavn blandt verdens fattige og udsatte.

Det går bl.a. til undervisning i hygiejne og sundhed omkring Tanganyikasøen i Tanzania og DR Congo, til genoptræning af børn og unge med handicap i Ramallah på Vestbredden og til at støtte den unge Brødrekirke i Albanien. I Danmark kan Brødremenigheden og Christiansfeld i år fejre 250 års-jubilæum. Man mærker tydeligt historiens vingesus, når man kører ind ad Christiansfelds snorlige gader.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Eleverne fik til opgave at lave stjerner med 25 spidser,
17 med en firkantet fod og otte med en trekantet.
Og således var Herrnhuter Adventsstjernen skabt
– med lige bredde, højde og dybde.

Ved det såkaldte Søstrehuset i Nørregade drejer man ned mod en parkeringsplads, hvor man til venstre kan se sprækker af lys fra et lagerrum med hektisk aktivitet. Her er Erik sammen med Carsten i fuld gang med pap, papir, tape og frankeringsmaskine for at sende stjerner ud til det ganske land.

Lyset vinder over mørket

Som efteråret og vinteren nærmer sig, glæder Erik Baun sig over, at stjernen kan sprede lys i de danske hjem. Og med lyset det håb, han selv erfarede ved faderens død for år tilbage:

”Stjernen symboliserer Morgenstjernen, som viser sig lige før solopgang som symbol på, at natten er til ende, at dagen er nær, og at lyset altid vinder over mørket,” forklarer han. Kort efter faderens bratte død oplevede han en særlig trøst, da han på vej ud af kirkedøren efter en julegudstjeneste så en klar stjerne stråle lige foran sig på himlen. ”Det forsikrede mig om, at Gud ikke havde forladt mig, selv om min far var død.”

Stjernen glimter af håb

Det tænker han på, når han i dag ser stjernen hænge i vinduet derhjemme:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Det er, som om den glimter lidt, og det, at Herrnhuter-stjernen kan være en kilde til glæde rundt omkring i de danske hjem, giver mening. Mange tænker på Betlehem, når de ser stjernen. Stjernen, der lyser over stalden, hvor Jesus blev født. Det kan godt sætte gang i en gammel pensionist,” smiler Erik Baun.

Bliver du aldrig træt af at sælge stjernerne?

”Nej, for jeg ved, at folk bliver glade, når de pakker dem op derhjemme.”

Adventsstjernen fås i flere farver og i omfang på 13, 40, 60, 68 og 130 centimeter.
De kan købes direkte fra Eriks pakkerum i Christiansfeld via www.adventsstjerner.dk.