Falske mirakler, voldtægter og 116 døde i bygningskollaps

TB Joshua (1963-2021) blev opfattet som en Guds profet og helbreder. Men i virkeligheden levede han et uhyggeligt dobbeltliv med vold og korruption.

Megakirkepræsten TB Joshua manipulerede og misbrugte sine ”disciple” i sit store boligkompleks i Lagos. Prædikanten havde også blod på hænderne i forbindelse med et stort bygnings-kollaps, fremgår det af en rapport fra BBC News Afrika.

Mere end to år efter hans død er der kommet rystende øjenvidneberetninger frem om den nigerianske prædikant og teleevangelist TB Joshua. Ifølge tidligere ansatte og ”disciple” har han misbrugt og voldtaget unge kvinder på tre kontinenter gennem næsten to årtier, skriver The Christian Post. Snesevis af tidligere disciple har fortalt om de rædsler, de var udsat for i prædikantens 12-etagers boligkompleks ved siden af ”Synagogue Church of All Nations” i Lagos.

TB Joshua var også skyldig i økonomisk udbytning af vestlige gæster og manipulation med ”helbredelsesvideoer”. Men det værste var hans reaktion på et katastrofalt bygningskollaps i 2014, hvor 116 mennesker døde, fortalte øjenvidnerne.

Grundig undersøgelse

Femten BBC-journalister har gennem to år undersøgt og interviewet mere end 30 øjenvidner og påståede ofre fra Storbritannien, Nigeria, Ghana, USA, Sydafrika og Tyskland. De fortalte, at disciplene i Joshuas bolig fx blev tvunget til at faste og konstant blev hindret i at sove. I denne tilstand kunne disciplene lettere hjernevaskes.

”Vi troede alle, vi var i himlen, men vi var i helvede. Og i helvede sker der forfærdelige ting,” fortalte en engelsk kvinde ved navn Rae, der tilbragte 12 år i prædikantens ejendom. Flere kvinder har fortalt, at TB Joshua havde begået seksuelle overgreb mod dem. Da nogle af dem blev gravide, blev de angiveligt tvunget til at abortere. Og to kvinder, Victoria og Bisola, fortæller, at de havde til opgave at finde snesevis af unge kvinder eller jomfruer til TB Joshua.

Falske helbredelser

TB Joshua, som var ven med berømtheder fra hele verden, påstod, at han kunne helbrede sygdomme som kræft, HIV/AIDS, blindhed og kronisk migræne. Men meget af det, der blev vist i videoerne fra hans møder, var manipulation, fremgår det af BBC-undersøgelsen. Mange af de såkaldte helbredelser var veltilrettelagt snyd og bedrag, fastslår Agomoh Paul, der gennem ti år var viceleder i Joshuas kirke.

Agomoh Paul udtaler, at mange af de ”helbredte” ofte var blevet betalt for at handle på en bestemt måde eller overdrive deres symptomer før deres påståede ”helbredelse”. I andre tilfælde blev enkeltpersoner bedøvet, mens de var i kirken, eller de fik givet medicin. Men efterfølgende blev de opfordret til at vidne om mirakuløse helbredelser.

Gæstehus kollapsede

Trods medarbejdernes protester havde TB Joshua taget overpris fra de mange vesterlændinge, der boede i hans gæstehus. Han havde også fået udvidet kapaciteten med flere etager uden hensyn til sikkerheden. En mand ved navn Emmanuel, som tidligere var med i inderkredsen omkring TB Joshua, var øjenvidne til det fatale kollaps af kirkens gæstehus i 2014.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Sammenstyrtningen kostede 116 mennesker livet. Det var 99 % af de gæster, han havde dengang, og 85 af dem var sydafrikanere, fortæller Emmanuel.

Efter kollapset havde TB Joshua straks afspærret området for at skjule ulykkens omfang. Ikke engang redningstjenesten fik adgang, så nogle af de overlevende under ruinerne fik ikke hjælp i tide. Pressen fik heller ikke adgang, men TB Joshua havde beordret Emmanuel til at filme. Han skulle dog kun filme, når kirkens folk trak sårede ud af ruinerne. De døde blev derimod kørt bort i ly af mørket. Da TB Joshua så disse film, viste han ikke det mindste tegn på medfølelse med ofrene, sagde Emmanuel. En kvinde fortæller, at hun fik til opgave at give ”pengegaver” til de efterladte. ”Det var et forsøg på at lukke munden på dem,” fastslår hun.

Der blev rejst tiltale mod TB Joshua for at have udvidet bygningen uden hensyn til sikkerheden. Men prædikanten kom aldrig for retten. Derimod fik mange af sagens parter stukket store pengebeløb i hånden. Selv hævdede TB Joshua, at bygningen simpelthen var blevet bombet, ”bare fordi hans fjender prøvede at komme ham til livs.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kultlederen døde af ukendte årsager under et møde den 6. juni 2021