Hackere har endnu engang taget kontrollen over den kristne organisation Al-Besharas facebook-side
I begyndelsen af august 2024 kunne man på Sebastian Olesens private Facebook-side læse, at den kristne missionsorganisation Al-Beshara er blevet hacket, og at styregruppen har mistet kontrollen med siden.
Det er tredje gang inden for få år, at hackere tager kontrollen med Al-Besharas Facebook-side, og Al-Beshara overvejer derfor nu, om de helt skal droppe Facebook og i stedet forsøge sig med andre platforme. Selvom tanken måske er nærliggende, tror Sebastian Olesen ikke, det er et bevidst angreb mod deres budskab.
“Jeg tror ikke, det er et angreb på vores budskab – måske nærmere et åndeligt angreb. De andre gange, vi er blevet hacket, har det været nogle vietnamesiske grupper, der har overtaget vores side. Første gang var det noget falsk marketing, og anden gang lagde de pornografisk materiale op,” fortæller Sebastian Olesen, der er leder af Al-Beshara.
Mission blandt muslimer
Al-Beshara er en lille dansk organisation, der arbejder med at fortælle muslimer om kristendommen. Al-Beshara betyder ”den gode nyhed” på arabisk, og deres slogan er: ”Vi er kristne, og vi elsker muslimer.” Arbejdet foregår primært gennem videoer på Facebook, hvor Sebastian, der har lært at tale arabisk, ca. hver tredje uge udgiver en ny video, hvor han fortæller om kristendommen.
Mange af videoerne har flere hundredetusinde visninger, mens enkelte har været helt oppe at runde en million visninger. Videoerne, der enten er på arabisk eller engelsk med arabiske undertekster, er målrettet muslimer i Mellemøsten og Nordafrika.
Nervøs for sikkerheden
For muslimer i afrikanske og mellemøstlige lande er det, som de fleste nok er bekendt med, ikke helt uden risiko at vise interesse for kristendommen. Sebastian var derfor nervøs for hackernes intentioner, første gang Facebook-siden blev hacket. “Jeg frygtede, at det var nogen, der ville tjekke vores private beskeder, som kunne sætte folk i livsfare, men det var heldigvis ikke tilfældet,” siger Sebastian Olesen, der hverken tror, at hackerne kommer fra Mellemøsten eller er bestilt af nogen fra Mellemøsten, men simpelthen bare er helt “almindelige” hackere fra Vietnam.
“Vi kan selvfølgelig ikke vide det med sikkerhed, men alt er ændret til vietnamesisk, også kontakttelefonen. Det virker helt igennem ægte vietnamesisk,” siger Sebastian.
Frugter og trusler følges ad
Ligesom Sebastian efterhånden er vant til hackerangreb på Facebook, er han også vant til det, som han kalder åndelige angreb, hvilket han også tror, dette er. “Frugter og trusler kommer ofte i samme bølge. Når vi oplever, at der sker noget, og mange viser interesse, oplever vi også flere trusler og andre problemer. Jeg tror, djævelen bliver bange og vil have mig til at give op,” fortæller Sebastian. Al-Beshara får tusindvis af kommentarer på sine videoer og modtager hundredvis af direkte henvendelser fra mennesker i Mellemøsten og Nordafrika.
“Mange muslimer har aldrig fået evangeliet forklaret, det gør jeg i de her videoer. I nogle videoer beder jeg også for dem, der ser med, og hvert år til Ramadan sender jeg en særlig ramadan-blessing, hvor jeg bruger anledningen til at tale ind i det, de kender, mens jeg deler det bedste, jeg har,” forklarer Sebastian. Alle Sebastians videoer begynder på samme måde.
“Alle mine videoer begynder med, at jeg siger: “Jeg hedder Sebastian, og jeg elsker muslimer,” – og det mener jeg, og det kan folk også godt mærke, og så kan de også bedre tåle, at jeg kommer med det andet også.”
Lokale partnere
Al-Beshara har en lokal partner i Yemen, og i Egypten har de to ansatte via et samarbejde med Dansk Europamission. “Når vi bliver kontaktet af nogen lokalt i deres område, mødes de med de lokale og laver bibelstudie med dem. Jeg var nede i Egypten i foråret, hvor jeg døbte tre, som de lokale kristne har ledt til tro,” fortæller Sebastian. Al-Beshara startede som et fritidsprojekt for Sebastian, men for fire år siden følte han sig kaldet af Gud til at sige sit arbejde op og i stedet arbejde fuldtid med Al-Beshara.
Det gjorde han og stiftede i den forbindelse foreningen Al-Beshara. “Det er en lille forening med en lille økonomi, som kun lige kører rundt. Vi lever af, at folk bliver medlem og af folk, der støtter os,” forklarer Sebastian. Sebastian er 31 år, har læst Interkulturel Pædagogik og arabisk, og så har han i sin tid været med til at starte en Vineyard-menighed i Vollsmose, hvor han også har en funktion som præst.