Svære år før berømmelse og gennembrud formede en ekstraordinær familie

Den før så succesfulde promotor David Smallbone må i den svære tid efter flytningen til USA tjene til dagligdagen ved at tilbyde havearbejde og rengøringshjælp sammen med sine børn. Fotos: Lionsgate

Den kristne pop-duo ’For King & Country’, alias de to brødre Luke og Joel Smallbone, fortæller i filmen ’Unsung Hero’ historien om deres familie og den svære tid efter flytningen fra Australien til USA i 1991.

David Smallbone er en succesrig musikpromotor med eget firma og stort hus i Australien. Men da en stor koncertsatsning slår fejl, står han sammen med sin hustru Helen og deres seks børn til at miste alt. En jobmulighed indenfor den kristne musikbranche bliver udgangspunktet for beslutningen om at bryde op fra alt det kendte og flytte til Nashville. Med meget få midler på lommen ankommer de til en umøbleret lejet bolig i USA og bliver snart overvældet af de økonomiske udfordringer, de står overfor.

Med filmen ’Unsung Hero’ har Smallbone brødrene ønsket at hylde deres mor Helen og sætte fokus på, hvor meget hun har betydet for deres familie i opvæksten. Australske Daisy Betts gør det fremragende i rollen som Helen.

For Helen Smallbone, der venter deres syvende barn, bliver det en daglig kamp for at møde den store families praktiske behov. De har stort set ingenting! Tøjvasken foregår i badekarret, og familien sover på vintertøjet pakket ind i lagner. Alt i mens kæmper David for at finde en måde at forsørge familien på. Det bliver en tid, hvor de som familie må lære at stå sammen. Forældrene beslutter tidligt i forløbet at være åbne overfor børnene omkring deres situation, og sammen lægger de alle deres behov frem for Gud i bøn.

Og bønnesvarene kommer et efter et, når det kommer til de praktiske behov for møbler, bil, vaskemaskine osv. Men en ting lader vente på sig: En løsning på Davids jobsituation. Sammen med de største af børnene tjener familien til det mest nødvendige ved at tilbyde sig til havearbejde og rengøring. Alle hjælper til og bidrager med det, de kan.

Deres ældste datter, den 16-årige Rebecca, har en fantastisk sangstemme, og David kæmper for at skaffe hende en pladekontrakt. Men også her trækker det ud med gennembrud. Da endnu et afslag rammer dem, samtidig med at Davids far uventet dør hjemme i Australien, uden at David har mulighed for at rejse hjem til begravelsen, er David tæt på at give op. Han anfægtes voldsomt af sin manglede oplevelse af at lykkes som mand, søn og far.

David og Helen Smallbone med deres syv børn i filmen ’Unsung Hero’. ’ For King & Country’ brødrene, Luke og Joel, som hhv. nr. 2 og 3 fra venstre, spilles af JJ Pantano og Diesel La Torraca.

Filmen skildrer fremragende den indre kamp, som begge forældre kæmper. Helen beskrives som ’limen’ i familien, som igen og igen vælger at holde fast i troen og glæden. Filmens titel er fra sangen af samme navn, som ’For King & Country’ skrev i 2022. Sangen fortæller, hvor meget moren har betydet for dem, og hvordan hun har inspireret dem i deres egne liv. Det var også denne sang, der blev inspirationen til at filmatisere families liv, som det så ud i tiden efter flytningen til USA.

Det var derfor afgørende for brødrene at finde den helt rigtige til rollen som Helen. Bare ti dage før planlagt produktionsstart blev den australske skuespiller og mor til fire, Daisy Betts, castet, og det er svært at forestille sig et bedre match til rollen. Joel Smallbone, som i filmen er omkring syv år gammel, har rollen som sin far David Smallbone. Og som lidt ekstra krydderi til filmen har flere af de andre søskende en lille birolle, hvilket bliver en understregning af, hvordan de svære år inden de musikalske gennembrud for Rebecca, Joel og Luke formede en familie, der lærte at arbejde og tjene sammen.

Filmen havde premiere i USA i foråret 2024, og kan nu streames som leje eller køb via Viaplay i Danmark.

Titel: Unsung Hero
Spilletid: 113 minutter
Premiere USA: April 2024/Lionsgate
Tilgængelig på Viaplay.dk
Aldersgrænse: Tilladt for alle