IPSICC

Vil du være rask?

Af Flemming Petterson, tidligere frikirkepræst

I Matthæus evangeliet (Matt.4,23) beskrives Jesu tjeneste meget rammende: “Jesus gik omkring i hele Galilæa, underviste i deres synagoger, prædikede evangeliet om Riget og helbredte al sygdom og lidelse blandt folket.” Og i alle fire evangelier kan man følge, hvordan Jesus drog omkring i hele regionen Judæa, Samaria og Galilæa, og hvordan han mødte mennesker overalt i byerne, i hjemmene, i synagogerne og i de mest øde egne, hvor Guds ånd ledte ham hen.

I dagens tekst er Jesus rejst op til Jerusalem og bliver ledt til byens indgang kaldet Fåreporten, for der ved Bethesda Dam ligger der en mand, som Jesus vil helbrede. Der var andre indgange til byen, Jesus kunne have valgt, og der var mange andre syge, blinde, lamme og krøblinge, som lå der ved Bethesda Dam, men Jesus havde den dag fokus på en bestemt mand, som lå der. En mand med 38 års sygdom.

Jesus har øje og omsorg for det enkelte menneske. Han kender os og vores situation, og han vil gerne i samtale med hver enkelt af os. Denne mand var i en håbløs situation, det vidste Jesus. Men en håbløs situation er en anledning til et mirakel fra Gud. Det hebraiske ord Bethesda betyder “Nådens Hus”, og hele scenen, der er beskrevet i teksten, er netop rammen om begivenheder, hvor de syge, der ligger der, kan opleve en form for nåde og blive helbredt for deres sygdomme, når en engel fra Gud på forskellige tidspunkter steg ned og satte vandet i bevægelse.

Da Jesus så den syge mand og kendte hans umulige situation, sagde han til ham: “Vil du være rask?” Da spørgsmålet synes irrelevant, kan man formode, at Jesus ville bringe manden ud af en fastlåst tankegang, hvor manden – efter 38 år – så sig selv som et håbløst tilfælde. En skuffet mand. En skæbne, der var tildelt ham. Det er ikke svært at forstå. Manden svarer ikke direkte på spørgsmålet, men siger, at det, der er problemet, er, at han ikke har nogen, der vil hjælpe ham ned i vandet, når det kommer i oprør.

Men Jesus vil gerne hjælpe ham. Ikke med at komme ned i vandet, men en langt bedre løsning. Ifølge Johannes’ beskrivelse kan man næsten tro, at Jesus overhører mandens svar, for uden yderligere kommentarer befaler Jesus: “Rejs dig, tag din båre og gå!” Straks blev manden rask, og han tog sin båre og gik omkring. Nogle gange kan vores fastlåste tankegang og fokus på vores “umulige situation” være en hindring for Guds mirakler. Men Gud er nådig nok til at se bort fra vores ufuldkommenhed og det til trods alligevel gribe ind i vores situation. En ting kan vi tro på: Guds svar vil altid være bedre end, hvad vi selv havde forestillet os.

Nogle gange kan vores fastlåste tankegang og fokus på vores “umulige situation” stå i vejen for Gud. Men Gud er nådig nok til at se bort fra vores ufuldkommenhed og det til trods alligevel gribe ind.

Manden mødte nu en ny udfordring. Han var omgivet af religiøse skeptikere, der ikke havde megen nåde at tilbyde. Teksten siger, at jøderne konfronterede ham med, at det var sabbat den dag, og at han derfor ikke havde lov til at gå rundt med sin båre. Men nu var han jo blevet helbredt, så han svarede bare, at det var “manden, der havde helbredt ham”, der havde sagt, at han skulle tage sin båre og gå. Først senere gik det op for ham, at det var Jesus, og det fortalte han så jøderne.

På den baggrund begyndte jøderne at forfølge Jesus. To verdener var i konflikt med hinanden. Guds nådes og kærligheds verden og religiøse menneskers verden. Kan noget lignende ske i dag? Ja. Der er utallige eksempler og vidnesbyrd om, at mennesker med alle slags sygdomme gennem tiderne er blevet helbredt. Men Gud bestemmer tid og sted. Og skepsis og religiøsitet fra omverdenen må vi nok leve med og i stedet koncentrere os om at leve i et ret forhold til Gud.

Søndagens tekst: Joh. 5, 1-15

Helbredelsen af den lamme ved Betesda Dam

1 Senere tog Jesus igen til Jerusalem for at deltage i en af jødernes højtider.

2 Inde i byen, i nærheden af Fåreporten, var der en dam, som var omgivet af fem søjlegange. Den hed Betesda på hebraisk.

3 Dér lå der en mængde syge, blinde, lamme og forkrøblede mennesker. De lå og ventede på, at vandet skulle komme i bevægelse.

4 En Herrens engel kom nemlig nu og da ned og satte vandet i bevægelse, og den, som derefter først steg ned i det, blev helbredt, lige meget hvad han fejlede.

5 En af dem, der lå ved dammen, havde været lam i 38 år.

6 Da Jesus så ham og var klar over, at han havde været syg længe, spurgte han: „Vil du være rask?”

7 Den syge mand svarede: „Mester, jeg har ingen til at hjælpe mig ned i dammen, når vandet kommer i bevægelse. Når jeg prøver at slæbe mig derhen, er der altid en anden, der kommer først.”

8 Jesus sagde til ham: „Rejs dig op, rul din sovemåtte sammen og gå på dine ben!” 9Straks blev manden helbredt. Han rullede måtten sammen og begyndte at gå omkring.

Den første konfrontation med de jødiske ledere

Men da det var sabbat den dag, 10 irettesatte de jødiske ledere manden, der var blevet rask. „Du må ikke bære din sovemåtte! Det er jo sabbat.”

11„Jamen, den mand, der helbredte mig, sagde, at jeg skulle tage min måtte og gå!”

12„Hvem var det, der sagde det?” spurgte de.

13 Det vidste manden ikke, og Jesus var forsvundet i folkemængden.

14 Senere fandt Jesus ham på tempelpladsen. „Nu er du rask,” sagde han, „lev ikke mere i synd, så du ikke bliver ramt af noget endnu værre.”

15 Så gik manden hen til de jødiske ledere og fortalte dem, at det var Jesus, der havde helbredt ham.

Teksten er fra Bibelen på Hverdagsdansk