Derfor er GT afgørende for hele kirken

Af Anja Smedstrup Christensen, ph.d.-studerende og GT-underviser ved Menigheds-fakultetet

I Henri Nissens artikel ”Ny interesse for den bibelske verdenshistorie” i Udfordringen d. 8/9 registrerer han en spirende interesse for Det Gamle Testamente (GT) i kirkelige kredse. Hvilket er enormt glædeligt, fordi den interesse melder sig på et tidspunkt, hvor GT ellers på mange måder er trængt. Det er yderst problematisk, fordi det udstiller de 80 % af Bibelen, som GT udgør. Hvorfor fylder jødernes historie så meget af vores kristne Bibel? Det korte svar er: Fordi GT først og fremmest handler om Kristus.

Hvis vi springer GT over med dens beretning om Skabelsen og Syndefaldet, patriarkhistorien, udvandringen fra Egypten, profeterne, salmerne osv., går vi glip af kristendommens forhistorie: at mennesket har brug for frelse, og hvordan Gud hele tiden er optaget af at føre sin frelseshistorie igennem. Jesus er ikke en tilfældig person, der melder sig ind i historien på et vilkårligt tidspunkt; Han er målet for hele det historiske hændelsesforløb, vi finder i GT – og har sine rødder i ”ældgamle dage”, som det poetisk/profetisk lyder i Mika 5, 1.

Igennem Det Nye Testamente (NT) er der løbende henvisninger tilbage til GT. Jesus selv binder igen og igen sit liv og gerning op på Skrifterne, dvs. GT, og henviser bl.a. til, at der er skrevet om hans død og opstandelse i Moseloven, hos profeterne og i salmerne (Luk. 24,44-46). Når Paulus siger, at ethvert skrift er indblæst af Gud og nyttigt til undervisning (2 Tim 3,16), er det Gammel Testamente, han refererer til, og han henviser til Gammel Testamente i sine breve, når han skal forklare betydningen af Jesu liv og gerning.

En forkynders eller præsts primære opgave ligger i at kende Guds ord og give Bibelens vidnesbyrd om Jesus videre. Dette indebærer et kendskab til den HELE bibel, altså også om Gammel Testamentes forkyndelse og profetier om den kommende Messias.

Derfor er GT også et af de meget centrale fag i Menighedsfakultetets bachelor-uddannelse i teologi, hvor vi uddanner reflekterede og praksisorienterede præster og forkyndere til tjeneste i kirkelige organisationer, folkekirker og frikirker. NT er afhængig af GT, og derfor er indsigt i GT af afgørende betydning for hele kirken – ellers forstår vi ikke dybderne i den frelse, som Jesus bringer.