Ja, julen er glædelig – ikke magisk

Alice Iversen,
København

Julen er glædelig, ikke magisk. Jeg er så enig med Thranholm i dette udsagn fra Udfordringen, uge 49. For det er også min erfaring, at det magiske kan være knyttet til det dæmoniske. Det glædelige ved Julen derimod bunder i noget dybere. Glæden er meget, meget dybere end magien. Glæden bunder i en dybfølt, fredsfyldt sandhed, nemlig den, at i Julen blev Jesus Kristus, verdens frelser, født.

Det er sandt og det er glædeligt! Det er også sandt, men ikke glædeligt, at trolddomskunsten er forbundet med det magiske. Jeg kommer til at tænke på de forældre til mindreårige børn, som dyrker nisserne. For der er også noget magisk forbundet med nisser. Og små børn er jo meget tiltrukket af det magiske univers og hele fantasiverdenen. På denne måde kan forældrene (utilsigtet) være med til at placere det dæmoniske ind i børnene. F.eks. når de sætter risengrød ud til nissen.

Og så næste morgen kan de små børn med forbavselse komme ud og se, at nissen har spist grøden.