Integrationspris til flygtning fra Eritrea

Ved prisoverrækkelsen fortalte Inge With Johannesen, at Josef Keleta voksede op som præstesøn i Eritrea. Senere blev han soldat i en sovjetdomineret oprørsgruppe, hvor han mistede sin tro og blev ateist. Han flygtede til Danmark i 1987, og efter en årrække her i landet genfandt han sin kristne tro i pinsekirken.

Den 67-årige præst og dansk-eritreaner Josef Keleta har modtaget Tværkulturelt Centers integrationspris ’Årets Krus – Årets Knus 2024’.

Prisen, der består af et krus, en kurv og et diplom, blev overrakt af tidligere sognepræst Inge With Johannesen på Tværkulturelt Centers konference i København i marts. Det skriver Tværkulturelt Center i en pressemeddelelse.

Fra ateistisk soldat til buschauffør og præst

Josef Keleta kom til Danmark i 1987 som flygtning efter at have kæmpet i uafhængighedskrigen mod Etiopien i 13 år. Han modtog prisen for sin mangeårige indsats for at hjælpe unge eritreanere i Danmark. Efter en længere årrække som buschauffør i Aarhus Sporveje er han i dag fuldtidspræst i migrantmenigheden Bethel Church Denmark, der holder gudstjenester på sproget tigrinya i Aarhus og flere andre byer.

Selv er han i moden alder ved at afslutte en bacheloruddannelse i teologi fra Bethel Bible College i London, skriver Birthe Munck-Fairwood fra Tværkulturelt Center. Ved prisoverrækkelsen fortalte Inge With Johannesen glimt fra Josef Keletas livs- og trosrejse. Efter en årrække i Danmark genfandt han sin kristne tro i pinsekirken, hvor hans kone var begyndt at komme. Senere blev han ordineret i Citykirken som præst for en eritreansk menighed.

Nu, hvor han er pensionist, bruger han sin tid på at give unge eritreanere større viden om kristendommen og hjælpe dem ind i kristne trosfællesskaber, hvor de kan støtte hinanden. Josef Keleta er gift med pædagog Sara Ghebre og bor i Trige ved Aarhus. Parret har fire voksne børn og fem børnebørn.