Valgmenighed planlægger ”Elsk Kolding”

Med inspiration fra lignende projekter andre steder vil Kolding Valgmenighed i uge 36 ”dele gratis kærlighed ud”. Her får folk mulighed for enten at give eller modtage hjælp.

Hjælpeopgaverne kan være alt muligt: Lugning og hækkeklipning, bilvask, cykelreparation, maling, små håndværkeropgaver, husrengøring m.m., fortæller projektleder Anita H. Meldgaard.

”Det her er lige så vigtigt for mine børn at lære som matematik i skolen,” sagde en far, da han sammen med sine børn deltog i et tilsvarende Elsk-projekt i Aalborg.

Her hjalp familien nogle medmennesker, som de ikke kendte i forvejen, med noget helt konkret. I uge 36 kommer projektet til Kolding fra mandag d. 2. til fredag d. 6. september.

Venlighed, hjælpsomhed og gæstfrihed

”Vi øver os i venlighed og hjælpsomhed og dem, der er sårbare, øver sig i gæstfrihed,” fortæller Anita Hartman Meldgaard, der er ansat som projektleder for Elsk Kolding af Kolding Valgmenighed. I mange måneder har hun arbejdet på at skabe netværk og få alt til at glide til denne vigtige uge, hvor borgere hjælper hinanden.

”I stedet for at være egoistiske vil vi sætte en dagsorden, for at mennesker ikke er til for sig selv, men for andre. Vi må bære hinanden,” understreger Anita, og henviser til at det er lidt som at gå ind i et træningsrum. Det er godt for menneskets hjerte at øve sig i at hjælpe og modtage hjælp.

Barmhjertighed under spidsbelastninger

”Vores samarbejdspartnere i Newstart, Paraplyen, Bostøtte & Væresteder samt Familie og Forebyggelse i Kolding Kommune fortæller om mennesker i vores by, der er i nød. Nogle er ramt af fysisk eller psykisk sygdom. Andre er ramt af livet i spidsbelastningsperioder. Målgruppen er typisk enlige forældre, nydanskere, ældre, pressede børnefamilier og andre i en krævende livssituation. Og så sidder der rigtigt mange ensomme, som ikke har noget netværk at spørge om hjælp. Dem vil vi gerne ud at hjælpe, og du kan være med,” fortæller Anita Hartman Meldgaard. Projektet er støttet af Velliv-foreningen, Borg-fonden samt Kolding Kommunes udviklingspulje.

”Der er stor opbakning fra kommunen, som kan se et kæmpe perspektiv i projektet, fordi Elsk Kolding når ud til mange borgere. Vi mødte fx en, der er flyttet og ikke har overskud eller midler til at bestille en håndværker. Her har vi nogle hænder, der er enormt vigtige for dette menneske. Og lige der møder et menneske et menneske. Det er ikke en professionel betalt håndværker, der gør sit job. Vi har gensidigt brug for hinanden i denne verden og møder hinanden på en helt anden måde, når det sker uden løn.

Som juleaften for familien

”Vi besøgte den norske IMI-kirke i Stavanger i forsommeren, hvor projektet er udsprunget fra og nu kører i Aalborg og Aarhus. Børnene i kirken så i den grad frem til denne hjælpeuge ligesom juleaften. Det er sjovt at se andre blive glade, men også at knokle sammen for at vise barmhjertighed. Mange gør det også sammen som familie. Det er vi heller ikke så vant til herhjemme,” fortæller Anita.

”Alle borgere i Kolding og omegn, der af den ene eller anden årsag i en periode ikke overkommer en praktisk opgave, kan få hjælp af Elsk Kolding”, understreger Anita. ”Hjælpeopgaverne kan være alt muligt: Lugning og hækkeklipning, bilvask, cykelreparation, maling, små håndværkeropgaver, husrengøring m.m. – alle kan tilmelde opgaver. Opgaverne skal i udgangspunktet kunne løses på 1-4 aftener, og vi kan selvfølgelig ikke garantere, at alle får hjælp, men vi forsøger at hjælpe så mange, vi kan,” understreger projektlederen fra Kolding Valgmenighed og slutter med en opfordring:

”Kig dig omkring og se, om der er mennesker, der har brug for praktisk hjælp. Du kan godt tilmelde andre, hvis man har en aftale med dem. Måske vil du selv være med til at hjælpe? Tilmeld dig og find mere information på hjemmesiden elskkolding.dk”.