Tyrkiet udviser ni udlændinge for ”missionsaktiviteter”

Katedralen Hagia Sophia i Istanbul har fungeret som både ortodoks og romersk-katolsk kirke. I 2020 blev det daværende museum omdannet til en moske. Foto: Bigstock

Tyrkiets højeste domstol, forfatningsdomstolen, afgjorde for nylig, at regeringens udvisning af ni udenlandske kristne ledere, baseret på rapporter fra efterretningstjenesten, ikke krænker deres religionsfrihed. Seks af rettens 13 dommere var dog imod afgørelsen.

Det skriver NGO’en International Christian Concern (ICC). De ni kristne udlændinge havde fået lovlig opholdstilladelse, men det, der opfattes som deres missionsaktiviteter, fik Tyrkiets immigrationsforvaltning til at anvende de såkaldte N-82-koder mod dem. Disse koder udpeger udlændingene som “farlige for den nationale sikkerhed” og hindrer dem i at opnå indrejsetilladelse til Tyrkiet. De udviste kristne kan nu appellere til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, oplyser ICC, som samtidig kritiserer den tyrkiske afgørelse.

“Ethvert menneske har en naturlig ret til frit at praktisere sin tro,” sagde McKenna Wendt fra ICC. ”Dette inkluderer retten til at dele sin tro med andre. Den tyrkiske forfatningsdomstols beslutning om at betegne deling af evangeliet som en “trussel” mod den nationale sikkerhed er forkert og i strid med international menneskerettighedslovgivning. Vi roser de seks uenige dommeres tapperhed og beder om et positivt resultat, hvis ansøgerne appellerer til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.”

Vil bremse kristendommens vækst

Beslutningen er i overensstemmelse med den seneste udvikling, der tyder på, at Tyrkiet prøver at bremse kristendommens vækst inden for egne grænser. Det anslås, at der findes 8.000 protestantiske kristne i hele Tyrkiet. I årevis har kristne i Tyrkiet været udsat for forfølgelse, herunder tvangsdeportationer. Ifølge data fra Association of Protestant Churches er 250 mennesker blevet forhindret i at komme ind i Tyrkiet eller er blevet deporteret siden 2019, herunder de amerikanske statsborgere Matthew Vern Black, Helmut Frank, Amanda Jolyn Krause og Benjamin Charles Mclure.

Mere end 96 % af tyrkerne er muslimer, og mindre end 1 % er kristne. Den amerikanske kommission for international religionsfrihed (USCIRF) anbefalede for nylig i sin årsrapport, at det amerikanske udenrigsministerium placerer Tyrkiet på sin særlige observationsliste, som omfatter lande med alvorlige krænkelser af religionsfriheden, skriver ICC.