Nigeria: 350 Boko Haram-gidsler befriet

Det vides endnu ikke, om Leah Sharibu, der blev bortført som 14-årig for seks år siden, er blandt de befriede fanger.

Flere hundrede gidsler, primært kvinder og børn, der var tilbageholdt af terrorgruppen Boko Haram i det nordøstlige Nigeria, blev befriet af den nigerianske hær i forrige uge.

Nigerianske tropper reddede under en koordineret indsats 350 fanger fra Sambisa-skoven, en berygtet højborg for Boko Haram, skriver Associated Press. Gidslerne havde været tilbageholdt i måneder eller endda år. Siden Boko Haram startede sit oprør i 2009, har gruppen i årevis brugt denne skov som base. Generalmajor Ken Chigbu, en højtstående hærofficer, præsenterede de befriede gidsler for myndighederne i delstaten Borno i denne uge.

Blandt de reddede var 209 børn, 135 kvinder og seks mænd. De så alle ud til at være udmattede og bar slidt tøj, og mange af de unge piger havde spædbørn, sandsynligvis født i tvangsægteskaber under deres fangenskab, skriver nyhedsbureauet. Under redningsaktionene blev nogle ekstremister dræbt, og deres midlertidige huse blev ødelagt. Ifølge den nigerianske hær havde man gennemført en flerdages militæroperation i skovområdet langs grænsen til Cameroun og Niger.

De befriede gidsler er blevet transporteret til delstaten Bornos regeringsbygning, hvor myndighederne vil tage sig af dem, indtil de kan vende tilbage til deres hjem. Det vides ikke, om Leah Sharibu, der blev kidnappet sammen med 110 andre skolepiger fra Dapchi Girls Secondary School i Yobe State den 19. februar 2018, er blandt de befriede. Mens alle de andre piger fra skolen blev løsladt efter forhandlinger med den islamistiske terrorgruppe, gjaldt det ikke Leah Sharibu, angiveligt fordi hun afviste at fornægte sin kristne tro.