Find den nødvendige ro

Af Simon Thidemann. Ansvarshavende redaktør.

Gud kan pirre dit intellekt. Han kan tale til dine følelser. Han kan lindre din sorg. Han kan udfylde dit tomrum. Han kan give dig ro på dine tanker om fremtiden. Han kan give dig ro på dine tanker om nutiden, og han kan hjælpe dig med at håndtere din fortid.

Gud og kristendommen kan så meget mere end alverdens selvhjælpskurser og alle østens religioner til sammen, når det drejer sig om sjælefred, næstekærlighed, selvkærlighed, liv i balance osv. Det behøver du hverken rejse til Thailand eller Himalaya for at finde. Søg først Guds rige og hans retfærdighed, så skal alt det andet gives dig i tilgift, sagde Jesus. En af vor tids største udfordringer er at finde ro – både ro fra ydre støj og larm, men også mental ro. Derfor har mange af os også store udfordringer med at finde den ro, vi har brug for, for at få den ro, tryghed og balance, som vi kan finde hos Gud.

Det er helt klart en særlig udfordring i vores tid, særligt på grund af vores mobiltelefoner, men selvom det nok var nemmere at finde ro i gamle dage, har det formentlig altid været en udfordring. Jeg har netop været i gang med at læse en bog om Toronto-vækkelsen. Bogen er skrevet i 1994, lige mens det hele var i fuld gang. Det er en yderst interessant bog, men noget af det, der slog mig, var en ting, der gik igen hos mange af dem, der var involveret i vækkelsen.

De var meget optaget af, hvad der var på vej. Hvad ville der ske af endnu vildere ting? Hvad var det, Gud var i gang med at ændre, hvornår ville endnu flere blive berørt af vækkelsen? Og hvornår ville det forandre endnu mere, end det allerede gjorde? Det er en rigtig fin tanke, men det er også en tanke, der kan fjerne os fra den ro, vi har brug for, og som kan fjerne os fra at fokusere på det, vi står i nu, og tage det ind, som vi oplever lige nu.

Det skal retfærdigvis siges, at noget af det, der også kendetegnede den tid, som bogen beskriver, netop var, at folk bare var til stede i det, der foregik. Det er godt at kigge bagud og blive klog af fortiden, det er fornuftigt at analysere nutiden – også i forhold til at vurdere tidens tegn, og det er fornuftigt at kigge fremad. Det er faktisk en stor fordel i mange sammenhænge, både når det drejer sig om virksomheder, økonomi, kirker og alt muligt andet.

Men det er også godt bare at være til stede lige her og nu. Hverken mere eller mindre. Få et ord fra Gud uden at tænke fremad. Høre en prædiken uden at tænke fremad. Bare være til stede og få lige præcis det, du får lige nu. Der er en tid til alt. En tid til at kigge fremad og en tid til at kigge tilbage og en tid til bare at være. Og det er altså en ret god øvelse. I øvrigt, en Gud, der bærer navnet ’Jeg er’, er også ret god til at være – og til at være til stede.