Gospelmusical er hårdt arbejde – og et stærkt budskab

I koret GospelTeens er 40 unge i alderen 13-22 år netop nu i gang med at indøve den nyskrevne musical ”Backstage”. Fotos: Ludmilla Parsyak

I Aabenraa har de et stort gospelfællesskab ”Gospelfamily”. Et af korene i fællesskabet er GospelTeens, som består af 40 unge i alderen 13 til 22 år. Koret er netop i gang med at øve den nyskrevne musical ”Backstage”, som får premiere den 26. april 2024. Udfordringen har besøgt koret for at høre om dem og den nye musical.

Da jeg træder ind ad døren i Frøforsyningen i Aabenraa, står der ”Fitness” med store bogstaver til venstre og ”Gospel” til højre. Så der er ingen tvivl om, hvad der sker her i huset. Huset er nemlig hjemsted for Torben Callesens forskellige gospelkor i Gospelfamily. Jeg bliver godt taget imod af Torben Callesen og de unge og sætter mig og lytter, mens de øver.

De unge har travlt, for de skal nå at lære 14 sange, danse og masser af replikker inden musicalpremieren. De synger og danser med stor indlevelse, og det er næsten en hel fitnesslektion med den krævende dans. Bagefter skal de spise sammen og have fællesskab med hinanden. Mens de spiser, får jeg en snak med Johanna og Emilie om, hvorfor de er med i koret, og hvordan det er at øve en ny musical.

Kormedlemmer i 11 år

Emilie Kjær (til venstre) er 20 år og arbejder til dagligt i Føtex og Johanna Erhmsen (til højre) er 19 år og går i 3.g på gymnasiet. Pigerne er nogle af de ældste i koret og har været med i 11 år. Foto: Eilis Jokszies

Emilie Kjær er 20 år og arbejder til dagligt i Føtex og Johanna Erhmsen er 19 år og går i 3.g på gymnasiet. Pigerne er nogle af de ældste i koret og har været med i 11 år.

”Jeg kender ikke andre, der har gået til samme aktivitet i så mange år” siger Emilie. ”Det er ret vildt at være med i det i så mange år uden at blive træt af det. Mange går f.eks. til gymnastik i 3-4 år, og så gider de ikke mere. Men vi er en ret stor gruppe, som har været med i mange år. Nogle af mine allerbedste venner er folk, jeg har mødt her i koret.”

Fællesskabet er vigtigt

– Hvad er det bedste ved at være med i GospelTeens:

”Jeg synes, det er godt at få bevæget sig, når man har været i skole en hel dag – og så kan jeg godt lide at synge og budskabet i sangene,” svarer Johanna.

”Samtidig har vi også et virkelig godt fællesskab. Det er et dejligt afbræk i hverdagen, hvor man kan være social og være en del af noget større.
Her handler det ikke om at være perfekt, men vi er sammen om noget, der er større. Du er ikke selv så vigtig, men helheden giver bare mening.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Emilie er enig med Johanna og supplerer:

”Man lærer hele tiden noget og bliver dygtigere, og der bliver lagt flere lag på. Vi startede meget stille ud i koret med fagter til sangene, da jeg startede i koret. Men nu er vi der, hvor vi har en koreograf fra London, som laver videoer til os med fagter. Så det har udviklet sig meget, og det er en af årsagerne til, at jeg stadig er her. ”

Sange med budskab

De to piger er vilde med sangene, som Torben Callesen har lavet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Torben er god til at prøve noget nyt,” siger Johanna. ”Der er både rap, nogle stille sange og der er nogle vilde sange. Sangene har en særlig stemning, når vi synger sammen. De har nogle gode budskaber, som man kan stå inde for.”

”Det er meget vigtigt for mig, at sangene fortæller om Gud,” siger Emilie. ”Både Johanna og jeg er vokset op i kristne hjem, og jeg tror, det er virkelig vigtigt for os, at man kan mærke budskabet. Det her er faktisk en missionsmark. Det er en måde, hvor vi kan komme ud til en masse mennesker, som aldrig har hørt om Gud.”

”Torben har et kæmpestort talent.
Jeg tror virkelig, at han har en dialog med Gud,
når han skriver sange.
Jeg tror, de sidder og bliver enige om,
hvad sangene skal handle om.”

Johanna har oplevet, at nogen fra hendes klasse, som har set tidligere musicals, har spurgt mest ind til budskabet – og ikke bare til, hvordan de har lært det.
”De siger fx, at det var en vild historie, eller den der sang om ensomhed kunne jeg bruge til noget. Så vores musicals er ikke kun et show, men stof til eftertanke,” siger hun.

”Torben har et kæmpestort talent. Jeg tror virkelig, at han har en dialog med Gud, når han skriver sange,” siger Johanna. ”Jeg tror, de sidder og bliver enige om, hvad sangene skal handle om.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Emilie, som har været kristen altid, er også selv berørt af sangene.

”Sangen ”Tilgiv dem” (Fra musicalen ”Revolution”) rørte mig, og påskens budskab blev pludselig levende for mig på en ny måde,” siger hun.
”Når jeg, som er kristen, kan blive rørt, hvor meget kan det så ikke påvirke andre mennesker,” siger hun.

Budskabet påvirker

Størstedelen af koret er ikke kristne, men Emilie og Johanna tror ikke, at de kan være uberørte af budskabet.

”Det er nok kun 20-30%, der er kristne. Så når vi har bøn til sidst ved øvelsen, så er der ikke så mange, der byder ind,” fortæller Johanna. ”Men jeg tror, det er umuligt ikke at blive påvirket af det budskab, vi synger, og når vi beder.”

”Vi har også en del, som er blevet kristne igennem koret, og det er skønt,” siger Emilie.

Ny musical

Netop nu er koret i gang med en ny musical ”Backstage”, og jeg er spændt på at høre, hvad pigerne synes om den.

De unge har travlt, for de skal nå at lære 14 sange, danse og masser af replikker inden musicalpremieren den 26. april. De synger og danser med stor indlevelse, og det er næsten en hel fitness lektion med den krævende dans. Fotos: Ludmilla Parsyak

”Hvis jeg tænker tilbage på 7. klasse, så kan jeg huske, at der var mange i skolen, som rullede med øjnene, når jeg sagde, at jeg var med i et gospelkor,” siger Johanna.

”Det er sådan nogle negative fordomme, musicalen arbejder med, og så er der mange relevante sange. De handler om ensomhed, om at have mistet en kær, en sang om himlen og om fadervor. Måske taler sangene ikke så meget til mig, som de har gjort, men der er stadig sange, hvor jeg tænker, at det kan jeg bruge til noget.”

”Selvom Johanna og jeg er nogle af de ældste i koret, så får vi selv noget ud af sangene og af at være med. Vores publikum er jo også yngre end os, så de vil kunne få meget ud af det,” siger Emilie.

Begge piger synes, det er sjovt og spændende med en ny musical. Nu øver de ekstra meget, da de har meget at lære for at få musicalen færdig. Så der er nogle ekstra øvedage, og de har rigeligt at se til. Men de synes, det er spændende og glæder sig til at vise musicalen. De har ikke noget imod at øve meget, for de har det sjovt, og fællesskabet betyder meget. Samtidig arbejder de hen imod noget, som de skal fremføre for mange mennesker.

Øvelsen er et frirum

Koret øver hver onsdag i to timer. De øver sig også hjemme i det omfang, de har brug for. Emilie øver sig i bilen, da hun har en times transport. Så hun synger sangene og forbereder sig på den måde.

Johanna er en meget travl gymnasieelev, og mange har spurgt, hvorfor hun ikke bare stopper, når hun har så travlt. ”Til dem siger jeg, at dette er mit frirum,” siger Johanna. ”Det er der, hvor jeg kan få lov til at glemme matematikafleveringen lidt og bare være her. Ellers kan ens verden komme til at handle rigtig meget om alt det, man skal.”

Vil ikke stoppe

GospelTeens består af unge mellem 13 og 22 år. Pigerne er 19 og 20 år nu og ved, at det er en tid, der er ved at være slut, men de ønsker ikke, at tiden i koret skal stoppe.

”Vi ved godt, at det snart er ved at være slut, men vi trækker den lige lidt. Det er jo også svært, da der ikke findes et andet kor, hvor der både er sang og dans som her, men vi tænker generelt, at 20 år er et godt sted at stoppe,” slutter de to piger med et smil.