Stine fra Tyskland er på efterskole i Danmark

En del elever fra Tyskland vælger at tage på efterskole i Danmark. En af dem kan du møde her, nemlig Stine Guddeit fra Leck, en by, der ligger en halv time syd for grænsen. Hun valgte at gå på Grejsdalens Efterskole i Vejle.

Stine går i en alm. 10. klasse ’10Classic’, som den hedder på Grejsdalens Efterskole. Skolen har også en prøvefri 10. årgang ’10Elsk’, så eleverne vælger mellem de to muligheder inden skolestart.

Hvordan oplever du at gå på efterskole i Danmark?

Det er meget hyggeligt. Jeg føler ikke, at jeg har undervisning på samme måde som i Tyskland. Det er mere varieret her – det er ikke så anstrengende som i Tyskland. Der er pauser undervejs, og man hygger sig med venner til middag. Der er mere pres på i timerne i Tyskland. Jeg havde gode lærere i Tyskland, men her er der meget mere afslappet og rart – som en familie. Her bliver man set på som et menneske.”

”Går man til en lærer på efterskolen, tager de sig virkelig af en. Jeg er mega overrasket over medarbejderne, hvordan der bliver taget ekstra hånd om alle – det er som en familie. De hjælper med alt, så det er fantastisk. Jeg havde ikke forventet, at det ville blive så godt. Lærerne er bare ekstra søde, så jeg mister ikke trygheden, selvom min familie ikke er her.”

Du har valgt en 10. klasse med prøver – hvorfor?

”I Tyskland er reglerne sådan, at man skal gennemføre prøverne i Danmark for at gå gymnasiet. Så jeg skal faktisk også til eksamen i fysik/kemi og tysk udover dansk, matematik og engelsk.”

Hvad med sproget?

”Jeg kan tale nogenlunde dansk. Min far gik på en dansk skole, og han har også arbejdet meget i Danmark. Jeg gik i en dansk skole i Tyskland, så jeg har også mødt det før – og jeg har lært at tale dansk. Men det er alligevel noget helt andet at tale dansk hele dagen. Det er lidt krævende. Uden dansk kan man godt klare at gå på efterskole, men det er da en klar fordel, når jeg gerne vil tale med alle de andre elever.”

Hvad er du optaget af?

”Jeg elsker håndbold og kunst. Jeg går to gange om ugen til håndbold i en klub i Vejle. Det er faktisk en fordel at spille håndbold i Vejle, for der er en god klub, så det er perfekt for mig. Kunst og medie er jeg også glad for. Jeg er også blevet glad for volleyball, så det er spændende at prøve noget nyt. Det kan efterskolen. Jeg prøver bare en masse, så det er dejligt. Mit formål med dette år er at få noget struktur på hverdagen. Her er der den perfekte balance, mellem alt hvad der foregår, og en ramme om hverdagen.
Jeg føler, at der er mega mange muligheder for mig fremover.”

Er det bevist, at du har valgt en kristen efterskole?

”Nej, egentlig ikke. Det var ikke begrundelsen for, at jeg valgte denne efterskole. Men synes faktisk, at det er ret hyggeligt, når vi har andagt to gange om dagen, og det er spændende at lytte til de tanker, som deles. Når vi beder til bords, er det også dejligt at tænke på, at alle er taknemmelige for at få mad. Man bliver heldigvis accepteret som den, man er, uanset om man kommer med en kristen tro eller ej – det er spændende at møde mennesker med forskellige holdninger til livet og troen.”