Når vores nabo råber om hjælp, må vi svare

Af Golriz Ghozati,
Landsleder,
Mission Uden Grænser DK/Færøerne

I Bibelen lærer vi, at vi skal elske vores næste som os selv. Men hvad betyder det, når vores nabo er en 70-årig kvinde i Ukraine, som lige nu fryser i sin lejlighed, mens bomberne falder omkring hende? Hvordan viser vi næstekærlighed, når tusindvis af ukrainere står over for en brutal vinter uden mulighed for at søge varme, mad eller medicin? Lige nu, mens du læser dette, er der mennesker i Ukraine, som kæmper for at overleve.

I byen Pokrovsk, tæt på frontlinjen, sidder en kvinde som Lidia – uden elektricitet, uden vand, uden varme. Hun håber og beder om, at nogen vil høre hendes råb om hjælp.

Vinteren er en tid til næstekærlighed

Efter mere end to års krig kan vi i Vesten let blive immune over for nyhedsstrømmen og de konstante opdateringer om krisen i Ukraine. Men vi må ikke glemme, at der er mennesker, der lige nu kæmper for at overleve under de mest barske vilkår. Det er ikke nok bare at være opmærksom; vi har også et ansvar som samfund for at reagere og handle. Kampen om Pokrovsk, en by, der har fungeret som et logistisk knudepunkt, fortsætter med uformindsket styrke.

Familier er blevet revet fra hinanden, og byens oprindelige 60.000 indbyggere er nu blevet evakueret. Det betyder, at 60.000 mennesker nu står uden hjem og mangler husly, mad, medicin og andre nødvendigheder. Med vinterens komme bliver situationen endnu mere alvorlig. Mange steder er der ikke varme, og temperaturen falder hurtigt. Uden basal nødhjælp som mad, tæpper og medicin risikerer tusindvis af mennesker at dø. Ukraine er vores nabo i Europa, og når vi ser vores nabo i nød, har vi et fælles ansvar for at reagere.

Vi har et kald til at handle

Vi lever i en tid, hvor vores handlinger som enkeltpersoner og som samfund betyder mere end nogensinde. Ukraine har brug for vores støtte – ikke kun for at klare vinterens udfordringer, men for at bevare håbet om en fremtid i sikkerhed og frihed. Lad os vise, at vi husker på dem, for når vi husker, så handler vi, og når vi handler, så redder vi liv!