Historien om Hammarskjöld fortalt på det store lærred

Hammarskjöld er historien om den svenske FN-generalsekretær, der kæmper en forgæves kamp for et FN, der er styret af de store landes kolonialisme. Foto: Nordisk Film

”Vort arbejde for fred må begynde inde i hvert menneskes private verden. For at bygge en verden for mennesker uden frygt må vi selv være frygtløse. For at bygge en verden af retfærdighed må vi selv være retfærdige. Og hvordan kan vi kæmpe for friheden, hvis vi ikke selv har en indre frihed?”
Dag Hammarskjöld 1953 fra ”Den længste rejse”.

En politisk ”David”

Hammarskjöld er historien om den svenske FN-generalsekretær, der kæmper en forgæves kamp for et FN, der er styret af de store landes kolonialisme. Og Dag Hammerskjöld er den store helt. I 1961 har Dag Hammarskjöld et år tilbage i sin stilling som FN’s generalsekretær. Under en sjælden fødselsdagsfejring hjemme i Sverige beslutter han sig for at flytte til et hus på Österlen, hvor ro og frihed hersker, når han ikke længere skal bære ansvaret for verdenssituationen.

Men han kaldes tilbage til den kolde krig, som raser for fulde kraft. Congo er omdrejningspunktet. Dag Hammarskjöld påtager sig opgaven at skabe fred og enhed i landet. En umulig opgave, ifølge mange. Filmens politiske budskab er klart. Stormagterne USA og England samt Belgien knuste Hammarskjölds projekt om på fredelig vis at afkolonisere Congo.

Hele afrikanske landsbyer udryddes af Moise Tshombe, som er stråmand for belgierne og de øvrige hvides interesser og selvudråbt præsident. Hammarskjöld flyver ned til Congo for at tale med Tshombe. Men hans fly skydes ned, og hele verden sørger, ikke mindst i Sverige, med et minuts stilhed. Det er sådan, det foregår i filmen – men ingen ved, om det var et uheld, som det officielt er blevet kaldt af myndighederne.

Per Fly, den danske instruktør, vælger to steder den mere spekulative retning i sit historiske drama. Nedskydningen er det første og for fortællingen mest centrale sted. Det trækker linjerne op og tydeliggør, hvad magtbegær kan føre til, og her står Hammerskjöld tydeligvis som David imod Goliat.

Hammerskjöld er en tragedie. Helten dør! Alligevel er det også en legende, manden, der (efter sin død) skabte fred i Congo, blev givet Nobels fredspris (også efter sin død) og fik opkaldt gader efter sig i flere hovedstader, herunder København.

Kristen og homoseksuel?

Ovre i sin luksuslejlighed på Manhattan sidder Dag Hammarskjöld og skriver bekymrede digte om ensomhed og længsel med sin elskede abe på skulderen. Midt i krisen kontaktes han af en homoseksuel ungdomsven, forfatteren Peter Levin. Men det er en mand, der aldrig har eksisteret, og det er Per Flys anden store spekulation. Var den store diplomat ensom? Ingen tvivl om det! Han blev aldrig gift og skrev som sagt digte om ensomheden:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Vejen, du skal følge den.
Lykken, du skal glemme den.
Kalken, du skal tømme den.
Smerten, du skal skjule den.
Svaret, du skal lære det.
Facit, du skal bære det.”
1960, 55 år, citeret fra ”Den længste rejse”.

Per Fly skaber et psykologisk portræt af et indelukket og enestående menneske med demokratisk idealisme. Muligvis også skabshomoseksuel. Per Fly er kendt for trilogien Bænken, Arven og Drabet – også film, der er stærke i deres psykologiske skildringer – og derfor overrasker det ikke, at han spekulerer i svenskerens seksualitet og skildrer hans pertentlighed, forfængelighed og maniske behov for orden og symmetri.

Men vi hører aldrig om hans baggrund og karrieren som akademisk økonom og dreven diplomat. Heller ikke, at han var af adelig overklasse og søn af en statsminister. Der er spredte citater i filmen, hvor vi får glimt af, at Hammarskjöld var en dybt troende kristen. Men hans digte er samtaler ofte med Gud, hvor han så sig selv som en mand på en mission. Det kunne have været spændende, hvis Per Fly i stedet havde taget fat i Hammerskjölds dannelsesrejse og trosvandring og givet et bud på, hvilken betydning det måtte have for hans verdenssyn og tilgang til embedet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mikael Persbrandt spiller fremragende i rollen som Hammarskjöld. Danske Thure Lindhardt er ligeledes glimrende som vennen Peter Levin. Caspar Philipsen spiller præsident John F. Kennedy, som her altså ikke er den helt, han ellers ofte portrætteres som.

Titel: Hammarskjöld
Instruktør: Per Fly
Spilletid: 114 minutter
Nordisk Film
Aldersgrænse: 15 år
Premieredato: 18. april 2024