”Giv hinanden opmærksomhed”

Så er vi i februar, og vi nærmer os den 14., hvor det er Valentinsdag. Man kan ikke undgå at lægge mærke til det, for både forretninger, tv og blade lader os ikke være i tvivl.

Valentinsdag er for mange bare en opreklameret dag, som mange mener kommer fra USA og kun er til, for at erhvervslivet kan tjene på det. Men der ligger faktisk en interessant historie bag, og måske er dagen også for andre end dem, der savner en date.

Hvem var Valentin?

Historien lyder, at Valentin var en romersk, kristen præst, som hemmeligt viede unge par. Kejser Claudius den 2. var stærkt imod det, da kærlighed efter hans mening gjorde de unge mænd til dårligere soldater. Valentin viede dog alligevel de unge og blev derfor fængslet og dømt til døden. Han blev henrettet netop den 14. februar. Dagen blev derfor opkaldt efter denne kristne martyr.

Parterapeut Steen Kruse, CFF.

Men er Valentinsdag kun for nyforelskede par og dem, der håber på en date og at finde kærligheden? Udfordringen har talt med Steen Kruse, som er uddannet parterapeut og afdelingsleder hos Center for Familieudvikling (CFF) i Århus.

Giv opmærksomhed

– Kan ægtepar og etablerede par bruge Valentinsdag til noget? Eller er det bare en opreklameret dag?

– Valentinsdag er de elskendes dag. Dagen er jo som så mange andre dage blevet kommercialiseret af virksomheder, der slår den stort op, svarer Steen. Kigger man bort fra det, så tænker jeg, dagen kan sammenlignes med andre dage, hvor vi skal lede opmærksomheden hen på noget vigtigt. Vi har dage for soldater og dage for kvindernes kamp osv. Jeg tænker, at vi som par kan bruge dagen til at blive mindet om betydningen af at gøre noget for vores forhold. Fordi det, man giver opmærksomhed og energi, jo ofte får en positiv betydning. Det er dog ikke nok for vores nærmeste forhold, at vi kun giver det opmærksomhed denne ene dag om året. Det er noget, man skal gøre løbende og ofte, hvis det skal få en mere grundlæggende betydning for vores kærlige følelser.

Plej kærligheden

– Er par gode nok til at prioritere og vise hinanden, at de elsker hinanden i det daglige med fx gaver eller romantiske dates?

– Nej, det er par generelt for dårlige til. Hvad det er, vi giver konkret, er underordnet. Det, der har betydning, er, at vi giver hinanden opmærksomhed. At vi kærer os om hinanden. Spørger til hinandens velbefindende. At vi viser hinanden, at vi er i hinandens tanker. At vi så krydrer det fra tid til anden med gaver eller invitationer – det kan jo være af forskellig betydning fra par til par. Ofte ser jeg desværre, at par har vist hinanden for lidt opmærksomhed over tid, hvilket ofte betyder, at man får flere konflikter og glider fra hinanden, slutter Steen Kruse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Opfordringen er altså at bruge Valentinsdag til at give hinanden opmærksomhed og ikke bare tænke den som en opreklameret dag. Kærligheden fortjener altid opmærksomhed.

KristenDate.dk

Omkring Valentinsdag er der mange, som er alene, som tænker lidt ekstra på, at de kunne ønske sig en kæreste. Der er et stort udvalg af dating sider på nettet, også for kristne. KristenDate.dk er Danmarks største mødested for mennesker med kristne værdier og traditioner. Her kan du komme i kontakt med ligesindede, uanset om du søger venskab eller den store kærlighed. De har netop lanceret ny hjemmeside og tilgang via apps.

Om siden skriver de selv: På KristenDate handler det ikke kun om at finde en date – det handler også om at finde en, som deler dit livssyn, dine værdier og din tro. Dette giver et godt fundament i forholdet og fælles tanker og visioner for fremtiden. Der er forskellige former for medlemskab, alt efter behov.


Artiklen fortsætter efter annoncen: