På Junglelejr med junglelyde i naturskønne omgivelser
På vej ned ad grusvejen til lejrområdet kan man allerede fornemme det. Det støver godt i formiddagssolen, da min gamle Skoda er på vej ud i den danske jungle.
Jeg ved det. Jeg burde have kørt i en Jeep eller Landrover. Man ved jo aldrig, hvad sådan en junglelejr kan udsætte en for. Allerede rundt om det første hjørne stiger røgen op fra de mange ildsteder, som 150 spejdere nødvendigvis må have. De laver nemlig også mad over bål, vil rygtet vide. Men det gør man vel i junglen.
Junglelejr 2024 – to år undervejs
Jeg ankommer midt på formiddagen, hvor de mange aktiviteter er i fuld gang. Her kan du blandt andet lære at skyde med luftgevær eller bue og pil, ride eller måske køre en omgang RC Jungleræs, eller tage en tur på den lokale Jungle Trail (som vist er en forhindringsbane).
”Ideen til Junglelejr 2024 blev faktisk grundlagt for to år siden,” fortæller lejrchef Torben Rasmussen. Da lejrens lydmand hørte om ideen, udbrød han spontant: ”Så må vi have højttalere i træerne, så vi får den helt rigtige junglestemning” – og sådan blev det her to år efter. Det er nu ellers ikke altid lige nemt at få frivillige til at tage en tjans midt i sommerferien, men en gruppe af unge meldte sig straks på banen til at lave terrænturen. ”De havde de vildeste ideer,” som lejrchef Torben Rasmussen udtrykker det. Det bedste er næsten at give dem ansvaret og se dem udvikle sig. Netop terrænturen er normalt også højdepunktet på en lejr, så forberedelserne har været i gang længe.
Besøg fra udlandet
Adventistspejderne i Danmark er en landsdækkende organisation, som er en del af SABUS (Adventistkirkens Børne-, Ungdoms- og Spejderarbejde). Adventistspejderne er samtidigt en del af en international bevægelse med over to mio. spejdere i hele verden. 19 af dem møder jeg nede i lejren. De er fra Holland og blev inviteret herop for at være med i årets lejr – og er vildt begejstrede. Samme begejstring stråler ud af Valentin Gamborg på 20 år.
Han er med for første gang. Han har ganske vist været med før, men da var han barn og med far i staben. Det tæller ligesom ikke rigtigt. Nu er han ”rigtig spejder” i en trop og nyder at være med. ”Det bliver i alt fald ikke sidste gang,” lyder det med sikkerhed i stemmen.
Plads til ’gamle’ spejdere
Ikke langt derfra ligger en helt speciel trop. De kalder sig Rollatorpatruljen. I indgangspartiet hænger en stok, og ved siden af står flere tomme kørestole. De er nu mest kulisse. Til gengæld er medlemmerne ægte nok. Seniorer som Anker Kjøller fra Stubbekøbing, der sidder og nørder med en Petromax. En helt særlig lampe. ”Lavteknologi” som Anker udtrykker det. Der var engang, hvor Anker mente, at spejdere var de dummeste, man kunne tænke sig.
Men så fandt han ud af, at det jo alt sammen handlede om fællesskab – ganske vist med tåbelige primitive regler, mad over bål, man sover i telt og alt i lejren bindes sammen, som han så skønt formulerer det. Dette fællesskab måtte han bare være en del af – og har været det siden. Det gør ham nu ikke til alderspræsident. Det er til gengæld Erik Henriksen, som nærmere sig de 80 med hastige skridt. Han har været spejder i over 50 år og været med på samtlige lejre, han kan huske. Erik bor sjovt nok ikke i Rollatorpatruljen, men sammen med de unge fra Vejlefjord Trop. Når man møder ham, er man heller ikke i tvivl. Han hører simpelthen til blandt de unge.
Lejrpræst og underholdningschef
Solen står nu højt på himlen, og det er tid til at bryde op for mit vedkommende. På vejen ud møder jeg Nicklas Risager, som står for lejravisen og koordinationen af underholdningen til aftenens lejrbål. Samtidigt er han ”lille” præst på lejren. Han er nemlig stadig under uddannelse til præst, men kan ikke lade være med at tage samtalerne med de unge. Jeg forlader Junglelejren og kører igen sydpå ad E45. Det har været en fantastisk dag med bekræftelse på, at tro, junglefærdigheder, lejrbål og fællesskab er en ret god kombination.
Gad vide, hvad næste års tema bliver?
Fakta:
– Adventistspejderne i Danmark består af syv aktive trupper samt to familiespejdergrupper
– Alder: Tumlinge fra 6 – 10 år, spejdere fra 10 til 15 år, og fra 15 år og opefter kaldes man Rovere
– Uniformen er mørkegrøn med gule tørklæder
– Adventistspejderne er tilknyttet lejrpladserne Finderuplejret ved Viborg, Krogsholt ved Østervrå og Egehytten ved Fakse samt lejrcentret Himmerlandsgården nær Hadsund.