Anerkend Palæstina?

Brian Jensen
Hasle

”Anerkend Palæstina” skriver Lave K. Broch fra Hasle på Bornholm den 18. 9 i et indlæg i den lokale avis. Ingenting havde været bedre, end at det kunne blive en realitet og lagt grunden for en varig fred i Mellemøsten og verden forøvrig. Men en ensidig anerkendelse af Palæstina vil bare lave brok og yderligere eskalere den betændte situation. Norge og flere andre lande har allerede anerkendt palæstinensisk selvstændighed.

I FN er Palæstinas repræsentant netop blevet flyttet fra observatør plads, til en fast plads, blandt rådets delegater og dermed har Palæstina ophøjet sin status. Som bekendt, stemte Danmark i lighed med Norge for opgradering af de palæstinensiske selvstyremyndigheder i FN-systemet for en tid tilbage, men var tydelige på, at en ensidig anerkendelse ikke er aktuelt på det nuværende tidspunkt.

”Vi kan kun acceptere en palæstinensisk stat, hvis der er fuld anderkendelse af Israels ret til at eksistere,” sagde Danmarks statsminister Mette Frederiksen den 14. maj. Indtil regionen (Iran, Hamas, Hizbollah, Houthierne, IS, m.fl.) anerkender Israel som en uafhængig jødisk stat, vil der ikke blive fred, og derfor ikke grundlag for at anerkende en palæstinensisk stat. At anerkende ”Palæstina” før der foreligger en fremforhandlet løsning er opskriften på mere konflikt, og det vil være en belønning af terror.

Efter 7. oktober har palæstinensiske selvstyremyndigheder og Fatah i Judæa og Samaria (Vestbredden) belønnet terroristerne som gennemførte massakrene mod Israel, hædret dem og opmuntret til gentagelse. De palæstinensiske selvstyremyndigheder (Fatha) nægter at komme med nogen form for fordømmelse af Hamas og responderer i stedet for med at forstærke det jødehad, som vi ser kommer til udtryk på forskellig måde på skoler, institutioner og i samfundslivet, fremfor at lægge op til en interkulturel, politisk og inter religøs dialog med udgangspunkt i konfliktens kerneproblem.