Indisk professor om valget: “750 millioner indere har ingen grund til at forblive hinduer”

- Mindst 75 procent af inderne tilhører den laveste kaste, og de har ingen grund til at forblive hinduer, siger professor Vishal Mangalwadi, som for nylig har besøgt Norge. Professoren forventer dog ikke et demokratisk valg i Indien.

– Jeg får hver dag tre-fire e-mails om kirker, som er blevet brændt, eller pastorer, som lider, men jeg har ikke ressourcer til at efterforske det, siger Vishal Mangalwadi. Foto: Kjersti McElwee, KPK

– Hvis dagens regering i Indien mister magten, kan antallet af kristne i landet øges dramatisk, mener teologiprofessor Vishal Mangalwadi, som for nylig besøgte Norge.

– Mindst 75 procent af inderne tilhører den laveste kaste, og de har ingen grund til at forblive hinduer, siger Mangalwadi.

– Hvis de stemmer imod hinduismen i dette valg, og oppositionen vinder, så tror jeg, at Indien vil ligge åbent for konvertering på en måde, landet ikke har set i 2000 år, siger Mangalwadi videre.

Han tror, at lavkastepersoner – ofte kaldet ”de urørlige” – kan blive kristne i stor skala, og han ser for sig, at dette vil skabe en radikal samfundsændring i hjemlandet.

Grundlaget for det vil i så fald blive lagt i tiden frem til 1. juni i år. Dette er den sidste af i alt syv valgdage i landet, der sidste år overhalede Kina som verdens mest folkerige land. De over 1,4 milliarder menneskene i Indien udgør klodens største demokrati, og næsten én milliard af dem har ret til at stemme.

Militante hinduister

Vishal Mangalwadi har udgivet 21 bøger, hvoraf størstedelen handler om kristen indisk missionshistorie, samfundsopbygning og åndelighed. Professoren har i flere årtier forsket i religions- og samfundsforhold ud fra et kristent perspektiv.

Ikke alle analytikere er lige så optimistiske som professor Vishal Mangalwadi, når det gælder chancen for et andet regime, hvilket han da også er klar over. De fleste ser hindunationalistpartiet BJP som storfavoritter til at få flertal.

Indien ledes af en gruppering, som Mangalwadi kalder ”militante hinduister”. Statsminister Narendra Modi har siddet i ti år og er frontfigur for en bevægelse, hvor det at være inder menes at være ensbetydende med, at man er hindu.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Professor Mangalwadi forklarer, at Indien er præget af stadig dybere social ulighed trods stærk økonomisk vækst. Størstedelen af befolkningen er dybt misfornøjet med dagens politik, og mange opfatter en stemme imod regeringspartiet som en stemme imod arbejdsløshed, inflation, korruption og diktatur.
Mangalwadi ser det desuden som en stemme imod hinduismen. Men han forventer ikke et demokratisk valg:

– Kun få forventer, at valget bliver frit og retfærdigt. Spørgsmålet er, hvor meget uretfærdighed vi vil se, specielt i programmeringen af de elektroniske valgmaskiner, hævder han.

Forfølgelse og kirkevækst

I hindunationalismen bliver kristne opfattet som et fremmed-element, og den senere tid er kristne blevet stærkt forfulgt i landet. For nogle år siden oplevede Mangalwadi selv forfølgelse på grund af det arbejde, han og hustruen gjorde blandt fattige. Han ville ønske, at folk i Vesten vidste mere om den fundamentale konflikt mellem kristen indflydelse i Indien og den hinduistiske kultur. Konflikten har ofte ført til brutal vold.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– I dag ses kristendommen som en trussel på lokalt landsbyniveau. Når en lavkasteperson begynder at hævde sin værdighed og lighed med andre, bliver det ikke accepteret, siger han og henviser til den veldokumenterede øgning af forfølgelsen.

Samtidig tror han, at denne kan være noget af grunden til kristendommens fremgang. Officielt er der nu 3,5 procent kristne i landet. Uofficielt mener mange, at andelen at kristne er på mindst 6 procent, måske endda op mod 9 procent af befolkningen.

Frigørelse for fattige

Mangalwadi giver kristendommen æren for meget af demokratiet i Indien, fx at grundloven tillader trosfrihed. Det gør dog ikke indtryk på myndighederne.

– De seneste ti år, mens BJP har haft magten, har de brugt ”konvertering” som et skældsord. Alligevel har de urørlige set konvertering som den bedste vej til frigørelse fra hinduismen, forklarer Mangalwadi.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Forfølgelsen har eksponeret hinduismen som et undertrykkende religiøst system og har fået den laveste kaste til at vende sig imod partiet.

Hinduismens lære siger to ting: For det første, at Gud skabte mennesker forskellige, og for det andet, at vore handlinger øger disse forskelle. Hele hindusamfundet blev organiseret omkring princippet om ulighed og urørlighed. Hvis du er født i en højere kaste, kan du for eksempel ikke røre ved mad, som er blevet berørt af nogen fra en lavere kaste. Og folk fra en lavere kaste kan ikke sidde på samme niveau som dig.

Efterlyser journalistik

– Hvordan kan vestlige kristne vise solidaritet med deres indiske trossøskende?

– Vi har brug for journalistisk arbejde, lyder det kontant fra Mangalwadi, som ønsker sig en netside, hvor de daglige forfølgelses-hændelser kan dokumenteres.

– Jeg får tre-fire e-mails hver dag om kirker, som er blevet brændt, eller pastorer, som lider, men jeg har ikke ressourcer til at efterforske det, siger Vishal Mangalwadi.

Han mener, at nogle af de grupper, som beretter om forfølgelse, har et troværdighedsproblem:

– Så snart du begynder at bruge historier om forfølgelse for at indsamle penge, har du en interesse i, at problemet fortsætter, tilføjer Mangalwadi.

Han ønsker sig en graverjournalist, der kan ringe til lokale menigheder og politiafdelinger, når der rapporteres om forfølgelse, for derpå systematisk at gennemgå anklagerne, men uden at bruge forfølgelseshistorier til pengeindsamlinger.

Professoren håber, at en sådan information kan sendes til sekulære indere i Vesten:

– De tror på myterne om, at hinduismen er en fredens og retfærdighedens religion, og at forfølgelse ikke forekommer, siger Mangalwadi. Han håber derfor, at mere og bedre information kan føre til, at indere i Vesten lægger pres på myndighederne i hjemlandet.

Vishal Mangalwadi
Vishal Mangalwadi (74) er en indisk teologiprofessor, filosof, forfatter og politisk skribent.
Han har udgivet 21 bøger, bl.a. ”Boken som skapte din verden”, der er udgivet på norsk på forlaget Proklamedia (Ungdom i Oppdrag).
Vishal Mangalwadi og hustruen Ruth har oplevet forfølgelse på grund af deres arbejde for at udjævne social ulighed i Indien og for at tilbyde uddannelse til landets fattigste.
Ægteparret var for nylig på rejse i Norge, hvor de blandt andet deltog i arrangementer i regi af Ungdom Med Opgave og Pinsebevægelsen.