IPSICC

Voksende intolerance mod kristne i Vesten

Der har været mange regeringssanktionerede krænkelser af trosfriheden i 2020-2023, viser en ny rapport fra tænketanken FRC.

En 42 siders rapport fra Family Research Council’s Center for Religious Liberty dokumenterer stigende intolerance mod kristne i 16 vestlige lande.

Den nye rapport ”Fri til at tro? Den skærpede intolerance over for kristne i Vesten” nævner mindst 168 tilfælde af krænkelser af religionsfriheden i vestlige lande mellem 2020 og 2023. Især ytringer om abort, køn og seksualitet samt manglende overholdelse af COVID-19 restriktioner har ført til repressalier fra vestlige myndigheder mod kristne.

Rapporten er udarbejdet af Family Research Council’s Center for Religious Liberty, som har dokumenteret sager fra 16 vestlige lande. Der er altså ikke tale om en udtømmende rapport, men om en beskrivelse af tendenser i holdningen til kristne i Vesten. – Tendensen er, at der sker stigende diskrimination mod kristne på grund af deres tro, konkluderer Arielle Del Turco, som er rapportens forfatter og direktør for FRC’s Center for Religiøs Frihed.

Fokus på kirkeasyl, offentlig bøn og forkyndelse

De vestlige myndigheder reagerer med fx arrestationer og bøder for offentlig forkyndelse, bøn og for at citere Bibelens ord om seksualitet. Der har også været særlige straffeforanstaltninger mod præster, der ikke overholdt COVID-19-restriktionerne. I Storbritannien og Spanien er kristne blevet arresteret for at bede en stille bøn uden for abortklinikker.

I Sverige har en børnehave fået bødestraf for at holde bordbøn. Og fra Tyskland er der eksempler på retsforfølgelse af kirker eller enkeltpersoner, der skjulte kristne (konverterede) asylansøgere, som frygtede hjemsendelse. I flere tilfælde har myndighederne slået hårdere ned mod religiøse institutioner end mod sekulære i forbindelse med restriktionerne, viser undersøgelsen.

Rapporten nævner sager fra de europæiske lande, der er markeret med rødt.

Offentliggjorte sager

De hændelser, som beskrives i rapporten, bygger på åbne kilder, rapporter og nyheder fra medierne. Undersøgelsen viser en bekymrende stigning i regeringssanktionerede autoritære foranstaltninger mod kristne enkeltpersoner, der praktiserer deres tro, vurderer Tony Perkins, der er præsident for FRC. Rapporten beskriver 58 hændelser i USA, 36 i Canada, 43 fra Storbritannien, og seks i Grækenland, foruden lignende hændelser i Frankrig, Schweiz, Spanien, Luxembourg, Norge, Sverige, Finland, Letland, Tyskland, Malta, Australien og New Zealand.

Kristne lærere fyret

I USA blev en californisk lærer, Jessica Tapia, fyret i februar 2023, efter at have sat spørgsmålstegn ved distriktets skolepolitik omkring kønsdysfori.
Jessica Tapia ville nemlig ikke acceptere, at lærere skulle tvinges til at hemmeligholde og endda lyve over for forældre om elevers kønsforvirring og ønske om at identificere sig som det modsatte køn i skolen.

Der er flere eksempler på, at både lærere og trænere i USA er blevet fyret på grund af deres bibelsk begrundede opfattelse af køn og seksualitet.

Ytringsfrihed i fare

Et aktuelt eksempel, som ikke nævnes i rapporten, stammer fra Essen, hvor en iransk taxichauffør risikerer en bøde for at køre med teksten ”Jesus: Jeg er vejen, sandheden og livet” på bagskærmen. ”I Tyskland er der ytringsfrihed,” påpeger Jalil Mashali ifølge CNE. Privatfoto

Fra Finland nævnes retssagerne mod Päivi Räsänen og bishop Juhana Pohjola, der af flere omgange er blevet anklaget for udgivelsen af et hæfte om Bibelens syn på ægteskab, homoseksualitet mm. I Sverige blev en 15-årig skoleelev bedt om at fjerne sit halskors, fordi det kunne ”krænke” andre. Elever med andre religiøse symboler fik derimod ingen påtale.

I Malta risikerer Matthew Grech en bøde eller fem måneders fængsel, da han anklages for at promovere konverteringsterapi. Hans ”forbrydelse” var, at han i en nyhedsudsendelse havde fortalt, hvordan han selv blev sat fri for uønsket tiltrækning til sit eget køn.

Rapporten nævner også præster i Canada, der er blevet straffet for at have holdt fysiske gudstjenester under pandemien. I april 2020 blev en kirke tvunget til at aflyse en drive-in påskegudstjeneste, selv om de lokale myndigheder havde givet grønt lys for arrangementet. Den franske regering har udtrykt stærk fordømmelse af den katolske TV-kanal C8, fordi de viste pro-life-filmen ”Unplanned” i august 2021.

Filmen betegnes som ”et forargeligt anti-abort propaganda redskab”, som ”går imod regeringens værdier”. Samtidig udtalte regeringen fordømmelse af medienetværket, som ejes af en katolik, fordi de medvirker til at ”hindre aborter”.