KFUM-spejderne vedtager omstridt paragrafændring

Flertal til ændring på spejdernes landsmøde. Foto: Ole Thye Gram

På KFUM-spejdernes landsmøde 6.-8. september 2024 blev en omdiskuteret ændring af organisationens formålsparagraf vedtaget med et overvældende flertal. 289 stemte for og 32 imod.

Kritikken af den nye paragraf har især handlet om, hvor meget ord som ’folkekirken’ og ’forkyndelse af evangeliet’ skulle fylde. I den nu gamle formålsparagraf hed det: “KFUM-Spejderne i Danmark er et folkekirkeligt arbejde, hvis formål er at lade børn og unge møde det kristne evangelium og i overensstemmelse med den internationale spejderbevægelses idé at oplære til selvstændighed, medansvar, demokratisk livsholdning og mellemfolkelig forståelse.”

I den nye paragraf er ’folkekirken’ og ’evangeliet’ ikke med: “KFUM-Spejderne i Danmark er en børne- og ungdomsorganisation, der bidrager til at udvikle spejderne til hele mennesker, som tager ansvar for sig selv, andre, naturen og samfundet. Dette sker i forpligtende fællesskaber og i overensstemmelse med organisationens kristne ståsted samt den internationale spejderbevægelses idé.”

Kritik og opbakning

Kritikerne af den nye formålsparagraf har argumenteret for, at man med den nye formulering lægger alt for lidt vægt på kristendommen som grundlag. En af dem er Allan Bäck, der er medlem af Korpshistorisk Udvalg. På landsmødet sagde han:

”Der er flere, der vælger vores korps, da vi har en synlig holdning til det åndelige. Det er symbolpolitik og populisme, at kristendom kan være til stede i formuleringen ’at reflektere over…’,” lød det fra Allan Bäck ifølge KFUM-spejdernes egen hjemmeside. Landsmødets talerstol blev også brugt til opbakning af forslaget. Blandt andet fra Alina Harbo på 18 år og Mary Vej på 16 år. ”Vi blev ikke en del af KFUM-Spejderne pga. kristendom, men for det demokratiske arbejde, fællesskab og arbejdet med naturen,” lød det blandt andet.

Også ny formulering om arbejdsform

Udover den ændrede formålsparagraf blev der også vedtaget en ændring af spejdernes paragraf om arbejdsform. Her er formuleringen ”Korpsets formål søges virkeliggjort gennem varierende former for forkyndelse og kristendomsundervisning” blevet erstattet med: ”Spejdermetoden, mødet med folkekirkens kristne budskab samt organisationens traditioner og symboler er rammen for spejderarbejdet”, samt et underpunkt med formuleringen: ”Der lægges vægt på at reflektere over tro i eget og andres liv.”