Sund kritik eller usund fokus på usundheder?
I denne uges avis har vi givet plads til en analyse, der indeholder kritik af Bethel Church. Anledningen til artiklen er den omtale af et stort lovsangsarrangement i Aalborg med Bethel Music, som vi bragte i uge 24. Efterfølgende modtog vi en del kritik fra mennesker, der finder Bethel Church dybt problematisk. Særligt på Facebook var tonen hård. Bethel Church blev anklaget for at være både dæmonisk, new age, herlighedsteologisk og meget andet. Enkelte har også truet med at opsige deres abonnement på Udfordringen på grund af artiklen.
Jeg forstår godt, når kristne advarer andre kristne mod noget, som, de mener, er usundt. Det er vi faktisk forpligtede til at gøre – af hensyn til hinanden, men jeg forstår ikke altid tonen, som ofte er meget hård, meget konfrontatorisk, meget dømmende og til gengæld meget lidt omsorgsfuld. Desuden lader det til, at det for mange af os er utrolig nemt at opdage og påpege usundheder hos andre kirkeretninger, mens det måske kniber lidt mere med at tage usundhederne lige så alvorligt i vores eget fællesskab.
Jeg er med på, at det nogle gange kan være nødvendigt at tale med store bogstaver. Jeg er også med på, at vi er forskellige. Ligesom nogle klimaaktivister mener at opnå størst effekt ved at lime sig fast til asfalten i en lufthavn, mens andre tror mere på effekten af lobbyarbejde og videnskabelige undersøgelser. Jeg er også med på, at fordi troen betyder så meget for den enkelte, og fordi intet er vigtigere end menneskers frelse, så får spørgsmål om usundheder i kristne fællesskaber stor betydning for den enkelte, og retorikken bliver måske derfor også skruet lige lovlig højt op. Det forstår jeg godt.
Men behovet for at udpege og finde usundheder hos andre kirkefællesskaber for derefter at levere kritikken unødvendigt hårdt og med en næsten triumferende begejstring, er langt henad vejen lige så usundt, som den usundhed man ønsker at påpege. Når det så er sagt, så er det også vigtigt, at vi er åbne for samtalen med hinanden. At vi er ydmyge nok til at lytte til andres opfattelser, meninger og formaninger. At vi er åbne for, at der også er noget, vi selv har overset, selv har misforstået eller selv mangler.
Den samtale og den åbenhed er til gavn for kirken og til gavn for den enkelte og er lige præcis en af grundene til, at vi har et medie som Udfordringen, hvor vi som en flok utroligt forskellige kristne kan lytte til hinanden, inspirere hinanden, styrke hinanden og hjælpe hinanden med at holde fast og finde vej. Når vi giver plads til kritik af Bethel Church, som vi gør i det her nummer, skyldes det blandt andet, at kritikken er forsøgt formuleret på en måde, der åbner op for samtale og giver plads til uenigheder og forskelligheder.
Når vi mener, det er vigtigt at give plads til lige præcis den her kritik, skyldes det blandt andet størrelsen af Bethel Church og Bethel Churchs indflydelse på kristne i store dele af verden.
Når man har den position, har man også et større ansvar. Jeg skulle for øvrigt selv have været med til lovsangsarrangementet i Aalborg, men blev desværre forhindret. Jeg har hørt fra folk, der var med, at det var en helt igennem fantastisk stærk og åndsfyldt aften, og det har formentlig været et af sommerens højdepunkter for mange af dem, der deltog.
Det kan nemlig godt være et stærkt og givende arrangement, selvom alt ikke er perfekt. Heldigvis, for ellers ville der godt nok ikke blive afholdt ret mange gode arrangementer.