Protestmarch og lovsang på Rådhuspladsen

Kristne i København protesterede mod løgne og pegede på Jesus som sandheden. Når de unge ikke kommer i kirken, må kirken rykke ud, mener organisationen Steiger.

Rådhuspladsen i København dannede ramme om en gratis open air-lovsangskoncert med unge fra Steiger. Det tiltrak tilhørere på vej i København og ansporede til samtaler om Jesus. Foto: Herman Brink.

”Ikke flere løgne – vi vil have sandheden!”, lød en af parolerne, der lørdag gjaldede ud over Københavns gader i en protestmarch fra Nørreport Station til Rådhuspladsen.

Dog var slagordene på engelsk, og andre i oversat version var: ”Du har værdi”, ”Du er ikke en tilfældighed” samt ”Gud er virkelig, Gud er kærlighed”. Henved 45 mennesker gik ruten gennem hovedstaden den 13. april. Flere med skilte med samme budskaber som parolerne og til lyden af trommehvirvler. Det vækkede interesse fra forbipasserende, hvoraf flere fik telefonen op for at dokumentere.

Flere spurgte også under optoget, hvad der blev protesteret mod, hvilket gav kærkomne lejligheder til at fortælle om Jesus.

Tro for høst

29-årige Marko Danielsson fra København var med til at arrangere lørdagens begivenhed, som blev arrangeret i et samarbejde mellem den internationale ungdomsmissions-organisation Steiger og Københavns Familiekirke.

Lørdagens begivenhed blev arrangeret i et samarbejde mellem den internationale ungdomsmissions-organisation Steiger og Københavns Familiekirke.

”Jeg synes, at det var fantastisk at komme ud. Vi var virkelig velsignede både med vejret, men også med relativt stort fremmøde,” siger Marko Danielsson. Københavns Familiekirke har før haft gæster ude for at tale om evangelisation. Deri passer et arrangement fra Steiger godt ind for at lære om, hvordan evangeliet deles på en klar måde.

”Vi tror på, at der kommer en høst af mennesker,” siger Frank Anker Wiik, som er pastor i Københavns Familiekirke.

Gudsfrygt over menneskefrygt

Før marchen var der undervisning, lovsang og forberedelse til den kreative evangelisation i Soli Deo Gloria. Sangen ”Hosanna” var en del af repertoiret, hvor teksten oversat lyder: ”Knus mit hjerte for, hvad der knuser dit” som opfordring til at få nød for at nå ufrelste. Der blev lagt vægt på at se ud over frygten for at deltage i marchen og derimod have gudsfrygt og fokus på at snakke med mennesker på Rådhuspladsen.

”Jeg føler, at vi længe ikke har haft sådan en trosopbyggende begivenhed i Danmark som den her, som ligesom radikalt deklarerer i København, hvem vi er, og hvad vi står for. Men som også samtidig viser folk, at det ikke er svært at gå ud på gaden og evangelisere. Det kræver ikke særligt meget; det kræver bare, at vi møder op,” siger Marko Danielsson.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I Soli Deo Gloria før marchen blev deltagerne opfordret til at give alt, hvad de har i sig til den kreative evangelisation. Foto: Herman Brink.

Global ungdomskultur

Den globale ungdomskultur er påfaldende ens. Sådan lyder analysen fra Steiger. Til fælles har ungdomskulturen på tværs af landegrænser værdier som sekularisme – hvorfor religion virker irrelevant på dem, relativisme – hvorfor sandhed ses som subjektiv, og tolerance, hvorfor det meste bør tolereres; inklusiv hvad Bibelen kalder synd.

I præsentationen fra Steiger før første aktion på gaden lød en konklusion om, at en sådan tankegang fører til forvirring, brudthed, depression, angst og ensomhed. I danske medier er det netop overskrifter om unges mistrivsel, der flyder over. Fra Steiger er der stor passion for at række ud til unge, der er forvirrede og ikke ved, hvem de er.

At være relevant ved at tale i et sprog, de unge kan forstå, fylder meget i Steiger. Ikke forstået sådan at man prædiker et halvt evangelium; men sådan at evangeliet forstås i et klart sprog. Ligesom da Paulus var i Athen som beskrevet i Apostlenes Gerninger 17 og talte om evangeliet ud fra et alter med indskriften: ”For en ukendt gud”, eller som Peters prædiken i Jerusalem fra Apostlenes Gerninger 2, hvor han henviser til Skriften fra Det Gamle Testamente.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Guds fred i hjertet

Steiger søger at nå den globale ungdomskultur i en erkendelse af, at mange af dem ikke vil gå ind i kirken. Når de unge ikke vil komme til kirken, må kirken komme til de unge. Med den filosofi bakket op af missionsbefalingen går Steiger på gaden i storbyer verden over for at skabe opmærksomhed om evangeliet. Her en historie fra København:

”Der var for eksempel en pige, som oplevede Guds fred på en helt overnaturlig måde. Og hun kunne mærke det sådan helt fysisk i hendes hjerte, at det begyndte at banke på en anden måde, og hun var helt oppe at køre over det og var meget åben for at komme i kirke dagen efter,” siger Marko Danielsson. Han ser frem til at bruge Steigers værktøjer til at nå hovedstadens ungdom, og han har en fornemmelse af, at de internationale missionærer kigger forbi København igen.

”Vi tror på, at det her måske endda primært var at forberede os, som kom til begivenheden, til fremtidige evangelisation med større frimodighed og gå-på-mod og være mere organiserede på tværs af kirker,” siger Marko Danielsson.