IPSICC

Frydensberg Efterskole vil ikke være en osteklokke

På Frydensberg fylder troen meget, men samtidig er man bevidst om ikke at blive ’en kristen osteklokke’. For troen har bedst af at møde modspil, mener forstander Gideon Jakobsen.

På Frydensberg har de altid over 20 forskellige valgfag. Nogle af de mest populære er: Rugby, Discgolf, E-sport, Dans, Ridning, Fiskeri og Kokamok. Fotos: Frydensberg Efterskole

I år 1989 startede efterskolen Frydensberg. En mindre efterskole, som blev placeret idyllisk i skovbrynet – tæt ved Mariager fjord. Skolen har baggrund i Mosaik kirkernes netværk og har i dag 120 elever fra hele Danmark.

De seneste syv år har Gideon Jakobsen været forstander på skolen. Før jobbet som forstander var han i 14 år frikirkepræst i Bykirken i Odense.

Efterskole for alle

Frydensberg Efterskole har i mange år haft ry for at være en skole for udfordrede elever med særlige behov. Men sådan er det ikke længere. ”Vi er nu en almen efterskole og ikke på nogen måde en specialefterskole, som vi måske var for ti år siden,” fortæller Gideon Jakobsen.

”Vi har stort fokus på det faglige, hvor vi har to lærere i dansk og matematik. Skolen ønsker ikke at være et sted, hvor det faglige nedprioriteres, men et sted, hvor eleverne stadig dygtiggør sig. Vi har ekstra faglige tilbud, hvis man fx er ordblind og har både en læsevejleder og matematikvejleder tilknyttet, men ellers er det en ganske almindelig skole,” fortæller Gideon.

Frydensberg er blevet renoveret for over 15 millioner kroner de seneste fem år. ”Vi vil så gerne, at vores rammer afspejler alt det fantastiske, der sker her på skolen,” siger Gideon. Derfor er der lagt mange kræfter i en opgradering af værelser, toiletter, dagligstue mv. ”Vi er ikke færdige endnu, men drømmer bl.a. om at få vores egen sportshal,” siger Gideon med et smil.

Med 40 elever i 8. klasse er Frydensberg den kristne efterskole, der satser mest på denne årgang.

8. klasse prioriteres

Frydensberg er den kristne efterskole i Danmark, der satser mest på 8. klasse. ”Vi har 40 elever på vores 8. årgang fordelt på to klasser. Vi så et særligt behov for en 8. klasse. Det har taget nogle år at finde det helt rigtige setup, men vi er ekstremt stolte af vores nuværende tilbud i 8. klasse, som er en kæmpe gevinst for skolen. De kommer med deres energi og deres legende tilgang til livet, og det smitter af og giver noget godt til fælleskabet.”

Bred vifte af fag

Frydensberg satser ikke som så mange andre efterskoler på særlige specifikke linjer, men har en bred vifte af valgfag. ”Vi har altid over 20 forskellige valgfag, hvor nogle af de mest populære er: Rugby, Discgolf, E-sport, Dans, Ridning, Fiskeri og Kokamok,” fortæller Gideon. ”Der er noget for enhver smag, og mange har mod på at prøve nye ting af. Vi har også fem spor på 10. årgang: Go-kart, Teknologi, Dans & bevægelse, Outdoor og Design.”

Rejser

Derudover har skolen en del rejser i løbet af året. Der er bl.a. kanotur til Sverige, skitur til Norge og rejse til en storby i Europa, som i år er Berlin. Derudover er der for 10. klasse tre store udlandsrejser at vælge imellem: Europa, Californien eller Filippinerne.

”Et godt sted at gro”

Frydensberg vil gerne stå ved at være en kristen efterskole, og troen fylder meget i hverdagen. ”Vi tror på, at alle mennesker er skabt af Gud, og at han derfor har plantet åndelige frø i hver eneste elev,” siger Gideon.

”Det er netop de åndelige frø, vi forsøger at give næring her på Frydensberg – uanset om man tror på Gud eller ej. Det er derfor, vi har vores slogan ”Et godt sted at gro”. For vi ser, at når troen begynder at vokse, så former og danner det vores elever. For os på Frydensberg er troen noget, som Gud lader spire indefra og ikke en religiøs ramme, som vi forsøger at pådutte eller præge eleverne med udefra. Troen på Gud skal være selvvalgt, ellers så holder den ikke.”

70% af skolens elever kommer fra kristne hjem og har deres gang i mere end 30 forskellige kirker.

Vil ikke være ”osteklokke”

På Frydensberg har de flere kristne elever i år, end de har haft i den tid Gideon Jakobsen har været forstander. 70% af skolens elever kommer fra kristne hjem og har deres gang i mere end 30 forskellige kirker. ”Det er skønt med kristne elever, men jeg vil også sige, at vi nu har nået et loft, hvor vi ikke ønsker at øge andelen af kristne yderligere – ellers bliver vi en osteklokke, hvor eleverne tror, tænker og mener det samme,” siger Gideon. ”Så skaber vi bare en kunstig virkelighed, hvor troen ikke møder modspil.”

”Jeg kan selv huske, da jeg var på kristen efterskole som teenager for mange år siden. Her var alle kristne på min årgang, og det gjorde det jo nemt med den ensartethed, men det gjorde også, at kontrasten til at starte på gymnasiet blev enorm, og desværre kan jeg i dag konstatere, at mange af mine efterskolevenner opgav kristentroen og forlod kirken.” Sådan ønsker Gideon ikke, at det går for hans elever.

Plads til udvikling

”At drive kristen efterskole sker for mig allerbedst på et grundlag af kristne værdier, hvor der er plads til, at hver enkelt opdager, udvikler, udfordres i og modnes i deres tro,” siger Gideon.
”Her har vi de senere år udviklet en stærk kultur på skolen, hvor vi har lagt tabuerne og blufærdigheden på hylden, så der er plads til at tale om tro og for den sags skyld tvivl.”

Fællesskabet er vigtigt

”Vi er en nærværende, hyggelig, hjemlig efterskole, hvor relationerne betyder utrolig meget. Derfor er det med fællesskabet og sammenholdet i højsædet. Relationen mellem medarbejdere og elever betyder meget, og vores rejser er også med til at give noget til det.

Vælger man Frydensberg, vil man komme på en ”dannelsesrejse” i et fællesskab, som vi er stolte af. Eleverne skal være indforstået med, at det er en kristen efterskole, hvor det er almindeligt at tale om tro i hverdagen. Derudover skal man være klar til at ville dygtiggøre sig skolemæssigt, og så kan man prøve nogle spændende ting af i vores store udbud af valgfag,” slutter Gideon.